The Others Cezaevi müdürüne esrar baskını

Cezaevi müdürüne esrar baskını

23.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cezaevi müdürüne esrar baskını

Cezaevi müdürüne esrar baskını


Reşat Uzun, Neşet Karadağ - Şanlıurfa, Adana


       Adana E Tipi Kapalı Cezaevi'nde mahkumlara esrar satan İkinci Müdür Mehmet Edalı suçüstü yakalanırken, cezaevindeki uyuşturucu trafiğini de bu kişinin yönettiği anlaşıldı.
       Esrarı Şanlıurfa'dan getiren iki kişi de yakalanırken, müdür tarafından kendisine iletilen uyuşturucuyu cezaevinde mahkumlara yüksek fiyattan sattığı iddia edilen cinayetten mahkum bir kişi de belirlendi. DGM'ye sevkedilen Edalı tutuklandı. Aynı cezaevinin bir başka İkinci Müdürü Bayram Ali Özkaya da geçen ay rüşvet almak suçundan suçüstü yakalanmıştı.

Operasyona ilk adım

       Birecik İlçe Jandarma ekipleri, Şanlıurfa Halfeti - Birecik yol ayrımında yaptıkları kontrollerde şüpheli gördükleri Mehmet Nafi Uluyazı (27) yönetimindeki 63 PH 005 plakalı otomobile "dur" ihtarında bulundu. Otomobilin içindekiler ihtara uymayarak hızla kaçmaya başladı. Aşırı hız yüzünden otomobil 100 metre ilerde şarampole yuvarlandı. Otomobilin içindeki şoför Mehmet Nafi Uluyazı ve Burhan Çiftçier (26) Bentbahçesi köyüne doğru yaya olarak kaçmaya çalışırken yakalandı. Otomobilde yapılan aramada bir kilo toz esrar ele geçirildi.

Esrarın adresi: Adana Cezaevi

       Birecik İlçe Jandarma Komutanlığı'nda yapılan soruşturmanın ardından Şanlıurfa İl Jandarma İstihbarat Timi de operasyon ve sorgulamaya katılarken, Burhan Çiftçier, esrarı Adana E Tipi Kapalı Cezaevi İkinci Müdürü Mehmet Edalı'ya götürdüklerini itiraf etti. Bunun üzerine operasyon genişletildi ve sanıklardan Burhan Çiftçier, Adana'ya götürdü.
       Adana İl Jandarma Alay Komutanlığı ekiplerince gözaltında tutulan esrar satıcısı Çiftçier'i cep telefonundan arayan cinayet hükümlüsü Mahmut Kurt (44), "Adana girişindeki petrol istasyonuna git, bekle. Müdür gelip alacak" talimatı verdi.
       Belirtilen yerde pusu kuran jandarma, Cezaevi İkinci Müdürü Edalı'yı parayı verip esrarı aldıktan sonra suçüstü yakaladı.
       Yapılan araştırmada, cezaevi müdürünün dışardan getirilen esrar ve eroin gibi uyuşturucu maddeleri içerde mahkum Mahmut Kurt aracılığıyla diğer tutuklu ve mahkumlara yüksek fiyattan sattığı ortaya çıkarıldı. Şanlıurfa'da yakalanan Burhan Çiftçier'in üç ay öncesine kadar Adana Cezaevi'nde hırsızlık suçundan yattığı, tahliye olduktan sonra bir başka suçtan yine arandığı belirlendi.

DGM'de tutuklandı

       Cezaevi İkinci Müdürü Edalı, sevkedildiği Adana DGM'ce "para karşılığı cezaevine uyuşturucu madde sokma" suçlamasıyla tutuklandı. Cezaevi içinde uyuşturucu dağıtımı yapan hükümlü Mahmut Kurt hakkında da ayrıca bu suçlamadan tutuklama kararı verildi.

Rüşvetçi müdür

       Daha önce de aynı cezaevinin İkinci Müdürlerinden Bayram Ali Özkaya, rüşvet almak suçundan suçüstü yapılarak yakalanmıştı. Bingöl Cezaevi'ne tayini çıkan Adana Cezaevi İkinci Müdürü Bayram Ali Özkaya'ya, birinci müdüre vekalet ederken, cezaevinin kuru gıda ve temizlik maddeleri ihalesini kazanan müteahhit Necip Ayıcı'dan üç milyar lira rüşvet alırken suçüstü yapıldı.
       Bu arada, rüşvet karşılığı cezaevi müdürünün müteahhite iki mahkum eşi ayarladığı da öne sürüldü. Halen tutuklu yargılanan Özkaya ise komploya kurban gittiğini iddia ediyor.
       Bu arada, Cezaevi İkinci Müdürü Özkaya, şubat ayında da Levent Mahallesi'ndeki evinin önünde daha önce cezaevinde yatıp çıkan 19 yaşındaki Sadık Bulut'un silahlı saldırısı sonucu yaralandı. Saldırgan genç, cezaevi müdürünü, kendisini falakaya yatırdığı ve mahkumların eşleriyle ilişkisi olduğu için intikam amacıyla yaraladığını itiraf etti.