The Others CHP'de seyircisiz kurultaya tepki

CHP'de seyircisiz kurultaya tepki

02.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

CHP'de seyircisiz kurultaya tepki

CHPde seyircisiz kurultaya tepki


A. Rezzak Oral - Ankara


Kurultay sürecinde Genel Başkan adaylıkları ve uzlaşma girişimleriyle hareketlenen CHP'de, bu kez de "sessiz kurultay" bunalımı ortaya çıktı.
Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) "seyircisiz kurultay" kararına itiraz eden muhalifler, "Sessiz kurultay istemiyoruz" dedi.
CHP'nin muhalifleri tüm Türkiye'den gelen il temsilcileriyle beş saat süren bir toplantıda bir araya geldi. Toplantıda 32 konuşmacı görüşlerini aktarırken Deniz Baykal ekibinin ortaya koyduğu anlayışın bitmesini istediler.

'Yeni sol, aslında sağ'

Toplantıda Baykal ve Genel Merkez yönetiminin emanetçi formülünün CHP'de işlemeyeceği vurgulanırken şu görüşler dile getirildi:
"CHP'de ortaya konan anlayış, halktan olduğu gibi örgütten de onay almamaktadır. 'Yeni sol' söylemi altında sağ politikalar halkımız kadar örgütümüzün de tepkisine neden olmaktadır. CHP'nin karşı karşıya olduğu süreç sadece bir isim ve Genel Başkanlık yarışı değildir. Bir yeniden yapılanma ve kadro anlayışının egemen kılınması gerekir. Yeniden Altı Ok'un değerlerine ve CHP'nin gerçek sol kimliğine sahip çıkma zamanıdır. Bu nedenle yapılması gereken bir muhalefet cephesi oluşturmaktan çok, CHP'yi tümüyle kucaklayacak ve geleceğe taşıyacak büyük bir yapılanma gerçekleştirmektir."

Salon isyanı

CHP MYK'nın, "seyircisiz kurultay" kararı da muhaliflerin tepkisine neden oldu. CHP Parti Meclisi (PM) üyesi Mustafa Gazalcı, bu kararın bir oldu - bitti yaratma anlayışı sergilediğini savunurken şöyle konuştu:
"Biz bu kurultayın seçim sonuçlarının tartışıldığı, yeni bir anlayışın ve kadronun egemen kılındığı bir platform olmasını istiyoruz. Bu kurultayda dağ fare doğurmamalıdır. Baykal ve hizbi, kılık değiştirerek yoluna devam etmemelidir. 32 milyon insan oylarıyla konuşurken, biz kurultayda konuşmayacağız, tartışmayacağız. Bundan kime yarar gelir? Böyle kurultay olur mu? Bu anlayışla halkın ve örgütün öfkesi diner mi? Bu karar değişmelidir. Çünkü biz, kesinlikle sessiz bir kurultay istemiyoruz."

12 kişilik icra komisyonu

CHP'de muhalif grupların toplantısında oluşturulması kararlaştırılan 12 kişilik 'icra komisyonu'nun kurultay sürecinde bütün Türkiye'de bölge toplantılar düzenlemesi benimsendi. İlk toplantı, 8 Mayıs'ta Ürgüp'te "İç Anadolu Bölgesi Toplantısı" olarak gerçekleştirilecek. Bölge toplantılarında muhalif kanattan ortaya çıkan Genel Başkan adaylarının uzlaştırılması ve adayların teke indirilmesi konusunun da öncelikle karara bağlanacağı bildirildi.

Cankurtaran: MYK istifa etmeli

CHP İstanbul eski İl Başkanı Ethem Cankurtaran, örgüt mensuplarıyla önceki gün yapılan toplantıdan sonra ortaya çıkan görüşleri, dün CHP Genel Merkezi'nde kamuoyuna açıkladı. Kurultay öncesinde bazı endişelerinin olduğunu anlatan Cankurtaran, beklentilerini şöyle ifade etti:
"Sayın Baykal, genel seçimlerden sonra siyasal yaşamımız için örnek teşkil edecek bir davranış sergileyerek görevinden ayrılmıştır. Bu davranışın anlamına uygun olabilmesi için Sayın Baykal'ın bir seçim dönemi partide yeniden Genel Başkanlık isteğinde olmaması gerekir. Seçim sonuçlarından ortak sorumluluk altında bulunan Genel Sekreterlik ve MYK üyeleri de mutlaka görevinden ayrılmalıdır. Kurultayın tam bir yansızlık ve katılanların özgürlüğü temelinde gerçekleştirilmesine fırsat verilmelidir."
Cankurtaran, kurultayın bir günle sınırlanması ve salona izleyici alınmaması kararını doğru bulmadıklarını vurguladı.
DYP ve ANAP liderinin de Baykal gibi istifa etmeleri gerektiğini savunan Cankurtaran, CHP'siz Meclis'teki eksikliklerin önümüzdeki dönemde ortaya çıkacağını ifade etti.