The Others Depremi bırak paraya bak...

Depremi bırak paraya bak...

30.01.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

17 Ağustos’un ardından deprem spekülasyonlarından bunalan Adalar Belediye Başkanı patladı: "Asıl derdimiz ödeneksizlik"

Depremi bırak paraya bak...

Depremi bırak paraya bak...

17 Ağustos’un ardından deprem spekülasyonlarından bunalan Adalar Belediye Başkanı patladı: "Asıl derdimiz ödeneksizlik"

MURAT BAYDAR

İstanbul’un sayfiye bölgelerinin başında gelen Adalar’a bir kış günü uğrayarak, başkanının ve halkının gözüyle sorunlarına mercek tuttuk. Adalar’ın en büyük sorunu parasızlık, yani ödenek yetersizliği. Sonra ulaşım, sağlık ve çöp. 17 Ağustos depreminin ardından bir hayli huzursuz günler yaşayan halk, deprem tartışmalarından uzak durup, gündelik yaşamını sürdürüyor. Yapılan spekülasyonları çok yanlış olduğunu belirten Başkan Özden, Adalar’ın mevcut mimarisiyle İstanbul’un diğer ilçelerinden daha az risk taşıdığını belirtiyor. Ancak, her birinde yılda 10-15 inşaatın yapıldığı ilçede bu sayının 3’e indiğini de itiraf ediyor.

Adalar’a farklı göz
Belediye’nin emlak ve çöp vergilerinden oluşan yıllık 500 milyar liranın dışında hiçbir geliri olmadığına dikkat çeken Başkan Özden, sıkıntılarını şöyle dile getiriyor:
"Adaların nüfusu yaz aylarında 150 bini geçiyor, kışın ise 16 -17 bine kadar düşüyor. İller Bankası bize bu nüfus üzerinden ayda 10 milyar lira ödenek veriyor. Bu parayla ben personelin maaşını mı vereceğim, geçmiş dönemlerden kalan ve katlanarak artan borçlarımı mı ödeyeceğim, yoksa hizmet mi yapacağım? Bu imkansız. Siyasilerin ve merkezi otoritelerin Adalar’a farklı gözle bakması lazım, bu sorunun bir an önce çözülmesi lazım. İşte buradan sesleniyorum bana yardım edin. Bu kadar parayla hizmet yapamıyorum. Böyle sürerse de bir sonraki seçimde aday olmam."

Ulaşım büyük sorun
Adalar’da yaşamın her anının ulaşımla bağlantılı olduğunu vurgulayan Başkan Özden, lodoslu havalarda vatandaşların Adalar’da mahsur kaldığına dikkat çekiyor. Bazen günlerce İstanbul’la ulaşım bağlantılarının kesildiğini anlatan Özden şöyle devam ediyor: "Bu sorun özellikle sağlık ve doğal afetler açısından son derece sakıncalı. Bütün hastalarımızı Maltepe’ye sevk ediyoruz. Ambulans olarak kullandığımız çıkarma gemimizin kapak atacağı tek yer Maltepe İskelesi. Burası da son derece çağdışı ve yetersiz. Lodoslu havalarda gemi iskeleye yanaşamadığı için hastalar Adalar’da mahsur kalıyor. Maltepe’ye iskele yapılması için Valilikten ve tüm ilgili makamlardan olur aldık ve hazırladığımız projeyi Bayındırlık Bakanlığı’na sunduk. Eğer gerçekleşirse çok rahatlayacağız".

Lodos en büyük bela
Adalar’ın sağlık açısından büyük riskler taşıdığını da dile getiren Özden bu sorunu da şöyle özetliyor: "Adalarda bulunan hastaneler yetersiz. Kınalı ve Burgazada’da gece, üç bin kişiye sadece iki doktor hizmet vermeye çalışıyor. Sıkıntımızı yetkili makamlara ilettik ama malesef sonuç alamadık." Özden, Büyükada’nın 100 yıllık çöp sorununu şöyle anlatıyor: "Önceleri deniz kenarına boşaltılan çöpler, 12 yıl önce ormanlık alana boşaltılmaya başlanmış. Ancak bu büyük tehlike, her an bir orman yangınına sebep olabilir. Lodoslu havalarda itfaiye ile birlikte ‘yangın çıkar mı?’ korkusuyla sabaha kadar nöbet bekliyoruz. Yetkililere yazıp, çöplerin Adalar dışına taşınması için yardım istedim. Deniz Kuvvetleri eski bir çıkarma gemisi verecek. Çöpler gemiyle karşıya götürülecek."

Ücretsiz plaj müjdesi
İstanbul’un denize girilebilen nadir yerlerinden olan plajları yenileme çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Özden, Burgazada’daki Altınoğlu Plajı’nı yeniden düzenlediklerini, Heybeliada’daki İSKİ binasının önündeki alanı da hazırladıklarını söyledi. İki plaj da ücretsiz olacak.

Halk Özden’i seviyor
Adalar halkının yüzde 45’inin oyunu alarak başkan seçilen Özden’in en büyük zevklerinden biri, halkla bire bir temas kurmak. Vatandaşlar, Adalar’da ihtiyacın çok ama gelirin az olduğunu ancak başkana desteklerini sürdüreceklerini söylüyor. Rastgele seçtiğimiz bir evi ziyaret ediyoruz. 34 yıldır adada yaşayan Sevil Delikan, başkandan memnun. Delikan, "Eğlence yerleri çoğaltılmalı. Adalar tamamen turistik bir merkez olmalı. Ayrıca ulaşım sorunumuzun bir an önce çözülmesi gerekli" diyor.

KÜNYE
Prens Adaları olarak da bilinen Adalar İlçesi, Büyükada, Kınalıada, Burgazada ve Sedef Adası’ndan oluşuyor. Nüfusu, 17 bin.



İSTANBUL