The Others Dondurma eğitime galip

Dondurma eğitime galip

20.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dondurma eğitime galip

Dondurma eğitime galip

       UNICEF'in "Dünya Çocuklarının Durumu 1999" raporuna göre önümüzdeki on yıl boyunca her yıl fazladan 7 milyar dolarlık bir harcama ile dünyadaki bütün çocukların eğitime kavuşturulması düşü gerçek olabilir. Bu para ise Amerikalıların kozmetiğe, Avrupalıların ise dondurmaya bir yılda harcadıkları paradan daha az.
       Gelişmekte olan ülkelerde yaşayan, hemen hemen üçte ikisini kız çocukların oluşturduğu 130 milyon çocuk ve çoğunluğu kadınlardan olmak üzere yaklaşık bir milyar insanın 21. yüzyıla okur yazar olmadan gireceğine dikkat çekilen UNICEF raporunda bunun hak ihlali olduğu ve dünyanın artık kaldıramayacağı bir potansiyel ve üretkenlik kaybı anlamına geldiği belirtildi.
       Eğitimin yoksullukla mücadelede, kadınların güçlendirilmesinde, çocukların tehlikeli ve sömürücü işler ve cinsel istismardan korunmalarında, insan haklarının ve demokrasinin genişletilmesinde tek başına en önemli etken olduğu, ancak bu konuda uluslararası toplulukların henüz başaramadığı bir görev olarak kaldığı görülüyor.
       Rapora göre okuma yazma bilmeyen insanların varlığı, temel bir insan hakkının inkarından kaynaklanıyor. Bu hak, bugün 50 yaşına gelen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nden, dünyada en yaygın kabul gören insan hakları belgesi olan 1989 tarihli Çocuk Haklarına dair Sözleşme'ye dek uzanan anlaşmalarda hep var olan eğitim hakkıdır. UNICEF Genel Direktörü Carol Bellamy'nin konuya ilişkin görüşü ise bu konuda yeterli siyasal kararlılığı olmaması.