The Others Çocuğunuz da kabız olabilir

Çocuğunuz da kabız olabilir

14.12.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yetişkinlerde günlük yaşamı etkileyecek kadar önemli bir problem olan kabızlık, çocuklar için de zordur

Çocuğunuz da kabız olabilir

Dilara Koçak

Kabızlık, seyahatte, uzun süren toplantılarda, tatilde hep kendini hatırlatır ve insanı huzursuz eder. Bu sıkıntılı durum çocuklar için de önemlidir ve zordur. Kabızlık; bağırsak hareketlerinde zorluk, dışkı geçişinin ağrılı olması ve tuvalete çıkışın uzun süre olmaması durumu olarak adlandırılabilir. Çocuklarda yaygın görülse de aslında genellikle geçici bir durumdur. Bu nedenle ailelerin endişe duymasına gerek yoktur.

Çocuğunuz yeterli sıvı tüketmediğinde, posalı yiyeceklerden yemediğinde veya yeterli hareket yapmadığında kabızlık problemiyle karşılaşmak olasıdır. Ayrıca çocuğunuz bazen bağırsak hareketlerine önem vermeyip, çevreden de utanarak da tuvalete gitmeyebilir. Kaygı duyduğu ve kendini güvende hissetmediği için veya oyununu bölmek istemediği için tuvaletini tutmayı seçebilir. Bazen de kabızlığın nedeni kullanılan ilaçlar veya bir hastalık olabilir.

Kabızlık konusunda çocuğunuzu takip edin:

Bağırsak hareketlerinin birkaç günde bir olması veya günlük hareketliliğin sert ve zor olması

Karında kramp

Mide bulantısı

Kusma isteği

Kilo kaybı

İç çamaşırında sıvı kile benzeyen dışkı hali haberci olabilir.
Kabızlık bağırsak hareketlerinde ağrı yapabilir böylece çocuklar bir daha gelişmemesi için çaba harcayabilirler. Çocuğunuzun poposunu sıkıştırması, ayak parmaklarını aşağı - yukarı oynatması ve yüzünün kırmızıya dönmesi tuvaletini tutmasının bir göstergesidir.

Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak uygulanan yöntemler ve bu yöntemlerin şiddeti değişebilir. Genellikle posadan zengin besinler (meyve, sebze, tam tahıllı ürünler) tüketmek, bol sıvı almak ve bol hareket sorunu çözmektedir. Bazı çocuklar için lavman yapmak veya laksatif kullanmak gerekebilir. Ancak laksatifler çocuk için tehlikeli olabilir ihtiyaç halinde mutlaka doktor kontrolünde verilmelidir.

Ne zaman doktora başvurmalı?

Kabızlık genellikle zararsızdır. Ama başka ciddi problemlerin işaretçisi veya nedeni olabilir. Çocuğunuzda eğer aşağıdaki belirtilerden biri varsa doktorunuza başvurun.

Üç haftadan daha uzun süren kabızlıklarda,

Çocuğunuz günlük aktivitelerini yerine getiremiyorsa,

Anüs etrafında küçük ağrılı yaralar (yırtıklar) belirmişse,

Hemoroid belirtileri varsa,

Anüsten sıvı veya yumuşak dışkı akıyorsa.

Kadınlar için hangi besinler iyidir?

Kadınların özel dönemleri özel beslenme ister. Bazı besin öğeleri kadın için hayati önem taşır ve her kadın bu konuda bilgilenmelidir.

Kadınlar erkeklere göre genelde daha küçük vücut yüzeyine ve kas yapısına sahip olduklarından daha az kaloriye ihtiyaç duyarlar. Kadının kalori ihtiyacı hamilelik ve emzirme döneminde artış gösterir. Gebelik döneminde bebeğin gelişimi için, emzirme döneminde ise yeterli emzirmeyi sağlayabilmek için ekstra kaloriye ve besin öğelerine ihtiyaç vardır. Sporcu kadınlar da hareketsiz yaşam sürenlere göre daha fazla enerji ihtiyacı içerisindedir.

Kan kayıpları için demir

Özellikle üreme-doğurganlık döneminde kadınlar menstürasyon döneminde kanla kaybettikleri demiri yerine koymak için diyetlerinde daha fazla demire ihtiyaç duyarlar.
Eğer bunu sağlamazlarsa demir eksikliği anemisi yaşayabilirler. Bu nedenle demir bakımından zengin besinleri mutlaka tüketmeliler.

Hamilelik için folik asit (folat)

Hamilelik esnasında kadınlar ekstra kalori ve besin öğesine ihtiyaç duyarlar. B vitaminlerinden olan folat, hamilelik öncesinde ve hamilelik döneminde alım miktarı artırılması gereken önemli bir vitamindir. Yetersizliğinde bebekte ''spina bifida'' gibi nöral tüp defekti oluşabilir. Bu nedenle bebek düşünen anneler ve hamile kadınlar hekimlerine de sorarak mutlaka folik asit suplemanına başlamalıdırlar. Yeni anneler doğumdan sonra toparlanmak için ekstra kalori ve besin öğesine ihtiyaç duyarlar. Demir miktarının artırılması ve çeşitli vitamin ve mineralin normal sağlığa dönmede önemi büyüktür.

Kemik sağlığı için kalsiyum

Doğumdan sonra bebek için ilk altı ay en iyi besin, anne sütüdür. Emziren annelerin beslenmelerinin iyi dengelenmesi, besleyici olması ve süt yapımını artırıcı olması gerekir. Anne sütü yapılırken kemiklerden bir miktar kalsiyum kaybı olabilir, bu nedenle emziren annelerin kalsiyum alımlarını arttırmaları gerekir. Böylece ileri dönemde oluşabilecek osteoporoza karşı da korunma sağlanır.

Folat, kalsiyum ve demir kadınlar için anahtar rol oynayan besin öğeleridir. Bu besin öğelerinden zengin besin öğelerini tüketmeyi denemelisiniz.

Folat: Yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller folat açısından zengin besinlerdir.

Kalsiyum: Bu mineral çoklukla süt ve süt ürünlerinde bulunur. Ispanak ve kılçıkları ile birlikte yenen balıklarda kalsiyum sağlayabilir.

Demir: Kırmızı et ve sakatatlar demir açısından zengindirler. Kuru meyveler, kuru baklagiller de bitkisel kaynaklı demir içeren besinlerdir.