The Others Ceza değil örgüt evleri!

Ceza değil örgüt evleri!

28.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ceza değil örgüt evleri!

Ceza değil örgüt evleri


Emniyet Genel Müdürlüğü raporundan: Bomba bile yapıyorlar. Militan eğitiyorlar. Tabanca, bıçağı rahatlıkla sokuyorlar. İşbirlikçileri mahkeme kurup yargılıyorlar.


       Emniyet Genel Müdürlüğü'nin hazırladığı raporda, cezaevlerinde bomba yapımı dahil her türlü teorik eğitimin yapıldığı, üst düzey militanların ziyaretçiler veya avukatlar aracılığıyla eylem talimatı verdikleri belirtildi.
       Yasadışı örgüt mensuplarının cezaevlerinde "merkez koordinasyonu" biçiminde yapılandığı kaydedilen raporda, kurulan komitelerle "asker, kadın, gençlik, ve eğitim alt birimleri"nin faaliyete geçirildiği vurgulandı. Ajan veya işbirlikçi örgüt mensuplarının oluşturulan "güvenlik birimi" tarafından yargılanarak cezalandırıldığı ifade edilen raporda, "Örgüt mensupları, kendilerine benzeyen şahıslarla ziyaret esnasında yer değiştirerek kaçıyor" denildi.
       Emniyet Genel Müdürlüğü'nün cezaevlerinin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili raporunda şu tespitlerde bulunuldu:
       * Yasadışı örgütlere mensup tutuklu ve hükümlülerin, cezaevindeki yaşam tarzlarını, idareyle ilişkilerini ve kendi aralarındaki irtibatlarını düzenleyen, her örgütten bir temsilcinin bulunduğu, "Cezaevleri Merkez Koordinasyonu" şeklinde bir merkezi yapılanmanın olduğu belirlenmiştir.
       * Cezaevlerinde, örgütsel hiyerarşik yapıyla disiplin daha da geliştirilmiştir.
       * Örgütler, cezaevlerinde oluşturdukları bu komiteler vasıtasıyla askeri, mahalli alan, gençlik, kadın, eğitim, basın - yayın vb. alt birimlerini faaliyete geçirmektedir.
       * Cezaevleri, yasadışı örgütler tarafından koordineli bir şekilde yönlendirilmekte, eğitim yerleri olarak kullanılmaktadır.
       * Yasadışı örgütler, ideolojileri, amaç ve stratejileri doğrultusunda bomba yapımı ve kullanımı da dahil olmak üzere her türlü teorik eğitimi vermektedir.
       * Üst düzey militanlar, ziyaretçiler veya davalarına bakmakta olan avukatlar vasıtasıyla sözlü veya yazılı mesajlarını dışarıdaki örgüt mensuplarına ulaştırarak eylem talimatı vererek örgütlerini yönlendirmektedir.
       * Ateşli silah, kesici ve delici aletler cezaevlerine rahatça sokulabilmektedir.
       * Ajan veya işbirlikçi olarak nitelendirilen örgüt mensupları, oluşturulan güvenlik birimince yargılanarak cezalandırılmaktadır.
       * Her türlü legal ve illegal yayın rahatlıkla cezaevine sokularak okunmaktadır. Hatta yayın okuma ve değerlendirme komisyonu oluşturularak muhtelif adlarla yayınlar çıkarılmaktadır. Bu yayınlar üst düzey örgüt mensuplarınca değerlendirilmek üzere cezaevi dışına gönderilerek örgütlerin yayın organlarında yayınlanmaktadır.
       * Örgüt mensupları, kendilerine benzeyen şahıslarla ziyaret esnasında yer değiştirerek cezaevi dışına kaçmaktadır. Alternatifli tünel kazma metodları firar için uygulanmaktadır.

Oda sistemi şart

       Raporda alınacak önlemler de şöyle sıralandı:
       * Tek veya üç kişilik oda sistemine göre yeni cezaevleri inşa edilmeli
       * Siyasi ve adi suçlardan tutuklu ve hükümlü bulunanlar aynı cezaevinde bulundurulmamalıdır.
       * Tutuklu ve hükümlüler için özel hastahaneler kurulmalıdır
       * İnfaz koruma memurları için güvenliği sağlanmış lojman inşa veya tahsis edilmelidir
       * Güvenlik sistemleri tahkim ve takviye edilmeli, modern cihazlardan (X - Ray, dedektör, kamera ve dinleme cihazları) yararlanılmalıdır
       * Ziyaret yerlerinde tutuklu ve hükümlüyle ziyaretçiler arasındaki fiziki bağı ortadan kaldıran bölmelere ayrılmış yerler yapılmalıdır
       * Büyük ve bölgesel cezaevleri inşa edilmelidir.
       * Tutuklu ve hükümlülerin örgütsel bağlantılarıyla ilişkilerini engelleyebilmek için mevzuatta yer alan ziyaretçi kurallarına uyulmalıdır
       * Tek tip elbise uygulaması getirilmelidir
       * Tüm tutuklu ve hükümlüler hakkında, sınıflandırma işlemi, tehlikelilik ve örgütsel konum dikkate alınarak işletilmelidir
       * İnfaz kurumlarında görevli personele hizmet içi kurs verilmelidir.
       * İtirafçı koğuşu bulunmayan ceza ve tutukevleri için bu amaçla özel koğuşlar oluşturulmalıdır.
       * Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde merkeze bağlı olarak çalışan ve tüm ceza ve tevkifevlerinde genel arama yetkisine haiz "Güvenlik ve Arama Timleri" oluşturulmalıdır.
       * Ceza ve tevkifevlerinin 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsamına alınması için hukuki çalışma yapılmalıdır.

Karmaşa var

       Raporda, ceza ve tevkifevlerinin iç güvenliği Adalet Bakanlığı'na bağlı Cumhuriyet Savcısı ve Cezaevi Müdürü'nün gözetim ve denetimi altındaki infaz koruma memurlarınca yerine getirilirken, dış güvenliğin jandarma tarafından sağlandığı, bunun koordinesizlik ve yetki karmaşası yarattığı belirtildi.