The Others Çocuk işçi cennetiyiz

Çocuk işçi cennetiyiz

20.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çocuk işçi cennetiyiz

Çocuk işçi cennetiyiz

Çocuk işçi cennetiyiz
       Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü. Özellikle az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan çocuklar sağlıksız koşullarda, temel hak ve özgürlüklerinden yoksun, ucuz işgücü olarak kullanılıyor. Eğitim ise bunca çocuğun içinde yer aldığı tehlikeli çalışma ortamının kapısını açabilecek başlıca anahtarlardan biri olarak kabul ediliyor.
       Unicef'in verilerine göre dünyadaki çocukların sayısı (0 - 18 yaş) 2 milyarı aşıyor. Her 10 çocuktan hemen hemen 9'u gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor.
       En fazla çocuk işci çalıştıran ve çalışan çocukların haklarını en az koruyan ülkelerin bu gurup içinde yer aldığı gözönünde bulundurulursa dünya çocuklarının geleceği ile ilgili oldukça vahim bir tablo ortaya çıkıyor.
       Her 4 çocuktan birinin çalışmak zorunda olduğu ülkemizde, çalışan çocukların yaşamlarını sürdürdükleri iş ortamları ve koşulları ile işyerlerinin fiziki donanımlarının düzenlenmesi gerektiğini belirten Eğitim - Sen 2 Nolu Şube Başkanı Alaaddin Dinçer, bu çocukların uluslararası hukuktan doğan hakları bakımından yapılacak çalışma ve programların geciktirilmedin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
       Uzun süreli ve zor fiziki koşullarda çalışan çocuklar yalnızca biyolojik olarak bu çalışma sürecinden olumsuz etkilenmekle kalmıyor. Çocukların psikolojik açıdan da çok duyarlı olduklarını belirten uzmanlar, baskıcı ve küçük düşürücü ortamın çocuk psikolojisi üzerinde yıkıcı etkileri olabileceğine dikkat çekiyorlar.
       Uluslararası ve iç hukukta çalışma yaşının ortalama 15 olarak belirlenmesine karşın bu yaşın çok altında milyonlarca çocuğun dünyanın çeşitli ülkelerinde ucuz işgücü olarak çalıştırıldığına dikkat çeken Eğitim - Sen çalışan çocukların eğitim ortamına kazandırılmaları gerektiğinin altını çizdi.