The Others Çorba ayıltır mı?

Çorba ayıltır mı?

21.01.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

ÇAPRAZ ATEŞ

Çorba ayıltır mı

Çorba ayıltır mı?

ÇAPRAZ ATEŞ

ECE BİLGİN

İşkembe çorbası içmeye gitmek neredeyse her içki sofrasının son durağı haline geldi. İşkembe çorbasının alkolün etkisini azaltıp, azaltmadığı da hep tartışıldı. Beslenme uzmanları işkembe çorbasının kuvvetli bir uyarıcı olmasının ayılıp kendine getirmekte işe yarayacağını savundu. Öte yandan lezzet ustaları ise, bunun sadece bir gelenek olduğunu belirtti. Tartışmaya son noktayı ise Aydın Boysan koydu: "Beni hiç bir çorba ayıltamaz"

Silva Hayrabetoğlu (İşkembeci)
Sarhoş gelip, ayık çıktılar
Doktorlara göre mide rahatsızlıklarına işkembe çorbası iyi geliyor. Bizim lokantamızın en büyük özelliği işkembeyi ilaçla değil kazıyarak temizlemiyoruz. İşkembe çorbasının bilimsel olarak vücuttaki alkol oranını düşürüp düşürmediği hakkında kesin bir fikrim yok. Fakat gözlemlerimizin bize yeteceğini düşünüyoruz. Bilirsiniz adetten sayılır içki içtikten sonra işkembe içmeye gelinir. Zil zurna sarhoş olup iki üç tabaktan sonra ayılıp gidenleri biliriz. Mesala bir müşterimiz o kadar sarhoştu ki, önünde duran sarmısakları çorba sanıp içen biri kendine gelip gitmişti. Ayrıca çorbanın içinde sarmısak var. Bilirsiniz sarmısak her derde davadır. Bu arada bir de doktorlar işkembenin kolestrol yaptığını söylüyor. Ama biz katılmıyoruz. Çünkü biz işkembeyi iyice haşlıyoruz. Haşlandığı içinde kilo aldırmıyor. Ben rejim yaparken yağsız işkembe çorbası içerdim ve inanın çok işe yaradı."

Tuğrul Şavkay (Yemek yazarı)
Mideyi sıvazlıyor
Hiç kimse, iki duble içer içmez soluğu işkembecide almıyor. Daha çok içkili uzun geceler, sabaha karşı işkembecide noktalanıyor. Bir gün sabah beşte bir arkadaşımı beklerken Gayrettepe’deki bir işkembecide yersizlikten yarım saat ayakta beklediğimi unutamam. Peki niye işkembe çorbası? En azından işkembenin yoğun protein içermesi sır perdesinin bir ucunu kaldırabilir. Alkol aç karnına alındığında daha çabuk kana karışıp etki etmekte. Yemek ne olursa olsun bunu bir ölçüde etkiliyor. İşkembe çorbası da bu işlevi görüyor. Başka yemeklerden farkı, çorba olması nedeniyle mideyi şöyle bir sıvazlaması. Ahmet Rasim, ki bence rakıcıların önde gelenlerindendir, işkembeci duvarlarında hiç eksik olmayan o ünlü kasidesinde, 'batna ciladır çorba’ demez mi? Ben daha çok bu adetin yiyecek - içecek kültürümüze ait hoş bir ayrıntı olduğunu düşünüyorum.

Dr. Ender Saraç (Ayurveda Uzmanı)
Çorba kuvvetli uyarıcıdır
İşkembe çorbasının içinde yüksek oranda B 12 vitamini bulunur. Bu da işkembe çorbasının kuvvetli bir uyarıcı olduğunu gösterir. Aynı zamanda bu çorbada çok yüksek kolestrol vardır. İşkembe suyla kaynayınca bütün yağını suya verir. Alkol yağ emilimini arttırır. Bağırsakta bu yağları süratla emer. Kana karıştığında ise kan şekeri yükselir. Ayrıca işkembede fosfor ve potasyum düşüktür. Kalsiyumunda yüksek olması vücutta bir uyarılma sağlar. Bu yüzden içkiden sonra bir ayılma, kendine gelme olabilir. İçkiden sonra içilsin demiyorum çünkü yüklü kolestrolün faturası ağırdır."

Aydın Boysan (Gazeteci - Mimar)
Beni hiç bir şey ayıltamaz
Eskiden Aksaray’da tramvay yolunda ünlü işkembeci 'Vangel Usta’ vardı. Hatırlı müşterisi geldiği zaman içeri bağırırdı 'Yap Abidin Bey’e bir çorba’ diye. Bu bir formüldü, Vangel böyle bağırdığı zaman en iyisi yapılmak zorundaydı. Bizde Pertevniyal’de öğrenciydik. Beş kuruşa çorba içerdik. Bu arada Abidin Bey’i fevkalede kıskanırdık. Aradan 20-25 sene geçti. Vangel’le dost olduk. Ben gittiğim zaman artık ustaya bağırmaz kalkıp kendi yapardı. Ben böylece Abidin Bey’den daha büyük bir adam olmanın keyfini çıkarıyorum. Ayrıca ben öyle çok içerdim ki beni işkembe bile ayıltamazdı



ENTELLEKTÜEL BAKIŞ