The Others Depremzedelere devletten arsa

Depremzedelere devletten arsa

16.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Depremzedelere devletten arsa

Depremzedelere devletten arsa


       Devlet, depremzedelere bağışlanmak üzere konut yapacaklar için arsa tahsis edecek. Bakanlar Kurulu'nun, yetki yasası kapsamında söz konusu tahsislere ilişkin olarak çıkardığı kanun hükmünde kararname (KHK) Resmi Gazete'de yayımlandı.
       KHK'de, Maliye Bakanlığı'nın, 17 Ağustos depreminde oturduğu konutu hasara uğrayan veya eş ya da birinci derece yakınını yitirenlerin konut ihtiyacını karşılamak üzere hazine arsaları üzerinde gerçek ve tüzel kişilerin konut yapımasına izin verilmesi hükme bağlandı.
       Tahsis edilen hazine arazi ve arsasının devir ve temlikine ilişkin işlemlerin, konutların afetzedelere teslim edildiği tarihte yapılması öngürüldü. Bu yolla konut sahibi olacaklara ayrıca konut ya da konut kredisi verilmeyeceği bildirildi.
       KHK uyarınca, deprem nedeniyle hizmet bina ve tesislerinin tamamen tahrip olması sonucunda boş bölgelere nakledilen kamu personeline en fazla bir yıl süreyle geçici barınma yardımı yapılacak.
       Depremin yol açtığı hasarların giderilmesi için Dünya Bankası'ndan sağlanacak dış kredi ve hibelerle finanse edilecek projelerin uygulanması dolayısıyla yapılacak ya da onarılacak konutlara ilişkin alım - satım, ipotek, tapu -kadastro, ihale, sözleşme, ruhsatname gibi işlemler, eğitime katkı payı da dahil her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olacak.