The Others Çevrene bak Çevre Bakanı!

Çevrene bak Çevre Bakanı!

20.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çevrene bak Çevre Bakanı!

Çevrene bak Çevre Bakanı


Türkiye yüzyılın felaketiyle boğuşurken, Çevre Bakanı Aytekin dün "Tuz Gölü Nasıl Kurtulur" konulu toplantıda flamingolar için kaynak bulunduğunu açıkladı


       "Tuz Gölü ve Havzasındaki Kirlenmenin Önlenmesi ve Giderilmesi" konulu toplantıya katılan Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, gazetecilerin Tüpraş'ta devam eden yangın, Yalova'daki kimyasal sızıntıyla ilgili soruları yanıtlamak istemedi.
       Bu soruların söz konusu toplantının amacının dışında olduğunu kaydeden Aytekin, gazetecilerin ısrarı üzerine Tüpraş'taki yangının kontrol altına alındığını söyledi.
       Çevre Bakanlığı çalışanları arasında bakanlığın genelgesiyle bir
       yardım kampanyası başlatıldığını ifade eden Aytekin, hükümetin sıkıntıların giderilmesi için elinden geleni yaptığını bildirdi.
       Yalova'daki kimyasal sızıntının önlendiğini kaydeden Aytekin, depoların boşaltılarak başka yere alındığını bildirdi. Yalova'da, 4 bin 700 tonluk tankta bulunan ve çevreye sızan akrilik elyafının ana maddesi "akrilonitril" başka bir tanka transfer edildi. Akronitril'in tankının 40 saatten fazla sızıntı yaptığı ve bu kokunun çevre yayılmasını önlemek için 42 ton köpük kullanıldığı öğrenildi. Kokunun çevreye yayılmasını önlemek için 50 ton köpüğe daha ihtiyaç olduğu bildirildi.
       Ardından istifini hiç bozmadan yeniden toplantıya dönen Aytekin'in bu tavrı herkesi şaşırttı. Türkiye, dünyanın da kabul ettiği yüzyılın felaketiyle karşı karşıyayken ve bakanın da görev alanına giren böyle bir afetle boğuşurken uğraştığı işler büyük tepki çekti.

Uzayda mı yaşıyor?

       "Tuz Gölü ve Havzasındaki Kirlenmenin Önlenmesi ve Giderilmesi" toplantısı ile ilgili olarak da Tuz Gölü'nün dünyanın nadir doğal kaynaklarından olduğunu belirtti.
       Tuz Gölü'nün Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 73'ünü karşılayan, aynı zamanda flamingo kuşlarını~ kuluçkaya yattığı önemli bir sulak alan olduğunu belirten Aytekin şunları kaydetti:
       "Yapılan toplantılarda dış finans kaynağı bulma aşamasında fizibilite çalışması yapılması, fizibilite çalışmaları için gerekli finansmanı karşılamak üzere iç kaynak araştırmasının gerekliliği ortaya çıkmıştır. Anılan toplantıda çalışmaların sağlıklı yürütülebilmesi için ve bundan sonra yapılacak olan çalışmaların belirlenmesi amacıyla bir komisyon kurulması uygun görülmüş, fizibilite çalışmasını yaptırmak için gerekli olan maliyeti karşılamak üzere de kurumların katkı paylarının ortaya konulmasına karar verilmiştir."