The Others CTP’li vekilden vatandaşlık tepkisi: 'Peynir, hellim gibi vatandaşlık dağıtılıyor'

CTP’li vekilden vatandaşlık tepkisi: 'Peynir, hellim gibi vatandaşlık dağıtılıyor'

31.05.2017 - 14:41 | Son Güncellenme:

Doğuş Derya: “Vatandaşlıkları almak istedim, Resmi Gazete 1700 TL tuttu” CTP Milletvekili Derya, tanesi 6 TL olan Resmi Gazeteler’den tümünü almak için 1700 TL hesap çıktığına işaret etti

CTP’li vekilden vatandaşlık tepkisi: Peynir, hellim gibi vatandaşlık dağıtılıyor

CTP milletvekili Doğuş Derya, Meclis'te “Hükümetin yurttaşlık politikaları” konusunda konuşma yaptı. Derya, 1974 sonrasında kurulan düzenin nepotik, yani akraba kayırmacılığının hakim olduğunu bir düzen olduğunu savunarak, hükümetin de nepotik bir hükümet olduğunu iddia etti. Bakanlar Kurulu’nun kriter olmadan çok sayıda kişiyi vatandaş yaptığını savunan Derya, çalışma izni ve evlilik yolu dışında istisnai vatandaşlık sayısının çok fazla olduğunu ve kurala bağlı olmadığını söyledi. 2016 Nisan Ağustos ayları arasında çalışma izni ve evlilik yolu ile 433 kişiye vatandaşlık verildiğini söyleyen Derya, çalışma izni ile 5 yıla kadar vatandaşlık verildiğini belirtti. Derya, ülkenin koşulları düşünülmeden, altyapı ve verilecek hizmetler göz önünde tutulmadan vatandaşlık verilmesinin doğru olmadığını kaydetti.

Bakanlar Kurulu’nun istisnai vatandaş olarak toplamda 643 kişiye vatandaşlık verdiğini söyleyen Derya, keyfi olarak verildiğini savunduğu bu vatandaşlıkların aileler de dahil edildiğinde üçle çarpılması gerektiğini kaydetti. Derya, bu vatandaşlıkların neye göre verildiğini sordu. Bu kişilerin sağlık ve sabıka kontrolü yapıldığına, araştırıldığına inanmadığını söyleyen Derya, ülkenin kaldıramayacağı kadar nüfusun yığıldığını, okullarda ve hastanelerde yığılmalar yaşandığını savundu. “Girne’de yürüdüğümde kendimi Kıbrıs’ta hissedemiyorum” diyen Derya, yapılaşma ve altyapı sorunlarına vurgu yaptı. Yabancı işçilerin ve insanların insan hakları gibi, ülke vatandaşlarının da insan haklarının korunması ve gözetilmesi gerektiğini söyleyen Derya, yabancı nüfusun, kendi nüfusundan fazla olduğu bir başka ülke bulunmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Yenidüzen'e açıklama yapan Derya şunları söyledi; “Bakanlar Kurulu her hafta onlarca kişiyi vatandaş yapıyor. Peynir, hellim gibi dağıtılan ‘istisnai’ vatandaşlıkları inceledim. Gazetelerden, Resmi Gazeteler’den ve Çalışma Bakanlığı’ndan aldığım verilerle derlemeye çalıştım ama eksikler de var.

Derleyebildiğin verilere göre, 2016 yılı Nisan ayı ile Ağustos ayı arasında, evlilik ve çalışma izni yolu ile 433 kişiye vatandaşlık verilmiş... Evlilik yolu ile verilmeli. Çalışma izni yoluyla neredeyse 5 yıla indiğini görebiliyoruz verilen ala keyf vatandaşlıların...

Yasa’nın 9. Maddesinde belirtilen İkamet gerektirmeyen, burada ikamet edeceği niyetini teyit etmeden verilen ‘istisnai’ vatandaşlıklar ise Ocak 2017’ye kadar 198 kişi, Ocak 2017’den bu güne 445 kişi.

Haberin Devamı

Yani benim ulaşabildiğim, ki daha fazladır 643 kişi Bakanlar Kurulu kararı ile toplamda vatandaş yapıldı.
Bakanlar Kurulu’nun ala keyf verdiği bu yurttaşlıkları 3’le çarpacaksınız. Bu vatandaşlıkların sürekli ‘KKTC’de doğan’ çocuklar olduğu söylenir... Onu da inceledim %15-20’si ancak KKTC doğumlu gençler. Peki neye göre veriyorsunuz, astronot mular? TÜBİTAK birincisi miler? Nedirler? Bu vatandaşlıkları verirken gerekli tetkikleri yaptığınıza da inanmıyorum. He gün yabancı uyruklu bir kişi tarafından işlenen bir suçla karşılaşıyoruz ve bu nedenle ırkçılık tehlikesi ile karşı karlıya bir ülkeyiz.
Okullarda sını ar yetmiyor artık... Biz bu ülkenin kaldıramayacağı kadar bir nüfusu yığıyoruz.... Acillerde insanlar kuyruklarda bekliyor. Yani ‘benim canım çekti vatandaşlık vereyim’ derken vatandaşlık verdiğini insanların insan haklarını değil, ileride alacağınız oyları düşünüyorsunuz. Önce ilçede partili olabileceğini gösterecek, ona göre vatandaşlığı da alacak.”