The Others 'Deli koyun' paniği

'Deli koyun' paniği

02.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Deli koyun' paniği

Deli koyun paniği


'Deli dana' hastalığının geçmesinden korkuluyor. 40 milyon koyunun katli gündemde


       İngiltere'de sığır etinden insana geçtiği öne sürülen "deli dana" hastalığının 2 - 3 yıllık aradan sonra yeniden can almaya başlaması, ülkeyi koyun eti konusunda da alarma geçirdi. Ülkedeki 40 milyon koyunun itlaf edilebileceği yolunda tartışmalar başladı.
       Gıda Standartları Ajansı, adlı sivil toplum kuruluşunun deli dana hastalığının sadece sığır etinde değil, koyun ve kuzu etinde de olabileceğine ve koyunların acil olarak testten geçirilmesine ilişkin son uyarısını değerlendiren İngiltere hükümeti, hastalığın hayvanlarda bilimsel olarak bulunması halinde, milyonlarca koyunun imha edileceğini açıkladı.
       Yakında domuz eti ve kümes hayvanları üzerinde de benzeri araştırmaların başlatılacağı belirtilirken, ülkede et tüketimi en az düzeye indi.
       Gıda Standartları Ajansı'nın koyun etiyle ilgili şüpheler üzerine başlattığı geniş çaplı araştırma sürerken, ajansın direktörlüğünü yürüten Sir John Krebs, İngiltere'de 40 milyon koyun bulunduğunu, her yıl bunların 4 bine yakınının diğer bazı hayvan hastalıkları yüzünden imha edildiğini bildirdi. Kerbs, koyun etinde bulunan deli dana virüsünün, "insana geçmeyen hayvan hastalıklarıyla maskelendiği için bugüne kadar tespit edilememiş olabileceğini" ifade etti. Koyun etinde deli dana virüsü bulunup bulunmadığı yolundaki araştırmaların yaklaşık iki yılda tamamlanabileceğini belirten uzmanlar, bu araştırmanın çok önemli olduğunu, zira koyunda hastalığın, sığırda olduğu gibi beyin ve omurilik gibi belli organlarda değil, yaygın şekilde bulunduğunun düşünüldüğüne dikkati çektiler.
       NTV'nin verdiği habere göre, durumu BBC'ye değerlendiren bir Sağlık Bakanlığı yetkilisi de, deli dana hastalığından bugüne kadar 85 kişinin öldüğünü, gelecek yıllarda hastalığa yakalanan 250 bin insanın ölebileceğini öne sürdü. İngiliz basınında da, deli dana hastalığından insan ölümlerinin beş yıl içinde 250 bine ulaşabileceği iddiaları öne sürüldü.
       İngiliz Tarım Bakanlığı ise halen herhangi bir koyunda söz konusu hastalığa rastlanmadığını ancak en kötü ihtimale karşı hazırlıkların yapıldığını açıkladı. İnsan beynini etkileyen deli dana hastalığının 1996'dan bu yana İngiltere'de en az 85 kişinin ölümüne neden olduğu belirtiliyor.
       Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, hastalığa yakalanan hayvanlardan yapılan yemlerin Türkiye'ye de satıldığı iddialarını yalanlayarak, bu tür hiçbir hayvan eti ve hayvansal ürünün ülkeye sokulmadığını açıklamıştı.