The Others Dayı’ya yazık oldu

Dayı’ya yazık oldu

30.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dayı’ya yazık oldu

Dayı’ya yazık oldu


Cezayir’deki Osmanlı mirası ilgisizlik yüzünden harap halde


       Osmanlı İmparatorluğu’nun, Türkiye sınırları dışında kalan en önemli miraslarından biri olan Cezayir’deki yönetim merkezi “Dayı Sarayı" restorasyon için ilgi bekliyor.

55 bin dolar yetmedi

       Osmanlı’nın gönderdiği idarecilere “dayı" dendiği için Cezayirliler’in “Dayı Sarayı" diye adlandırdıkları, 10 bin metrekarelik alandaki binaların hemen hepsi perişan halde. 1530’lu yıllarda inşa edilen, Fransızlar’ın istilası üzerine 1830’da Osmanlı tarafından terkedilen Dayı Sarayı’nda iki camii, bir divan odasının yanısıra, yeniçerilerin kalması için yapılmış odalar bulunuyor. Cezayir hükümetinin restorasyon çabası, bu önemli Osmanlı mirasının ayakta kalmasına yetmeyecek ölçüde mütevazı.
       Türkiye’nin bugüne kadar yaptığı katkı da yeterli olamamış ve 1998’de Kültür Bakanı İstemihan Talay’ın ziyareti sırasında verilen 55 bin dolarla sınırlı kalmış.

Cem, çok etkilendi

       Cezayir’e geçen hafta resmi bir ziyaret yapan Dışişleri Bakanı İsmail Cem gördüğü manzara karşısında etkilendi. Dayı Sarayı’nı gezen ve bilgi alan Cem, “Burada bizim geçmişimizin bir fütuhat olmadığını, bir kültür olduğunu, büyük bir yönetim hüneri olduğunu görmek mümkün" dedi.
       Cem, restorasyon çalışmasına Türkiye’nin katkısını artırmak için konuyu hükümete götüreceğini belirtirken, bu sorunla şahsen ilgileneceğini bildirdi. Cem’in verdiği sözü tutmasını turizm gelirlerini arttırmak isteyen Cezayirliler de heyecanla bekliyor. Dayı Sarayı’nın, verilen sözlerin yerine getirilmemesi geleneğine kurban gitmesi, Türkiye sınırları dışında kalan Osmanlı mirasının sahiplenilmesi açısından çok önemli bir fırsatın kaçırılmasına neden olacak.