The Others Danıştay'dan liseliye destek

Danıştay'dan liseliye destek

14.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Danıştay'dan liseliye destek

Danıştaydan liseliye destek


Şirin Oktay - İzmir


       Milli Eğitim Bakanlığı'nın Anadolu Meslek Liseleri'nde yabancı dil hazırlık sınıfında başarısı olan öğrencilerin genel liselere nakillerini engelleyen genelgesi Danıştay tarafından iptal edildi. Bu kararla yüzlerce mağdur Anadolu Meslek Lisesi öğrencilerine genel liselere dönüş hakkı sağlandı.
       Milli Eğitim Bakanlığı, Anadolu statüsündeki turizm, ticaret, iletişim, endüstri, teknik gibi meslek liselerinin yabancı dil hazırlık sınıfını geçemeyen öğrencilerin, genel liselere geçiş yapması yasaklayarak, bu durumdaki öğrencilerin normal meslek liselerinde okuyabilecekleri ya da tasdiknameleri verilerek akşam ve açık liselere gidebileceklerini açıklamıştı.
       Ancak çocuklarının yürürlükteki yönetmeliğe göre kazanılmış hakları olduğunu, genelgenin yönetmeliği değiştirmeye yetmeyeceği gibi kendilerini de bağlamadığını savunan İzmirli bir grup veli, Milli Eğitim Bakanlığı aleyhinde İdare Mahkemelerinde dava açtı.
       Velilerden Sedat Aksuyek, Anadolu Motor Meslek Lisesi Gemi Makinaları Bölümü'nde okuyan oğlu Sedat Aksuyek adına ayrıca Danıştay'a başvurdu. Aksuyek'in talebini haklı bulan Danıştay 8. Dairesi, yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
       Milli Eğitim Bakanlığı'nın büyük bir haksızlık yaptığını belirten emekli işçi Sedat Aksuyek, "Bu kararla Türkiye genelinde binlerce öğrenciyi ve velisini mağdur oldu. Sonunda Danıştay haklılığımızı teslim etti. Oğlumun okuduğu bölüm Türkiye'de tek. Üstelik sadece anadolu statüsünde okutuluyor. Yani gidebileceği başka meslek lisesi ve bölüm yoktu. Gösterdikleri adres açık ya da akşam liseleri. Başarılı öğrenciyi sokağa at, demekti. Bu karar oğlumun durumundaki değir öğrencilere emsal olacak" dedi.