The Others Doğu tetiklendi

Doğu tetiklendi

14.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Doğu tetiklendi

Doğu tetiklendi


Bilim adamları Osmaniye depreminin 'işaret' olduğu görüşünde. Hepsi de dikkatleri Erzincan-Karlıova hattına çekiyor ve 'Hazırlık yapılmalı' diyor


       Marmara depremlerinin ardından bütün gözler İstanbul'a çevrilmişken bilim adamları tüm Türkiye'nin risk taşıdığını belirterek bir başka adres gösterdi: Doğu Anadolu Fayı (DAF).
       İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, Osmaniye'deki 4.8 şiddetindeki depremin Doğu Anadolu Fayı'nı haber verdiğini belirterek, Erzincan ve Karlıova arasında yeni bir deprem olasılığını dile getirdi.
       "Osmaniye DAF üzerinde bulunuyor. Bu fay, Kuzey Anadolu Fayı'na (KAF) oranla daha yavaş bir yapı, daha belalı" diyen Şengör şunları söyledi:
       "Ne zaman nereden çakacağı belli olmaz. DAF ile KAF'ın kesişme noktasında bulunan Erzincan ve Karlıova arasında 1939'dan bu yana deprem olmadı. DAF Karlıova'dan itibaren haraket ediyorsa orada bir deprem olması lazım. Çünkü müthiş bir stres birikimi var. DAF'ın daha iyi incelenmesi lazım. Tüm enerjimizi KAF'a verirsek hata ederiz."

'75 kilometre kırılmayı bekliyor'

       Doğu Anadolu Fayı'nda çalışma yapılması gerektiğini söyleyen bir başka bilim adamı da İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Barka. Barka, Malatya kesiminde uzun yıllardır ciddi bir birikim olduğunu belirtirken şunları söylüyor:
       "Karlıova ve Osmaniye arasında yer alan Malatya kesiminde olsun ya da daha kuzeyde olsun uzun yıllardır birikim var. Oralarda uzun süredir deprem olmadı. Türkiye'de 2 - 2.5 senede bir hasar getiren depremler oluyor. Sadece Marmara'da değil, Türkiye'nin her yerinde farklı büyüklükte deprem meydana gelir. Erzincan'ın doğusunda ve KAF üzerinde bu yüzyılda kırılmamış tek başına duran 75 kilometrelik bir fay parçasısı var. Onun üzerinde 1939 - 1992 Erzincan depremleri ve 1948 Elmalı Vadisi depreminden sonra önemli bir stres artışı var. Hala da haraket etmemiş olması benim için hayret verici."

Görür: Deprem üretir

       Osmaniye'deki depremin tek başına bir deprem olduğunu vurgulayan İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Naci Görür de, Elazığ bölgesinden Karlıova'ya kadar uzanan fayın deprem üretebilecek bir fay olduğuna dikkat çekti. Deprem beklentisinin bir yerde fazla olmasının diğer yerlerde deprem olmayacağı anlamına gelmediğini bildiren Görür şöyle dedi:
       "Marmara, Batı Anadolu'nun tamamı, Kuzey Anadolu Fayı'nın geçtiği tüm bölgeler, Karlıova'dan başlayıp İskenderun Körfezi'ne, Bingöl, Elazığ'a inen yerler canlı bölgeler. Tarihsel kayıtlarda Marmara Denizi'nin deprem ürettiği biliniyor. Bu periyodun sonlarına yaklaşıldı. O nedenle bu bölgeyi daha riskli hale getirdi. Tüm deprem bölgelerinde her türlü hazırlığı yapmak gerek."