The Others Çileli sınav

Çileli sınav

06.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çileli sınav

Çileli sınav


Üniversite sınavları bugün yapılıyor. Yerleştirme sonuçlarının açıklanacağı eylül başına kadar öğrenciler ve velilerini zor bir yaz bekliyor

Eğitim Servisi


Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) bugün yapılıyor. 2 Mayıs'ta yapılması gereken, ancak soruların çalınması nedeniyle bugüne ertelenen sınava yaklaşık 1 milyon 500 bin aday girecek. Mayıs ayında başlayan sınav süreci kazananların yerleştirildikleri programların açıklanacağı Eylül'e kadar adaylar ile ailelerine "çileli bir yaz" geçirtecek.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) yetkilileri, soruların içeriğinde önceki sınavlara göre bir fark olmayacağını söylerken, adayların saat 09.30'da başlayacak ve üç saat sürecek sınav için, en geç saat 09.00'da sınav yerinde olmaları gerektiğini bildirdiler.
Adayların, sınava giriş ve kimlik belgelerini, fotoğraflı ve onaylı bir kimlik belgesini, bir fotoğraf, iki kurşun kalem ve silgiyi mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Sınava giriş ve kimlik belgesi olmayan adaylar, sınava alınmayacak.
Sınava başörtülü adaylar da girecek, ancak başkasının yerine sınava girmek isteyenlerin önlenmesi amacıyla, bu adayların kendilerini net biçimde tanıtmaları gerekecek. Başörtülü adaylar, kimliklerinin tespit edilememesi halinde sınava alınmayacaklar. Bu konuda, bina sorumluları ve salon başkanları yetkili olacaklar.

Sonuçlar 12 Temmuz'da

ÖSS sonuçları, 12 Temmuz'da açıklanacak. Sonuçlar, 1999 Öğrenci Seçme Sınavı Sonuç Gazetesi, 900'lü telefon hatları ve internet aracılığıyla adaylara duyurulacak.
ÖSS'ye giren ve sınavı geçerli sayılan tüm adaylara, 12 -21 Temmuz tarihleri arasında sınav sonuç belgesi postalanacak.

Yerleştirme Eylül'de

Bu tarihlerde sonuç belgeleri ellerine ulaşacak olan adaylardan kazananlar, 2 Ağustos'a kadar tercihlerini yapabilecek ve yerleştirme sonuçları 24 Ağustos - 3 Eylül'de açıklanacak. Bir programa yerleştirilen adayların, kayıt maratonu 15 Eylül'de başlayacak ve 22 Eylül'de tamamlanacak. Kayıtlardan sonra boş kalan kontenjanlara 15 - 20 Ekim günlerinde ek yerleştirme işlemleri yapılacak.

Basım çalışanlarına sınav hapsi

ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker, İstanbul'da sınav sorularının çalınmasından sonra yeni sınav için titiz bir çalışma yürüttüklerini söyleyerek, "Sınav için bütün hazırlıklarımız tamam. Bu işten yüzümüzün akıyla çıkmak istiyoruz" dedi.
Sınav sorularının çalınması üzerine ÖSYM ve Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri sınav güvenliği için olağanüstü önlemler aldılar. Sınav sorularının çalındığı İstanbul'daki sınav merkezlerinde, soruların güvenliği için görevlendirilen kuryelerin sayısı 6'dan 14'e çıkarıldı.
Sınav sorularının basıldığı Bilkent Üniversitesi kampüsündeki METEKSAN Matbaası'nda görev alanlar 25 gün boyunca dışarı çıkarılmadı.
Sınav kuryeleri sınav saatine kadar mühürlü torbalarda bulunan soruların başında nöbet tutacak. Sınav sonrası aynı yöntemlerle soru kitapçıkları ve cevap anahtarları Ankara'ya getirilerek tutanaklarla ÖSYM'ye teslim edilecek.

120 puan barajı

Adayların dört yıllık lisans programlarına yerleştirilebilmeleri için 120 puanı aşarak ilk yüzde 50'lik dilime girmeleri gerekiyor. 1997 ve 1998 ÖSS verilerine göre, adayların yaklaşık yarısı 120 barajını aşabiliyor.
Adayların Ekim'e kadar sürecek üniversite maratonunda, bir programa yerleştirilebilmeleri için öncelikle 105 barajını aşmaları gerekiyor. 105 ile 119.9 arasında puan alan adaylar iki yıllık ön lisans ve açıköğretim programlarına yerleştirilecekler. 120 ve üzerinde puan alanlar ise, dört yıllık lisans programlarında tercih yapabilecek. 1997 ÖSS'ye giren 1 milyon 349 bin 559 adayın yüzde 48.1'i, 1998 ÖSS'ye katılan 1 milyon 318 bin 978 adayın da yüzde 45.8'i 120 puanlık barajı aşabildi. 1999 ÖSS'de benzer sonuçların gerçekleşmesi durumunda, adayların yaklaşık yarısı, dört yıllık örgün lisans programlarına girebilme umudunu kaybedecek.

Sınav yasakları

Adayların çağrı cihazı, telsiz, cep telefonu gibi haberleşme araçlarıyla cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat ve her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla silah ve benzeri teçhizat, müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, hesap cetveli, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla sınava girmeleri yasak. Adayların gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri yapıldıktan sonra, salon başkanı sınavda uyulacak kuralları anımsatacak. Sınav süresince adaylar konuşamayacaklar, kopya çekmeyecekler ve vermeyecekler, salondaki görevlilere soru sormayacaklar, birbirlerinden kalem, silgi gibi şeyler alıp vermeyecekler. Adaylar ayrıca, sınav başladıktan sonra ilk 1.5 saat içinde sınav salonunu terk edemeyecekler. Bu yasaklara uymadığı tespit edilen adayların sınavı iptal edilecek.

Beş seçenekte tek doğru

Sınavda uygulanacak test, bir kitapçık halinde adaylara dağıtılacak ve adaylar cevaplarını soru kitapçığından ayrı olarak verilecek cevap kağıdına işaretleyecekler.
Soru kitapçıkları, kopya çekilmesinin önlenmesi amacıyla farklı türlerde basıldı. Soru kitapçığı türü, kitapçığın kapağında ve iç sayfalarında yazılı olacak. Soru kitapçıkları dağıtıldıktan sonra adaylar, kitapçığın üzerinde ayrılan yerlere istenen bilgileri yazacaklar. Adayların kitapçık türünü mutlaka işaretlemeleri gerekiyor. Aksi halde cevap kağıdının değerlendirilmesi mümkün olmadığından, adayın sınavı geçersiz sayılacak.
ÖSS'de adaylara sözel ve sayısal olmak üzere iki türde 176 soru yöneltilecek. Soruların yanıtları çoktan seçmeli olacak ve beş farklı seçenek verilecek. Adaylar her sorunun yanıtını bulduktan sonra, cevap kağıdına işaretleyecek.

`Alan'a ek puan

Adayların ÖSS puanlarına katılacak Okul Başarı Puanı'nın (OBP) hesaplanması için, okul müdürlükleri adayların diploma/mezuniyet notlarını 16 Temmuz 1999'a kadar ÖSYM'ye gönderecek. Adayların OBP'leri, okudukları okulun ÖSS'deki puan ortalamasına göre ağırlıklandırılacak.
Kendi alanıyla ilgili bir tercihte bulunan adayın OBP'si 0.5 ile çarpılırken, alan dışı tercihlerde bulunanlar için bu katsayı 0.2 olacak. Bir mesleğe yönelik program uygulayan lise mezunları, alanlarındaki meslek yüksekokulu programlarını tercih etmişlerse ayrıca ek puan hesaplanacak ve öteki puanlara ilave edilecek.