The Others DGM'ye gözaltı!

DGM'ye gözaltı!

04.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

DGM'ye gözaltı!

DGMye gözaltı


Bakanlık müffettişleri, Gülen hakkındaki tutuklama kararını kaldıran mahkeme başkanı ve üyelerini soruşturuyor


       Adalet Bakanlığı, Nur cemaati lideri Fethullah Gülen hakkında Ankara DGM'nin verdiği gıyabi tutuklama kararını kaldıran İstanbul DGM'de soruşturma başlattı. Egebank da dahil olmak üzere, ülke gündemine damgasını vuran çok sayıda çete ve yolsuzluk soruşturmasının, suç yeri İstanbul ve diğer kentler olmasına karşın Ankara'da yürütülmeye başlanması dikkat çekti.
       Bakanlık, İstanbul DGM'nin Gülen kararından sonra bir inceleme yaptırarak ön rapor hazırlattı. Bu rapor doğrultusunda soruşturma açılmasına karar veren bakanlık, İstanbul'a müfettiş gönderdi. Müfettişlerin, kararda imzası bulunan 2 No'lu DGM Heyeti Başkanı Şerafettin İste ile üye Erkan Çanak ve Abdurrahman Polat'ın bu cemaatle ilişkileri olup olmadığını araştıracakları bildirildi. Soruşturmada, gerek gördükleri takdirde bu kişilerin ifadelerine de başvurabilecekleri kaydedildi.

Davayı Yüksel açtı

       Süreç, Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'in, Gülen hakkında "dini kurallara dayalı bir devlet kurmak amacıyla yasadışı örgüt kurup, faaliyetlerde bulunduğu" gerekçesiyle 10 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle dava açmadan önce gıyabi tutuklama kararı istemesiyle başladı. Bu talebin Ankara 1 No'lu DGM yedek hakimliğince reddedilmesinin ardından Yüksel, karara itirazda bulundu. Yüksel'in itirazını görüşerek yerinde gören Ankara 2 No'lu DGM, Gülen hakkında gıyabi tutuklama kararı verdi.

İstanbul'a gönderildi

       Gülen'in avukatlarının karara itiraz etmesi üzerine, bir üst mahkeme olan Ankara 1 No'lu DGM, Mahkeme Başkanı ve bir üyesinin izinli olmasını gerekçe göstererek, itirazı karara bağlamak üzere dosyayı nöbetçi İstanbul 2 No'lu DGM'ye gönderdi. İstanbul 2 No'lu DGM de, Gülen hakkındaki gıyabi tutuklama kararını kaldırdı.
       Gülen hakkındaki gıyabi tutukluluk kararını "delil yetersizliği"nden oybirliğiyle bozan 28 Ağustos tarihli kararın altında 2 No'lu DGM Heyeti Başkanı Şerafettin İste ile üyeler Erkan Çanak ve Abdurrahman Polat'ın imzaları bulunuyor.

Kıvrıkoğlu: Yargıya da sızdılar

       İstanbul DGM'nin kararı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu tarafından eleştirildi. Kıcrıkoğlu, karardan sonra "Düşündürücü bir durum. Bu karar yargılamanın bittiği anlamına gelmez. O dava sürecek. Bunlar heryere sızmış durumda, yargıya da" dedi.
       Kıvrıkoğlu'nun açıklamaları hakkında yargıç Şerafettin İste "Söylemişse doğru söylemiştir" yorumunu yapmakla yetindi. İste'nin bu sözlerinin de, bakanlık tarafından soruşturma kapsamına alındığı öğrenildi.

Önemli soruşturmalar Ankara'ya

       İstanbul'da kuşkulu karşılanan bazı gelişmeler üzerine birçok önemli soruşturmanın Ankara'dan yürütülmeye başlanması dikkat çekti. Bunların başında uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Urfi Çetinkaya'nın yakalandığı "Matador", hayali ihracata yönelik "Hayal", "Balina" gibi operasyonlar geliyor.
       Egebank'ın eski sahibi Murat Demirel hakkında çete soruşturmasını yürüten İstanbul DGM Savcısı Turan Çolakkadı'nın Ankara'ya gönderdiği "sorgulamasının yapılamayacağı" yönündeki yazı bu kez DGM'ler arasındaki anlaşmazlığı gündeme getirdi. Bu yazı üzerine harekete geçen Yüksel'in ulaştığı yeni delilleri gerekçe göstermesiyle Ankara DGM, sorgulamanın yapılabileceği görüşüne karar verdi.

Güvensizlik seyri

       * 2 Mayıs: İstanbul DGM Başsavcısı Oktar Çakır sabıkalı işadamı Melik Giray ile birlikte Ankara yakınlarında trafik kazası geçirdi. Kaza yapan otomobilin içinde bulunan iki çantada 535 dolar, 300 mark ile 210 milyon TL çıktı.
       * 18 Mayıs: Altınbaş Holding'e yönelik Paraşüt Operasyonu, birçok kamu görevlisinin de karışması nedeniyle Ankara DGM Savcısı Talat Şalk'ın talimatıyla Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığı'nca yapıldı.
       * 13 Temmuz: İstanbul'da bazı şirketlerle ilişkili olmasına karşın hayali ihracat operasyonu Ankara DGM Savcısı Şalk'ın talimatıyla yürütüldü.
       * 5 Ağustos: İzmir Mali Şube ekiplerince başlatılan Balina operasyonu kapsamında İstanbul Haydarpaşa Gümrüğü'nden 16 kişi gözaltına alındı. Bir ayağı İstanbul'da olmasına rağmen soruşturma İstanbul DGM'ye verilmedi.
       * 15 Ağustos: Uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Urfi Çetinkaya'nın yakalandığı Matador operasyonu Şalk'ın talimatıyla İstanbul'dan gizlenerek yürütüldü.
       * 28 Ağustos: İstanbul 2 No'lu DGM, Fethullah Gülen hakkındaki gıyabi tutukluluk kararını "delil yetersizliği"nden oybirliğiyle bozdu.
       * 30 Ağustos: Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu, "Düşündürücü bir durum. Bunlar her yere sızmış durumda, yargıya da" dedi.
       * 29 Eylül: Kasırga operasyonu, Egebank'ın merkezinin sanıkların da bulunduğu İstanbul olmasına ve İstanbul DGM'de bu konuda dosya bulunmasına karşın Ankara DGM'nin koordinasyonunda başlatıldı.
       * 30 Eylül: Egebank'ın aylarca İstanbul'da açılmayan kasaları, basılmayan depoları, Ankara DGM'nin talimatıyla İstanbul'da basıldı. Sanıklar ve evrak Ankara'ya götürüldü.
       * 2 Ekim: İstanbul DGM Savcısı Turan Çolakkadı, Ankara'ya gönderdiği yazıda, Egebank soruşturmasının İstanbul'da yürütüldüğünü belirterek, Demirel'in Ankara DGM'ce sorgulanmasının doğru olmadığı mesajını verdi. Ankara DGM, Ankara'daki çalışmaların süreceğini bildirdi.
       * 2 Ekim: Murat Demirel, Ankara DGM'deki ifadesinde, itirazlarından birisini, "İstanbul DGM'ye de ifade vermesine" dayandırdı.