The Others DGM'de türban krizi

DGM'de türban krizi

13.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

DGM'de türban krizi

DGMde türban krizi


"Türban zinciri" davasında türbanlı dört avukat mahkeme kararına rağmen dışarı çıkmayınca yargıçlar salonu terk etti


Neslihan CUYAR, Semra PELEK - İSTANBUL


KILIK - kıyafet genelgesini protesto için düzenenlen "türban zinciri"ne katılan, aralarında gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak'ın da bulunduğu 30 sanık hakkında açılan davada, türbanlı dört avukat mahkeme kararına rağmen dışarı çıkmamayınca, mahkeme heyeti duruşma salonunu terk etti.
İstanbul 1 No'lu DGM'deki dünkü duruşmaya sanıklar Yeni Şafak Gazetesi yazarı Dilipak, gazeteciler Ali Teker, Ahmet Taşgetiren, Ekrem Kızıltaş'la 13 türbanlı öğrenciyle ikisi İzmir Barosu'ndan 55 avukat katıldı. YDP Genel Başkanı Hasan Cemal Güzel de sanıklara destek için duruşmada hazır bulundu.
Mahkeme heyeti, kimlik tespitinin ardından türbanlı oldukları gerekçesiyle avukatlar Şeyma Dövücü, Macide Gök, Hayriye Çiçek ve Gülfidan Sönmez'in savunma yapamayacaklarını belirtti. Dövücü, gerekli ihbarın baroya yapılarak, haklarında disiplin soruşturması başlatılabileceğini belirterek, duruşmaya devam etmek istediklerini söyledi.
Barolar Birliği'nin türbanlı avukatlarla ilgili genelgesini dikkate alan mahkeme heyeti dört kadın avukatın dışarı çıkarılması kararını aldı. Karara tepki gösteren avukatlarla mahkeme heyeti arasında tartışma başladı. Avukatların dışarı çıkmaması üzerine mahkeme heyeti duruşmaya ara vererek salonu terk etti.
Sanıklar ve avukatlar bir saat 15 dakika heyetin gelmesini bekledi. Heyet daha sonra gönderdiği tutanakta, avukatların itirazı ve kürsüye yönelmesi, gürültü ve kargaşa nedeniyle duruşmanın yapılamadığını, oturumun ertelendiğini bildirdi.
İddianamede, sanıklar hakkında, 'halkı ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek' iddiasıyla bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası isteniyor.