The Others Depremle gelen petrol sevinci

Depremle gelen petrol sevinci

09.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Depremle gelen petrol sevinci

Depremle gelen petrol sevinci


NEŞET KARADAĞ Adana DHA


       Adana'da 27 Haziran 1998'de meydana gelen depremden sonra Ceyhan'ın Soysalı köyünde bir su kuyusunda petrol bulunması üzerine yapılan sismik araştırmalar tamamlandı ve bölgedeki rezervin işletilmesi kararlaştırıldı.
       Soysalı köyünde Buhur Ailesi'nin tarlasında petrol çıkması üzerine TPAO bölgedeki petrol rezervini araştırmak için Sismik - 1 ve Sismik - 2 ekipleriyle geçen yıl bölgeyi adım adım taradı. Yapılan ölçümler sonucu depremde petrol çıkan tarladan iki kilometre uzaklıkta aynı köyden Efendi Daban'ın tarlasında verimli petrol rezervine rastlandı ve bu bölgede sondaj çalışmasına başlanması kararlaştırıldı. Adıyaman'dan gelen bir ekip, petrolün çıkarılacağı 11 dönüm alanda sondaj kuyusunun yeri ve şantiye binaları için alanı dozerle düzeltti. TPAO'nun petrol arama çalışmaları başlatması üzerine Ceyhan Kaymakam Mehmet Öklü ve Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, petrolün aranacağı bölgede incelemelerde bulundu. Adana depreminden sonra aynı bölgede bir sulama kuyusundan kendiliğinden petrol çıktığını hatırlatan Öklü, "Ceyhan'da petrol olduğu artık kesinlik kazandı. Depremde fışkıran petrolün rezervinin düşük olduğu söylendi. Araştırma, tüm bölgeye kaydırıldı. Sonunda aynı bölgede petrole rastlandı. Ülkemize ve Ceyhan'a önemli bir ekonomik kazanç sağlayacağına inandığımız petrolün rezervi ve gravitesi oldukça yüksek" dedi.
       Tarlasında petrol bulunan Efendi Daban (32), platform kurma çalışmaları nedeniyle ekemediği tarlasına her gün giderek çalışmaları izliyor. Daban, "TPAO yetkilileri tarlamda yüzde 99 petrol olduğunu söylüyor. Tarlamı 99 yıllığına kiralamak ya da kamulaştırmak istediklerini belirttiler. Uygun fiyat vermezlerse kiraya vermeyi düşünmüyorum" diyen Daban, şöyle devam etti:
       "İnşallah kaliteli ve bol petrol çıkar. Devletimiz, Çukurova ve köyümüz için milli servet. Önce devletimiz faydalansın, tarla sahibi olarak biz de maddi faydasını görmek istiyoruz. Tahminlerime göre eğer kaliteli petrol çıkarsa tarla sahibi olarak hisseme 3 - 4 trilyon lira düşmesini bekliyorum."
       Soysalı köyünün eski muhtarlarından Enver Ünlükuş (48), petrolün çıkmasıyla birlikte köylerinin Dallas olacağını belirterek, "Köyümüz zenginleşecek. Yollarımız, köprülerimiz yapılacak. İşsizlerimiz iş sahibi olacak. Köye her yönden canlılık, hareketlilik gelecek" dedi.