The Others Devlet sanatçılığı unvanları iptal!

Devlet sanatçılığı unvanları iptal!

19.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Devlet sanatçılığı unvanları iptal!

Devlet sanatçılığı unvanları iptal


ANKARA Milliyet


       Danıştay 10. Daire'nin aldığı bir kararla, 89 sanatçıdan "devlet sanatçılığı unvanı"nın geri alınması gündeme geldi. Aralarında Ajda Pekkan ve Zeki Alasya'nın da bulunduğu ünlülere geçen yıl unvan verilmesini düzenleyen ikinci yönetmelik de iptal edilerek, yürütme durduruldu.
       Ressam Mehmet Güleryüz, 89 sanatçıya devlet sanatçısı unvanı verilmesini düzenleyen ilk yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle geçen yıl dava açtı. Adli tatil nedeniyle Danıştay 10. Dairesi adına Nöbetçi Heyet, söz konusu yönetmeliğin yürütmesini durdurarak, kararın gerekçesinde "yönetmeliğin Kültür Bakanlığı'nca değil, Bakanlar Kurulu'nca çıkarılması gerektiğine" işaret etti. Bu karara yapılan itirazın reddedilmesi üzerine ilgili yönetmelik 18 Şubat 2000'de Bakanlar Kurulu'nca çıkarıldı.

Bakanlık itiraz edecek

       Ancak Güleryüz, ikinci yönetmeliğin de iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. Danıştay 10. Dairesi, dün davada ilk aşamayı sonuçlandırarak, oy birliğiyle 18 Şubat tarihli yönetmeliğin yürütmesini de durdurmaya karar verdi. Daire'nin kararında, "yönetmeliğin devlet sanatçısı seçilecek ve bu haktan yararlanacaklarda aranılacak niteliklerle seçici kurulun oluşumu, devlet sanatçısı seçilme yöntemi, bu unvanın getirdiği hakla geri alınmasına ilişkin düzenleme getirdiği" belirtildi.
       Kararda dava konusu yönetmeliğin, "devlet sanatçısı seçilecek ve bu haktan yararlanacaklarda aranılacak niteliklerle seçilme yöntemi düzenlemesinde hukuka uygun olmadığı" vurgulandı.
       Danıştay'ın kararına Başbakanlık ve Kültür Bakanlığı itiraz edebilecek. İtirazı bir üst kurul olarak Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu görüşecek.

Unvanların durumu kritik

       Danıştay'ın bu son kararıyla, Çankaya Köşkü'nde geçen yıl düzenlenen törenle "devlet sanatçılığı unvanını" dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den alan sanatçıların, bu unvanları tehlikeye girdi. Söz konusu yönetmelikte yer alan geçici madde ile "Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önceki mevzuata dayanılarak verilen devlet sanatçısı unvanı ve bundan doğan hakların devam edeceği" belirtilmişti. Buna göre Danıştay bu geçici maddeyi iptal etmeden diğer maddeleri iptal yoluna giderse son olarak bu unvanı alan devlet sanatçıları karardan etkilenmeyecek. Yönetmeliğin tamamen iptal edilmesi halinde aralarında Ajda Pekkan ve Zeki Alasya gibi ünlü isimlerin de bulunduğu sanatçıların "devlet sanatçılığı" unvanları geri alınacak.