The Others Deniz altında kaç bin yıl

Deniz altında kaç bin yıl

25.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Deniz altında kaç bin yıl

Deniz altında kaç bin yıl
25 Ekim 1998
Son zamanlarda tarihin karanlık yüzünü aydınlatmak amacıyla yapılan çalışmalara sualtı kazıları da katıldı. "Zaman Kapsülleri" adlı belgesel de böyle bir çalışmanın ürünü.....

"Zaman Kapsülleri" denizlerin dibinde binlerce yıl zamanı içinde saklayarak duran batık gemilerin keşfedilmesi ve çağdaş arkeologların sualtı kazılarıyla bugüne taşınmalarının bir serüveni. Bu serüven Türkiye'nin Akdeniz kıyılarında 1960'lardan beri yaşanmaktadır. Çünkü on binlerce yıldır en eski ve zengin uygarlıkların yaşadığı bu kıyılarda kültürlerarası iletişimi de sağlayan deniz ticareti tarih boyunca çok yoğundur ve deniz binlerce batık gemiyle doludur. Ülkemizin zengin uygarlıklar mozayiği deniz altındaki gemilerle bozulmadan günümüze geliyor.
Yönetmenliğini Özcan Arca, yapımcılığını ise Nurdan Arca'nın üstlendiği "Zaman Kapsülleri"ni tiyatro ve sinema sanatçısı Genco Erkal seslendiriyor. Filmin sualtı görüntüleri ülkemizde ilk kez dijital kamerayla ve merkezi Bodrum'da bulunan uluslararası bir kuruluş olan Sualtı Arkeoloji Enstitüsü'nün (Institute of Nautical Archaeology) Bozburun - Selimiye'de bin 100 yıldır 26 - 35 metre derinlikte duran Bizans gemisine yaptığı kazılarda çekildi. Kazıda çalışanların yanı sıra Sualtı Arkeolojisi'nin kurucusu ve Sualtı Arkeoloji Enstitüsü'nün Başkanı Profesör George Bass ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Oğuz Alpözen ile söyleşiler yapılan filmin sualtı görüntü yönetmenliğini Dr. Donald A. Frey, danışmanlığını kazı direktörü antropolog Dr. Fred Hocker üstlendi. Kara çekimlerini ve teknik yapımı Kemal Öner ve ekibi yürütüyor.
"Zaman Kapsülleri"nin 14 dakikalık kısa filmi THY uçuşlarında bir yıl boyunca gösterimde. Ayrıca bu yıl Lizbon'da yapılan Dünya Fuarı Expo 98'deki Türkiye pavyonunda izleyiciye sunuldu. Kısa film ayrıca 31 Ekim 1998'de 3. Boston Türk Festivali bünyesinde Massachussets Institute of Technology (MIT)'de sergilenecek. 11 - 15 Kasım 1998 tarihleri arasında da Nürnberg'de yer alan Inter Film Festivali'nde finalistler arasında yarışacak. Halen montaj aşamasındaki uzun TV filmi versiyonu ise Türk Tanıtma Fonu - Kültür Bakanlığı tarafından destekleniyor.
Uzun belgesel, sualtının büyüleyici dünyasında geçmişe doğru zaman ve mekanda bir yolculuğu anlatıyor. Binlerce yıl sessizce deniz dibinde yatan batıklara ve tarihe binlerce yıl sonra dokunan ilk insanlar olan arkeologlar gemilerin aynen battıkları günkü gibi kaldıklarını yani o günün bilgilerini bir "zaman kapsülü" gibi saklayıp koruyarak bugüne taşıdıklarını görmüşler. Film çağdaş arkeolog - dalgıçların denizaltındaki batıklarda kültüre ve bilgiye ulaşma serüvenlerinin yanı sıra bu gemilerin mekan değiştirmesinin, denizaltından Bodrum Müzesi'ne yolculuğunun öyküsü...