The Others Cinayet sanığı başkan teslim oldu

Cinayet sanığı başkan teslim oldu

30.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cinayet sanığı başkan teslim oldu

Cinayet sanığı başkan teslim oldu


Osman Bekleyen Van


Van'da 1986'da iki çobanın öldürülmesi olayına adı karışan ve aranmasına karşın Şırnak'ın Cizre ilçesinde iki dönemdir belediye başkanlığı yapan, Tayan Aşireti lideri ANAP'lı korucubaşı Kamil Atağ dün teslim oldu ve tutuklandı.
Atağ, dün Ankara - Van seferini yapan THY'nin 13.55 uçağıyla Van'a geldi. Teslim olacağını Van Emniyet Müdürlüğü'ne bildiren Atağ'ı Van Havaalanı'nda çok sayıda polis karşıladı. Zırhlı bir araca bindirilen Atağ, Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na getirildi. Nöbetçi Savcı Mehmet Barut tarafından sorgulanan Atağ, 2 Ağustos'taki duruşmasına katılmak için geldiğini söyledi.
Söz konusu davada suçsuz olduğunu söyleyen Atağ hakkındaki gıyabi tutuklama kararı vicahiye çevrildi. Adliye binası önünde çok sıkı güvenlik önlemleri alan polis, Atağ'ı basından kaçırarak 6 araçlık bir konvoyla Van Cezaevi'ne doğru yola çıktı. Basın mensuplarıyla polisler arasında yaşanan kovalamacanın ardından Atağ'ın bindirildiği zırhlı araç, ceazevinin içine kadar girdi.
Atağ hakkında tutuklama kararı verilmesine neden olan olay 8 Temmuz 1986'da Van'ın Çatak ilçesi Öveç köyünde meydana geldi. Köyde koyun otlatan Agit Güçlü ve Halil Tunç adlı çobanlar, altı kişi oldukları ileri sürülen bir grubun uzun namlulu silahlarla gerçekleştirdiği saldırıda yaşamlarını yitirdi. Saldırıda yaralı olarak kurtulanların verdiği ifade üzerine polis, Atağ ile Abdulcebbar Özkan'ı aramaya başladı. Tutuklu dört sanıkla birlikte "Birden fazla kişiyi öldürmek" suçlarından haklarında idam istemiyle dava açılan Atağ ve Özkan için 11 Kasım 1986'da gıyabi tutuklama kararı çıktı. Davada sanıklardan üçü ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Atağ kimdir?

Firari sanık Atağ, aramalara rağmen bulunamayınca, dava ana davadan ayrılarak geçici olarak tatil edildi. Ancak gıyabi tutukluluklarının sürmesi kararlaştırıldı. Atağ yedi yıl güvenlik güçlerinden kaçmayı başardı. Bu süre içinde Tayan aşireti mensuplarını korucu yapan Atağ, PKK ile mücadelede aktif rol üstlendi. 1994 yerel seçimlerinde ANAP'tan Cizre Belediye Başkanı seçilen Atağ'ın başkanlığı tartışıldı. Rakipleri, seçime hile karıştırıldığını ileri sürdü.
İlkokul diploması olmadığı için başkanlığı tehlikeye giren Atağ, noterde tanıklar göstererek, ilkokul mezunu olduğunu tutanaklara geçirtti. Sırasıyla MHP ve DYP'ye geçiş yapan Atağ, daha sonra ANAP'tan 18 Nisan 1999 seçimlerinde yeniden başkan seçildi. Başkanlığı şaibeli bir şekilde kazandığını ileri süren rakipleri, hakkında şikayet başvurusu yaparken ilçe halkı, seçimlerin iptali için gösteriler yaptı.
Yapılan incelemede Atağ'ın dışardan aldığı ilkokul diplomasının sahte olduğu anlaşıldı. Yüksek Seçim Kurulu tarafından İlçe Seçim Kurulu'na gönderilen resmi yazıda, Belediye Başkanı tarafından ilkokul diploması olarak ibraz edilen belgenin, diploma yerine geçemeyeceği belirtilerek, Silopi'den alınan diplomanın Milli Eğitim Müdürlüğü'ne sorulması istendi. Yapılan araştırmada, Atağ'ın ilk okul mezunu olmadığı belgelendi. Atağ'ın askerlik belgelerinde cahil olduğu ve mesleğinin ise çobanlık olduğu belirtiliyor.