The Others Cezaevi davasında tutuklamaya ret

Cezaevi davasında tutuklamaya ret

13.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cezaevi davasında tutuklamaya ret

Cezaevi davasında tutuklamaya ret


Mehmet TÜRK, DİYARBAKIR


DİYARBAKIR E tipi Cezaevi'nde 24 Eylül 1996'da çıkan ve 11 tutukluyla hükümlünün ölümü, 23'ünün de yaralanmasıyla sonuçlanan olayların ardından açılan davanın dünkü duruşmasında sanıkların tutuklanma istemi reddedildi.
Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 36'sı polis, 29'u asker 65 güvenlik görevlisinin "görevi ihmal, zaruretin tayin ettiği sınırı aşarak, faili gayri muayyen bir şekilde müesir fiil sonucu ölüme sebebiyet vermek"ten 5 - 12 yıl hapis istemiyle yargılandığı duruşmayı, Uluslararası İnsan Hakları Örgütü Hukuk Komisyonu'nun üyeleri Sam Scott Milles ile Tracy Higgins de izledi.
Tanık olarak dinlenen beş infaz koruma memur şunları söyledi:
"Olay günü demir olan kapı içeriden zorlandı. İçerden slogan sesleri geliyordu. Sonra üst kattaki revire gittik. Bu sırada duman veya yangın gibi bir şey görmedik. Daha sonra havalandırma yerine geldik. Onlarca tutuklu kanlar içinde yatıyordu. Bazıları cansız bazıları ise kıpırdıyordu. İçerde uzman çavuş ve erlerle birlikte sivil polisler vardı."
Müdahil avukatlardan Mustafa Özer, cezaevinde bir isyanın söz konusu olmadığını, olsa bile bu eylemin hiçbir insanın yaşamını sona erdiren karşı eylemi gerektirmeyeceğini belirterek, "Sanıkların tutuklamasını talep ediyoruz" dedi. Sanık avukatlarından Ziya Özmen de olayın münferit olduğunu, faillerin belli olmadığını, tutuklanmayı gerektirecek bir neden bulunmadığını savundu.
Mahkeme heyeti, sanıkların tutuklanması istemini kabul etmezken eksik evrakın tamamlanması, duruşmaya katılmayan diğer sanıkların dinlenmesi için davayı erteledi.


Yazarlar