The Others D - 8'de ilk deklarasyon

D - 8'de ilk deklarasyon

13.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

D - 8'de ilk deklarasyon

D - 8de ilk deklarasyon

Pakistan, İran, Bangladeş, Mısır, Endonezya, Malezya ve Nijerya Kültür Bakanlarıyla imzalanan ortak bildiride kültürel bağların güçlendirilmesi istendi

İSTANBUL'da iki gündür süren D - 8 toplantılarında ilk deklarasyon kültür alanında imzalandı. 8 ülkenin temsilcileri, imzaladıkları deklarasyonla bundan böyle kültür alanında işbirliğine gidecek.
Tarabya Oteli'nde iki saat gecikmeyle başlayan basın toplantısında Kültür Bakanı İsmail Kahraman, D - 8'e üye ülkelerin kültür bakanları ve onların temsilcileriyle yapılan görüşmelerin son derece olumlu geçtiğini söyledi. Kahraman, halklar arasında karşılıklı anlayış ve geçmişten günümüze gelen kardeşlik bağlarını kuvvetlendirmek amacıyla böyle bir deklarasyon hazırlamaya karar verdikleri belirtti.
İsmail Kahraman'ın yanı sıra toplantıya katılan Pakistan Kültür Bakanı Mushaid Hussian, İran Kültür Bakanı Mustafa Mirsalim, Bangladeş Kültür Bakanı Obaidul Quader, Mısır Kültür Bakanı Yardımcısı Faruk Hosny, Endonezya Kültür Bakanı Yardımcısı Hanis Sukendar, Malezya Parlamento Sekreteri Haji Mahd Arif Yusuf, Nijerya Tahran Büyükelçisi Abdül Celil Süleyman'ın imzaladığı ortak bildiride şu kararlar alındı:
"D - 8 üyesi ülkeler yapıcı görevler üstlenerek, hükümet başkanlarının zirve toplantılarında sorunlara en iyi şekilde çözümler üretmeli. Gelecekte mevcut olan kültürel bağların gelişmesini ve bunu üye ülkeler arasında çoklu veya ikili anlaşmalar yaparak ananelerini, kültürel değerlerini uygun bir şekilde karşılıklı görüşmeler yapmak. Sanatsal ve kültürel alanda D - 8 üyesi ülkelerin birinde her yıl festival düzenlemek. D - 8 bilimadamlarının yılda iki kere ve her seferinde başka üye ülkede toplanmalarını sağlamak ve bu toplantılarda kültür değerlerini korumayı amaçlayarak, global çerçevede insan değerlerini ve sosyo ekonomik eşitliğini modern çerçeve içerisinde tartışmak. Kültürel turizm alanındaki yatırım projelerini ve sanayi projelerinin pazarlamaları konusunda alanlar belirlemek ve bu konuda çalışmalar yapmak. Tüm kültürel işbirliği ve iletişim konusunda etkili ve karşılıklı bilgi aktarımı gerçekleştirmek. Kültürel işbirliği konusunda amaçlanan etkinlikleri gerçekleştirmek amacıyla ortak bir komite oluşturmak. Tüm çalışmalar sonucu başarılı ülkenin tecrübelerinden, fikirlerinden ve kültürlerinden yararlanmak."
Her ülkenin karşılıklı değişerek imzaladığı bildirgenin ardından, temsilciler kolkola girerek hatıra fotoğrafı çektirdi.

Yazarlar