The Others Domuz'dan kalp kapakçığı tartışılıyor

Domuz'dan kalp kapakçığı tartışılıyor

10.01.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Domuz'dan kalp kapakçığı tartışılıyor

Domuzdan kalp kapakçığı tartışılıyor

İSTANBUL'da Prof. Dr. Siyami Ersek Göğüs ve Kalp Cerrahi Merkezi'nde iki gün önce gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla, iki hastaya domuzdan alınan kalp kapakçıkları ve ana atardamar takılması, Türk tıp dünyasında önemli bir gelişme olarak kabul edildi.
Türkiye'de de bir süredir domuzdan alınan kalp kapakçığı nakli yapılıyor. Prof. Dr. Siyami Ersek Göğüs ve Kalp Cerrahi Merkezi'nde Hollanda'dan gelen göğüs ve kalp cerrahları Prof. Dr. Jacques Schönberger ve Dr. Bart Van Stnater'le, hastane cerrahlarının da katıldığı operasyonda ise, domuzdan alınan kalp kapakçığının yanısıra, aort damarı da hastalara nakledildi. Kalp kapakçığı ameliyatında, bir hastaya tek damar, diğerine üç damar by - pass'ı yapıldı.

Prof. Dr. Mehmet Meriç (Alman Hastanesi Kardioloji Bölümü Başkanı): "Hastaların yaşlı olması halinde, domuz kapakçığı takılması normaldir. Domuz kapağı diğer sentetik kapaklar gibi uzun ömürlü olmuyor. Domuz kalp kapakçığı ve aortuyla beraber takılmışsa, bu yeni bir olay. İnsana domuz dışında başka bir hayvanın kalp kapakçığı takılamaz. İnsan kalbi, en çok domuzun kalbine benziyor."
Prof. Dr. Ertan Onursal (İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı): "Domuz kapakçığının insana takılması, dünyada yaklaşık 20 senedir yapılıyor. Domuzdan alınan kalp kapakçıkları ülkemizde de dünyada da rutin olarak uygulanıyor."
Doç. Dr. Hüsnü Sezer (İnternational Hospital Açık Kalp Bölümü Sorumlusu): "Doku kapakları ya domuzdan ya da sığır pelikardından elde ediliyor. Ancak Siyami Ersek'te yapılan farklı. Domuz dokusundan elde edilen kapak, kalpten çıkan anadamarın kendisiyle birlikte domuz kapağıdır. Birkaç yıldır Avrupa'da kullanılıyor, ama Türkiye'de yeni başlıyor."
Prof.Dr. Bingür Sönmez (Florance Nightingale Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı): "Kalp kapakçığı nakli için en uygun yöntem, insandan alınan kalp kapakçığının nakli. Ancak organ bağışı olmadığından, insan kalbine çok yakın olan domuz kalp kapakcığı kullanılıyor."

Din adamları ise domuzdan alınan kalp kapakcığının insana naklinin İslama göre yorumunu iki farklı görüşle açıklıyor:
Prof. Dr. Mustafa Fayda (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı):
"Dinimizde domuz etinin yenilmesi yasak, kullanılması değil. Doktorlar uygun görürse, sakıncası yok. Dinimizde domuzun sağlık ya da başka alanlarda yararlanmayı yasaklayan bir şey söz konusu değil."
Prof. Dr. Süleyman Ateş (Diyanet İşleri eski Başkanı): "Zaruriyse hiçbir sakınca yok. Ancak keyfi bir kullanım sözkonusuysa uygun değil."