The Others Deprem 'Ben gitmedim' dedi: 3 ölü

Deprem 'Ben gitmedim' dedi: 3 ölü

07.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Deprem 'Ben gitmedim' dedi: 3 ölü

Deprem Ben gitmedim dedi: 3 ölü


Merkez üssü Çankırı'nın Çerkeş ilçesi olan depremde 3 ölü, 81 yaralı var. Meclis duvarlarının da çatladığı depremde yaklaşık iki bin bina hasar gördü


       Türkiye, Marmara depreminden yaklaşık 10.5 ay sonra depreme yine uykuda yakalandı. Çankırı'nın Çerkeş ilçesi, dün sabah saat 05.41'de 5.9 büyüklüğünde bir depremle sallandı. Bolu, Karabük, Zonguldak, Kastamonu, Samsun, Çorum, Ankara ve Kırıkkale'de de hissedilen deprem yaklaşık 30 saniye sürdü. Çankırı'da 128 evle bir ilköğretim okulu yıkıldı, yaklaşık iki bine yakın bina hasar gördü.
       Kandilli Rasathanesi, Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde münferit bir sarsıntı olduğunu bildirdiği depremin merkezindeki büyüklüğünün 7'ye kadar yükseldiğini kaydetti.

Ölü ve yaralılar

       Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi dün saat 17.30'da yaptığı açıklamada, depremde ölü sayısının üç, yaralı sayısının ise 81 olduğunu belirtti.
       Açıklamaya göre, Çankırı'nın Orta ilçesine bağlı Bayındır beldesinde enkaz altında kalan bir kişi, Orta ilçesinde bir kişi ve Ankara'nın Çubuk ilçesinde de bir kişi hayatını kaybetti. Çankırı Merkez ilçede 10, Çerkeş'te 10, Orta'da 30, Kurşunlu'da 2, Şabanözü'de 1 ve Ankara'nın Çubuk ilçesinde de 28 kişi yaralandı.Depreme ilişkin gelişmeler şöyle:
       * ÇANKIRI: Vali Halil Ulusoy, depremde ağır hasar gören Orta ilçesi Dodurga beldesindeki enkaz kaldırma çalışmalarında Ahmet Aslan'ın cesedinin çıkarıldığını açıkladı. Yaralı sayısının 60 olduğunu ifade eden Ulusoy, depremde il genelinde 858'i hafif, 1.516'sı orta ve 1.992'si ağır olmak üzere toplam 4.366 binanın hasar gördüğünü belirtti. Bayındırlık Bakanı Koray Aydın, Dodurga beldesinin yarısının yıkıldığını dile getirdi.
       Orta ilçesinin Özlü beldesinde 100, Kayılar köyünde 20, bina oturulamaz hale geldi. İncecik köyünde sekiz evle ilköğretim okulunun çatısı, Elmalık beldesinde de cami minaresi yıkıldı, 10 ev de hasar gördü. Atkaracalar ilçesindeki PTT binasında hafif çatlaklar oluştu. Şabanözü'nde de bazı binalarda çatlaklar oluştu, birçok evin bacası yıkıldı, Merkez Camii'nin alemi düştü. İl genelinde okullar bir gün tatil edildi. Paniğe kapılan halkın sakinleştirilmesi ve oluşturulan kriz masasına hasar başvurusunda bulunması için il genelinde hoparlörlerle anonslar yapıldı. Bölgedeki yetkililerle sağlıklı iletişim kurulabilmesi için Başbakanlık Kriz Merkezi'nce Çankırı'ya seyyar uydu telefon sistemi gönderildi.
       * ANKARA: Çubuk'un Aşağı Çavundur köyünde üç katlı bir binanın çökmesi sonucu kolonların altında kalan Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Ali Yılmaz (17) öldü. Yıkıntıların arasından kurtarılan Metin, Ayşe, Bedriye, Fatma, Cemal, Cihan ve Kübra Yılmaz, Çubuk Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı. Kaymakam Abdülhamit Erguvan, ilçedeki yaralı sayısının 18 olduğunu, Aydos yaylasında 10 yayla evinin yıkıldığını, Çubuk'a bağlı 20 köydeki binalarda yüzde 90 hasar meydana geldiğini ifade etti.
       Bir gün tatil edilen okulların bazılarında çatlaklar oluştu. Aktepe ilçesinde de doğalgaz patlaması sonucu Duran Taş ve Nedim Kibar yaralandı. Biri pencereden atlayan, biri kalp krizi geçiren ve yedisi kalp sıkışması şikayetiyle toplam dokuz kişi tedaviye alındı.
       Başkentte Ankaray ve Metro'nun tüm hatları da kontrolden geçirildi. Amatör Telsizciler Derneği, Ankara'daki Kriz merkezine ve Çubuk ilçesine birer telsiz kurdu. Kızılcahamam'a bağlı Ortaköy ve Salin köylerinde cami minarelerinin üstlerinin koptuğu, ilçe merkezinde de polis lojmanları ve okullarda çatlaklar meydana geldiği bildirildi.
       * KASTAMONU: Halk, depremle birlikte sokaklara çıktı. Kent merkezi Esentepe mevkiindeki eski Tosya yolu, Patpat deresi mevkiinde meydana gelen toprak kayması sonucu trafiğe kısmen kapandı. Kastamonu Valisi Enis Yeter, depremde Araç'taki Yatılı Bölge Okulu'nun camlarının kırıldığını açıkladı.
       * BOLU: Hasarsız evlerinde kalan depremzedeler de depremin ardından battaniyeleriyle sokakta sabahladı. Birçok Bolulu, telefonlarla depremin merkez üssünü öğrenmeye çalıştı. Bolu Valisi Nusret Miroğlu, depremin hisseden dört kişinin şoka girdiğini ve hastaneye kaldırıldığını belirtti.