The Others Domuz bağlı soygun

Domuz bağlı soygun

25.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Domuz bağlı soygun

Domuz bağlı soygun


Varan otobüsünü kaçırıp soyan eşkıyaların 'yarım domuz bağı' yöntemiyle yolcuların ellerini ayaklarına bağladığı ve sürekli slogan attığı anlaşıldı


       Silahlı üç kişi tarafından kaçırılarak soyulan Varan Turizm'e ait 34 TD 9858 plakalı otobüsün 33 yolcusu, güvenlik işlemlerinin tamamlanmasından sonra aynı firmaya ait başka bir otobüsle dün sabah saat 08.00'de İstanbul'a ulaştırıldı.
       Yolcular, soyguncuların Kızılcahamam yakınlarında aniden silahlarını çıkarıp ayağa kalktığını ve "Bu bir soygundur!" diye bağırdığını belirterek soygunu şöyle anlattılar:
       "Herkes şok oldu. Bütün yolcuları aracın arka kısmında topladılar. Otobüsün perdelerini kapadılar. Üç kişiydiler. Ellerimizden ve ayaklarımızdan yarım domuz bağı dedikleri yöntemle bağladılar. Otobüsü Kızılcahamam'a doğru çevirdiler. Bir ara 'Orada radar var' dediklerini duyduk. Daha sonra kişilerden biri otobüsten indi ve konuşmalarından anladığımız kadarıyla bizi takip eden bir araca bindiler. Slogan atıp, herkesi tehdit ettiler. Bizi bırakmadan önce yolculardan bir kısmının paralarını aldılar. Sonra bırakıp gittiler. Birbirlerine 'Kagan' diye seslendiklerini duyduk."

Silahlar otobüse nasıl girdi?

       Varan Turizm Seyahat Şirketi Genel Müdürü İbrahim Aybar da, soyguncuların 15 Mart'ta bilet aldığını ve otobüse zamanında geldiklerini belirterek, "Eğer ruhsatlı silahı varsa kendilerinden alınarak özel poşete konulur. Soyguncuların silahla otobüse binmesi güçtür" dedi.
       Otobüs görevlileri ise, soyguncuların elektronik dedektörlerden silahla nasıl geçtiği sorularına yanıt olarak, "Silah oyuncak olabilir ama gerçek ise bunu da çoraplarının içine sokup geçirmiş olabilirler" demekle yetindi.

'Tuhaf' bir örgütün işi

       Tolga Şardan, Barkın Şık, Ankara
       * Bir yolcu otobüsü soygunu Türkiye'de ilk kez yaşandı.
       * Soygun'un gerçekleştiği Çerkes mevkii dere yatağında cep telefonlarının çekmediği belirlendi.
       * Soyguncular, "Otobüsü Türk Halk Kayra Kagan adına ele geçirdik. Bu bir soygundur" diye bağırdı.
       * Soygunculardan birinin koltuğunda "Her Şey Türkiye İçin" adlı bir kitap bulundu. Hacettepe Üniversitesi'nden temin edildiği anlaşılan kitap, soyguncuların üniversite öğrencisi olabileceği olasılığını gündeme getirdi.
       * Giyim ve görünümleri modern olan soyguncular, zaman zaman İngilizce konuştu. Yolcular, gençlerin Bilkent Üniversitesi öğrencisi olduklarını sandı.
       * Gaspçılar, karayolunda seyrederken polis kontrolüne girmemek için şoförün trafik kurallarına harfiyen uymasını sağladılar.
       * Kızılcahamam yakınlarında inen soyguncu, kendisini hazır bekleyen otomobille otobüsü izledi.
       * Varan Söğütözü tesislerinde dedektörle aranan soygunculardan biri silahı paket bantıyla çorabının içine sabitlerken, diğer ikisi el çantalarında otobüse soktu.
       * Otoban üzerinde yoldan ayrılamayacaklarını bilen soyguncular, otobüsü E - 46 karayoluna soktular.
       * 42 numaralı koltuğu, yanlarına birisinin oturmasını engellemek üzere aldılar

Vatandaş ne diyor?

       Varan Turizm'e ait yolcu otobüsünün silahlı üç kişi tarafından soyulması, seyahatlerinde karayolunu tercih eden otobüs yolcularını tedirgin etti.
       Milliyet muhabirlerinin Varan Turizm'in dün sefer yapan bir otobüsünün yolcuları, soyguna rağmen bilet aldıklarını belirterek şunları söyledi:
       * Ercan Tutar (39 Dalış eğitmeni): Tedirgin oldum. Varan Turizm'de güvenlik önlemlerinin sıkı tutulduğunu bildiğim için bu olay beni çok korkutmadı.
       * Begüm Kızılöz (29 Memur): Soygunu duyduktan sonra seyahatimde yanıma çok fazla ziynet eşyası ve para almamaya çalıştım.
       * Salih Topkaraoğlu (50 Serbest meslek): Olayı duyduğumda ben ve ailem tedirgin olduk. Gerekli önlemlerin alınacağını varsayarak yine de bilet aldık.
       * Mediha Cömert (45 Ev hanımı): Seyahatlerimi Varan Turizm'in otobüsleriyle gerçekleştiririm. Bugün de seyahat edeceğim.
       * Haldun Öden (50 Mimar): Uzun süredir Varan'la seyahat ediyorum. Yaklaşık 10 yıldır yolcular ve bavulları otobüse alınmadan önce dedektörle aranır. Nasıl oldu bilmiyorum. Biz bu tedirginliği her her zaman her yerde yaşıyoruz..

Varan: Yolcuların kaybı 150 milyon

       Soyguncuların oturduğu 39 - 40 - 41 ve 42 numaralı koltuklara şirketin Kızılay bürosundan Alp Zorlu adına 15 Mart'ta rezervasyon yaptırıldığı anlaşıldı.
       Yolcuların toplam 4 bin 100 dolar, bin Alman Markı ve 390 milyon lirasını gasp eden soyguncuların, ziynet eşyası ve cep telefonlarını almadıkları görüldü.
       Varan İç Anadolu Bölge Müdürü Taner Acar ise, "Yasal gereklilik neyse yerine getireceğiz" dedi, ancak yolcuların maddi kayıplarının 150 milyon lira civarında olduğunu öne sürdü.

Soygun için uyarı vardı

       Bu arada soygunla ilgili açıklama yapan Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği Başkan Yardımcısı Mevlüt İlgin de, "Olay olmadan önce yazıhanelere güvenlik önlemlerini almaları konusunda uyarılar yapıldı" dedi.
       İlgin, Varan gibi otogar dışında yazıhaneleri olan otobüs firmalarında bu olaylara rastlamanın mümkün olduğunu iddia ederek, "Bu gibi yazıhanelerin kalkması için Ulaştırma Bakanlığı'na başvurduk" diye konuştu.