The Others Çiller'den Aydın Doğan'a iftira tazminatı

Çiller'den Aydın Doğan'a iftira tazminatı

01.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çiller'den Aydın Doğan'a iftira tazminatı

Çillerden Aydın Doğana iftira tazminatı


       DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan'a, Milliyet'e ve Hürriyet'e 43 milyar lira manevi tazminat ödemeye mahkum oldu. "Aydın Doğan'a iftirada bulunmaktan" da suçlu bulunan Çiller, tazminat cezalarını 1997'den beri işleyen faizleriyle birlikte ödeyecek.
       Çiller'in, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olduğu 10 Mayıs 1997'de Sultanahmet Meydanı'nda düzenlenen mitingde Aydın Doğan, Milliyet ve Hürriyet gazetelerine hakaret ve iftira içeren iddialarına ilişkin dava, dün İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde karara bağlandı. Duruşmaya, davacı avukatları Şehnaz Yüzer ve Köksal Bayraktar ile davalı Çiller'in avukatı Atilla Özer katıldı. Yüzer, tüm delillerin toplandığını belirterek davanın sonuçlandırılmasını istedi. Özer ise müvekkilinin söz konusu mitingteki konuşmasının tamamen gerçekleri yansıttığını ve haber niteliği taşıdığını savundu.
       Yargıç; Aydın Doğan, Milliyet ve Hürriyet'in ayrı ayrı açtıkları, ancak yargılama aşamasında birleştirilen davayı temyiz yolu açık olmak üzere sonuçlandırdı. DYP lideri, Aydın Doğan'a 20 milyar, Hürriyet ve Milliyet'e de 10'ar milyar lira olmak üzere 40 milyar lira manevi tazminat ödemeye mahkum edildi. Kararda, tazminat cezasının 10 Mayıs 1997'den itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte ödenmesi hükme bağlandı.

Erzurum haberi için de ceza

       Çiller, 9 Nisan 1999'da, NTV'de Murat Birsel'in sunduğu "Gündemdekiler" programında Milliyet Gazetesi'ne hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde de 3 milyar lira manevi tazminat ödemeye mahkum edildi. Programda, 6 Nisan 1999'da Erzurum'daki açık hava toplantısında söylediği "Sizin dininizin, diyanetinizin sahibi benim" sözlerini manşet yapabilmek için Milliyet'in bu kente giderek kendisi hakkında suç duyurusunda bulunduğunu öne süren Çiller, bu iddiasını kanıtlayamadı. Mahkeme Çiller'i, 9 Nisan 1999'dan itibaren hesaplanacak yasal faizi ile birlikte Milliyet'e 3 milyar lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti.