The Others ‘Dağlardan artık inin’ çağrısı

‘Dağlardan artık inin’ çağrısı

25.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘Dağlardan artık inin’ çağrısı

‘Dağlardan artık inin’ çağrısı


Emine Türker - Sadettin Uçkunoğlu

Güvenlik kuvvetleriyle girdikleri çatışmalarda öldürülen PKK'lı teröristlerin anneleri, halen dağlarda gezen teröristlere "Silahlarınızı bırakın, dağlardan inin. Kan dökmenin sonu yok" çağrısında bulundu.
İzmir'de İnsan Hakları Derneği'nde yapmak istedikleri açıklamaya polis tarafından izin verilmeyen kadınlar, "Barış Anaları İnisiyatifi" adı altında örgütlendi.
Dağlardaki gençlerin de bu ülkenin çocukları olduğunu söyleyen anneler, "Barış için mücadele edelim, öç almaya çalışmakla sorun çözülmez. Bu çocuklar ölmesin. Hep birlikte buna son vermek için mücadele etmeliyiz. Bu çağrıyı çeşitli illerde defalarca yaptık, bu gençler dağlardan ininceye, silahlarını bırakıncaya kadar mücadelemiz sürecek" diye konuştu.

'Cezalandırılsın'

Öte yandan Tokat'ın Reşadiye ilçesine bağlı Beşdere köyü kırsalında güvenlik güçleriyle girdiği silahlı çatışmada öldürülen PKK'nın Karadeniz sorumlusu Ayhan kod adlı Ağa Kahraman'ın babası İmam Kahraman, Abdullah Öcalan'ın cezalandırılmasını istedi.
Cenazeyi almak için Tunceli'den Tokat'a gelen Kahraman, oğluna daha önce dağdan inip teslim olması için defalarca haber gönderdiğini anımsatıp "Korktuğu için kaçamamıştır" dedi.
Annesinin de Tunceli kırsalındayken oğluyla görüşüp dağdan inmesini istediğini kaydeden Kahraman şunları söyledi:
"O zaman örgüt geldi, 'siz oğlunuzu bizden koparmak istiyorsunuz' dedi ve bize yüz milyon lira ceza kesti. Benden de bu parayı aldılar. Her şey Apo'nun başının altından çıkıyor, Devlet cezasını versin."
Çocukların okullarda kandırıldığını iddia eden Kahraman, üniversitelerin başıboş bırakılmaması gerektiğini savundu.
Kahraman, kardeşinin oğlu Hasan Kahraman'ın da TİKKO'dan kaçarak İstanbul'da okuduğunu ancak sonra örgüt içi hesaplaşmada öldürüldüğünü söyledi.