The Others ‘Charlie’ alarmı

‘Charlie’ alarmı

25.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘Charlie’ alarmı

‘Charlie’ alarmı


İntihar saldırısı ihtimali üzerine, üsteki izinler iptal edildi, tüm personel geri çağrıldı. İncirlik ve çevresinde ‘uçaklar hariç’, kuş uçurtulmuyor..


       Ortadoğu’da onlarca can alan İsrail Filistin gerginliği ve 12 Ekim’de Yemen Limanı’nda demirli USS Cole destroyerine yapılan intihar saldırısı sonrası, ABD yönetimi dış temsilcilik ve üslerindeki güvenliği iyice sıkılaştırdı.
       USS Cole’da 17 Amerikan denizcisinin ölmesinin ardından, aşırı dinci terörist Usame Bin Ladin’in ABD üslerine yönelik intihar saldırılarını sürdüreceği istihbaratı üzerine, İncirlik Üssü de bir anda hareketlendi. Dünden itibaren, ABD’nin Ortadoğu ve Kafkaslar’a yönelik en önemli üssü olan İncirlik’te ‘Carli Alarmı’ olarak adlandırılan ‘C seviyesinde’ alarm ilan edildi.

       Kapalı devre uyarı
       Herhangi bir saldırı ve suikast girişimine karşı İncirlik Üssü ve çevresinde geniş güvelik önlemleri alındı.
       Üste görevli personelin izinleri iptal edildi, dışarıda bulunan tüm personel geri çağrıldı. Alış veriş için verilen kısa süreli üs dışına çıkma izinleri dahi tamamen kaldırıldı. 3 bin 400 personelin bulunduğu İncirlik Üssü’nde kapalı devre yayın yapan TV kanalı da, sürekli güvenlikle ilgili duyurular yapmaya başladı.

       Keşif Güç Irak’ı yine vurdu
       İncirlik’te konuşlu ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı 39’uncu ÜS Komutanlığı yetkilileri, ‘Charlie Alarmı’ ile ilgili gelişmeleri şöyle açıkladı:
       “Bu ikinci seviyede bir alarm. En üst seviyedeki ‘Delta Alarmı’ bizim için geçerli değil. Ortadoğu ve Arap Yarımadası’ndaki üsler için bu geçerli olabilir. Kuzeyden Keşif Güç’ün rutin uçuş görevi ise sürüyor."

       Alarmların dili
       ABD üslerinde dört tip alarm uygulanıyor. En düşük risklisinden en yüksek risklisine doğru bu alarmlar ve herbirinde alınan önlemler şöyle:
  • A seviyesi - Alfa: En alt seviyede alarm. ‘Dikkatli ol’ anlamına geliyor.
  • B seviyesi - Beta: Personelden Alfa’ya göre biraz daha dikkatli olmaları isteniyor. Üsten çıkış yasağı yok.
  • C seviyesi - Charlie: İzinler iptal ediliyor, tüm personel üste toplanıyor. Görevli olmayanlar üsten çıkamıyor. Emniyet birimleri üst düzeyde alarma geçiriliyor.
  • D seviyesi - Delta: En üst seviyede alarm. Savaş anlamına geliyor. Tüm personelin izinleri iptal ediliyor. Görev gereği de olsa üsten çıkışa izin verilmiyor.