The Others Diyarbakır'ı fethetti

Diyarbakır'ı fethetti

12.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Diyarbakır'ı fethetti

Diyarbakırı fethetti


Ecevit, il kongrelerinin ilkini Diyarbakır'da başlattı. Büyük ilgiyle karşılanan Ecevit çifti için beyaz güvercinler uçuruldu, kadınlar zılgıt çekti


       * Başbakan Bülent Ecevit, hükümetin bütün ilgisinin Doğu ve Güneydoğu'ya yönelteceğini açıklamasının ardından ilk ziyaretini Güneydoğu'nun kalbi Diyarbakır'a yaptı.
       * Havaalanında kalabalık bir grup tarafından karşılanan Ecevit çiftini, kongrenin yapılacağı spor salonuna kadar yüzlerce araçtan oluşan konvoy eşlik etti.
       * Kongre salonu ve yol boyunca vatandaşlar "Tarımsal su istiyoruz", "Kadro istiyoruz", "DSP'nin mimarı", "Halkçı Başbakan", "Sınır ticaretini çözün" pankartları açarlerken, "Babamız Ecevit, Halkçı Başbakan" sloganları attı.
       * Kongre salonuna girişte Ecevitler'in önünde beyaz güvercinler uçurulurken, kadınlar "zılgıt" çekti.
       * Ecevit havaalanından kongre salonuna geçerken otomobilde çayla birlikte iki porsiyon su böreği yedi.
       * Kongre salonunun küçük gelmesi üzerine Rahşan Ecevit'in talimatı üzerine delegeler tribünden sahaya indirildi.
       * Ecevit yoğun sıcak nedeniyle koyu lacivert ceketini çıkartarak, mavi gömleğiyle oturdu. Konuşmasını yine ceketsiz yapan Ecevit, aşırı ter nedeniyle sürekli mendille yüzünü sildi.
       * Ecevit Güneydoğu'ya ilişkin; Et Balık Kurumu tesislerinin özelleştirilmeyeceğine, sınır ticaretine, kadroların doldurulacağına ilişkin açıklamaları sık sık alkışlarla kesildi. İdamın kaldırılmasına ilişkin sözleri ise uzun süre alkışlandı.
       * Yanına kabineden hiçbir bakanı almayan Ecevit'e bölge milletvekillerinin eşlik ettiği gözlendi.

Salon meczubunun protestosu

       Kongre salonunun boğucu havasında ceketini çıkararak ünlü mavi gömleğiyle kürsüde konuşma yapan Başbakan Bülent Ecevit, ilginç bir protestoyla karşılaştı. Adının Faysal Çelikelek olduğu belirtilen bir kişi, salonda birden bağırmaya başladı.
       Zafer işareti yaparak Ecevit'e doğru koşmaya başlayan Çelikelek, bir yandan da "Yeter barış istiyoruz" diye bağırdı. Ancak, koruma polisleri, Çelikelek'i Ecevit'e ulaşamadan karga tulumba yakaladı.
       Çelikelek, polisler tarafından salondan çıkartılarak, emniyette gözaltına alındı. Yetkililerin ruhsal sorunu olduğunu açıkladığı Çelikelek için Ecevit, konuşmasını bölmeden "Özürlü bir vatandaş sıkıntısını dile getirmek istedi" demekle yetindi. (Fotoğraflar: Ümit Bektaş)

Kilimci kızlara altın hediye

       Başbakan Bülent Ecevit, Ziya Gökalp Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen partisinin il kongresinin ardından, "Bölge Valiler Toplantısı"na katıldı.
       Başbakan Ecevit, Ziya Gökalp Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen DSP Diyarbakır İl Kongresi'ne katıldıktan sonra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na ait kilim atölyesine gelerek, burada kendi resminin işlendiği kilimi kesti.
       Kilimi dokuyan iki genç kıza birer Cumhuriyet altını ile 10'ar milyon lira para veren Ecevit'e, iki genç kız da, üzerinde kendi resminin bulunduğu kilimi armağan ettiler.
       Daha sonra Diyarbakır Valiliği'ne geçen Başbakan Ecevit, "Bölge Valiler Toplantısı"na katıldı.
       Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Bölge Valiler Toplantısı"na, Olağanüstü Hal Bölge Valisi Gökhan Aydıner, Diyarbakır Valisi Ahmet Cemil Serhadlı, Batman Valisi İsa Parlak, Bingöl Valisi Tamer Ersoy, Bitlis Valisi Keramettin Köksal, Hakkari Valisi Orhan Işın, Mardin Valisi Temel Koçaklar, Muş Valisi Aslan Kütük, Siirt Valisi Erol Arıkan, Şırnak Valisi Hüseyin Başkaya, Tunceli Valisi Mehmet Ali Türker ve Van Valisi Durmuş Koç katıldı.
       Basın mensuplarının sadece görüntü almasına izin verilen toplantı,
       basına kapalı yapıldı.
       Başbakan Ecevit ve beraberindekiler daha sonra Karacağ'daki Yukarı Akdibek köyünde hazırlanan kıl çadırda öğle yemeği yedi.