The Others DİYABETLİLER... KALP HASTALARI... MENOPOZLU KADINLAR... LEZZETTEN VAZGEÇMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ

DİYABETLİLER... KALP HASTALARI... MENOPOZLU KADINLAR... LEZZETTEN VAZGEÇMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ

13.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu yemeğe "fit" olacaksınız

DİYABETLİLER... KALP HASTALARI... MENOPOZLU KADINLAR... LEZZETTEN VAZGEÇMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ

Sağlıklı yaşam artık pek çok insanın dilinde. Çoğu kişi kırmızı et tüketimini iyiden iyiye azalttı. Katı yağlar da özellikle orta yaşın üstünde olan insanlar tarafından uzun süredir tercih edilmiyor. Hal böyle olunca lezzeti yabana atmadan beslenmek problem haline geliyor. İşte bu açıktan yararlanarak piyasaya sürülen ürünler, hem lezzetli hem de sağlıklı olmayı hedefliyor. Dolayısıyla da bu alternatif besinlerin yaratılmasında en önemli pay, doğal ürünlere düşüyor.
Bu doğal ürünler içerisinde son zamanlarda atak yaparak öne geçen ikisi var ki, biriyle zaten senelerdir tanışıyoruz; diğeri de sessiz ve derinden ilerleyerek piyasanın büyük bir kısmını ele geçirmiş durumda: Ayçiçeği ve soya fasulyesi...
Bildiğimiz ayçiçek yağının yanı sıra içinde ayçiçeği çekirdeğinin kullanıldığı ihtiyaca yönelik pek çok besin maddesi raflarda yerlerini aldı. Ayçiçeği çekirdeği, süt ürünlerinde (dondurma sosları), hazır garnitürlerde (salata sosları, makarna sosları), hamur işlerinde (tart hamuru, dondurulmuş donut, ekmek çeşitlerinin üzerinin süslenmesi, havuçlu ayçiçekli kek), kurabiyelerde (süsleme ve iç malzemesi olarak), ara öğünlerde (ayçiçekli kraker, ayçiçekli - karamelli patlamış mısır), atıştırmalarda (çikolatalı gofret, şekerlemeler) ve kahvaltıda (doğal müsli, hazır kahvaltılık tahıllar, tahıl gevrekleri) büyük bir beğeniyle karşılanıp tüketiliyor.
Ayçiçeğinin kolesterol oranının sıfır olması ve vücut için gerekli ve yararlı olduğu bilinen "çoklu doymamış yağları" içermesi bu tercihin daha da yayılması için en önemli nedenlerden biri olarak kabul ediliyor. Tüketicilerin yüzde 90'ı ayçekirdeğini biliyor, yüzde 55'i de seviyor ve tadını beğeniyor. Maliyet açısından da oldukça karlı olan ürün, kuruyemiş pazarında zaten yıllardır liderliğini sürdürmekte.
Gelelim soya fasulyesine... Ürün bundan üç beş yıl kadar önce piyasaya sokulmak istendiğinde bu kadar büyük talep göreceği düşünülmemişti kuşkusuz. Çünkü o ne ayçiçeği gibi eski bir dost ne de lezzet açısından çok tatmin edici bir besindi. Ancak kısa süre sonunda tüketiciler yanıldıklarını anlayarak bu ürüne de hakkını teslim etmeye başladılar.
Önce soya sosu girdi piyasaya ki, onun güzel bir tatlandırıcı ve sos olmasının ötesinde büyük bir besleyici değeri yoktu. Ardından büyük marketlerde paketlenmiş olarak soya filizlerini gördük. Salatalarımıza renk kattılar, severek yedik. Soya yağı, soya unu, soya fasulyesinin kendisi derken, soya eti diye bir şey çıktığı söylendi. Gerçek etin yerini tutup tutmayacağı konusunda pek çok şüphe vardı doğrusu. Ancak gerek köfte olarak gerekse yemeklerin içinde eti aratmayacak bir lezzet kattığı görüldü.
"Özellikle diyetteyseniz ya da kalp, kolesterol, kemik erimesi gibi sorunlarınız varsa yapacağınız her yemekte soya kullanmanızda fayda var," diyor uzmanlar. Soyanın yararları saymakla bitmiyor. Özellikle yaşa bağlı olarak ve menopozal dönemde ortaya çıkan kemik incelmesi ya da erimesi belirtilerini gösteren osteoporoz hastalığında soya oldukça etkili. Yapılan araştırmalarda soyada kalp hastalığını direkt olarak önleyen bileşimler saptanmış. Soya bazlı bir beslenme, hayvansal gıdalara oranla daha az yağ içerdiğinden kalbi koruyor. Ayrıca günde 25 gr. soya almak kolesterolü düşürüyor. Soyanın hala yaygınlaşmadığını ve alternatif bir ürün olarak kaldığını düşünenlere ise ilgi çekici bir haberimiz var: Artık silikon göğüsler tarihe karışıyor, ve göğüslere de mucize bitki soya yerleşiyor. Soya maddesi göğüs dokusunun altına konuyor ve bu işlem sırasında hiçbir hayati tehlikeye sebep olmuyor. Operasyon sonucu ise hiçbir iz kalmıyor. Ayrıca çekme ya da sıkma gibi etkenler patlamasına neden olmuyor.
Mutfaklara ve sofralara yeni bir alışkanlık kazandırmak amacıyla yola çıkılarak pek çok alanda kullanılan bu iki yeni doğal ürün, buralarla sınırlı kalmayarak bir sektör olmanın adımlarını çoktan attı.

Pirinçli Soya Fasulyesi Burgeri

  • Malzemeler:
    3 yemek kaşığı bitkisel yağ,1 küçük soğan (küçük doğranmış),1 küçük boy tatlı yeşil biber (küçük doğranmış),1 küçük kereviz (küçük rendelenmiş),1 bardak iyice pişirilmiş soya fasulyesi,1 bardak Amerikan pirinci,1/4 bardak un,Bir tutam tuz, karabiber ve susam,Yeteri kadar su,

  • Hazırlanışı:
    Küçük bir tavada yağı hafif ateşte kızdırın. İçine soğanı, yeşil biberi ve kerevizi ekleyip kavurun. Sonra soya fasulyesini, pirinci ve unu karıştırın. Biraz su ekleyin ve iyice karıştırın. Daha sonra tuz ve biberi ekleyip karıştırdıktan sonra kenara alın. Karışımı elinizde hamburger köftesi şekline getirip iki yüzünü de susama batırın. Daha sonra teflon tencerede rengi altın rengine dönene kadar kızartın. Sonrasında hamburger ekmeğinin içinde istediğiniz şekilde süsleyerek servis yapabilirsiniz.
    (Not: Bu yemek 572 kalori, 35 gr. protein, 48 gr. karbonhidrat ve 29 gr. yağ içermektedir).

    Soya Filizli Tavuk Göğsü

  • Malzemeler:
    100 gr. soya filizi,4 adet tavuk göğsü filetosu,6 yemek kaşığı soya yağı,2 yemek kaşığı soya sosu,3 yemek kaşığı sirke,1/2 demet maydanoz,Karabiber

  • Hazırlanışı:
    Soya filizini 10 dakika haşladıktan sonra süzüp soğuk sudan geçirin. Tuz ve karabiberi de ekleyerek 5 dakika dinlenmeye bırakın. Tavuk göğsü filetolarını 2 yemek kaşığı soya yağında arkalı önlü kızartın. Tuz ve karabiber ile çeşnileyin. Daha sonra filetoları liflerinden dilimlere ayırın. Soya filizi ile birlikte bir servis tabağına alın. Kalan soya yağını, soya sosunu, sirke, tuz ve karabiberi de ekleyin. Maydanoz ile süsleyin.

    Susamlı Brokoli Salatası

  • Malzemeler:
    400 gr. brokoli,2 yumurta,100 gr. domates,2 yemek kaşığı sirke,1 çay kaşığı hardal,1 tatlı kaşığı soya sosu,4 yemek kaşığı soya yağı,2 adet yeşil biber,2 yemek kaşığı susam,1 kutu soya filizi,1 çay kaşığı tuz

  • Hazırlanışı:
    Yumurtaları 10 dakika haşlayıp kabuklarını soyarak soğumaya bırakın. Brokoliyi yıkayarak küçük parçalara ayırın. Tuzlu suda 7 dakika pişirin, soğuk sudan geçirerek süzün. Soya filizini de 10 dakika haşlayın. Domatesleri dilimleyin. Sirke, tuz, hardal, karabiber ve soya yağını iyice karıştırın. Yumurtaları küçük küçük kesip biberleri doğrayın. Brokoli, yumurta, domates, soya filizi ve biberi bir tabağa alın. Hazırladığınız sirkeli, hardallı ve soya soslu karışımı üzerine ekleyin. Bir tavada kavurduğunuz susamları da üzerine serperek servis yapın.

  • Tempeh: Soya fasulyesinden yapılan geleneksel bir Endonezya yemeğidir. Tütsülenmiş ya da fıstıksı tada sahip olanları da vardır. Yoğun, çiğnemeyi gerektiren yapısından dolayı ızgara yapılmış hali sandviçlerde kullanılabilir. Bunun dışında çorbalar, fırınlanan yiyecekler ve salatalarda kullanılır.
  • TSP (Textured Soy Protein): Yağı alınmış soya unundan yapılan bu madde, diyetten yağın ve sodyumun kesilmesi gerektiği durumlarda et yemeklerine eklenir. Kuru toz haldedir ve yeniden su ile karıştırıldığında bifteğe çok benzer bir yapı kazanır.
  • ISP (Isolated Soy Protein): TSP'ye benzeyen bir besin içeriği vardır. ISP,soya proteinleri içinde en yüksek oranda (yüzde 90) protein içerir.
  • Soya sütü: Aynı zamanda soya meşrubatı adı da verilen bu madde, yemeklerde inek sütü yeine kullanılabilir. İnek sütünden daha fazla protein içerir ve demir bakımından zengindir. Kolesterolsüzdür ve içerdiği kalsiyum, yağ ve sodyum oranı düşüktür. Süt alerjisi olanlarda kalsiyum eklemesi yapılarak kullanılabilir. Limon suyu ya da sirke gibi asidik özellikle maddelerle kesilebilir. Soya sütünün kesilmesi ile tofu elde edilir.
  • Taze soya fasulyesi: Soya fasulyesinin tam olgunlaşmadan yeşilken toplanmış halidir. Rengi bezelyeye benzer. Salatalarda, çorbalarda ve garnitürlerde kullanılabilir. Çin'de çocuklar soya fasulyesini beslenmelerinin yanında eğlencelik olarak okula götürürler.
  • Kavrulmuş soya fasulyesi: Kavrulduğunda yerfıstığına benzer tadı olduğundan çerez olarak tüketilebilir. Soya fasulyesinin ilk kabul gören ürünlerinden biridir.