The Others Dünya bir kişiye emanet edilemez

Dünya bir kişiye emanet edilemez

18.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünya bir kişiye emanet edilemez

Dünya bir kişiye emanet edilemez






Hiçbir zaman elinin altında bulunmayan ve büyüdükçe büyüyen kontrolü zor sistemlerin bir parçası olmak istemeyen firmalar, finanstan insan kaynaklarına satın almadan pazarlamaya kadar birçok 'tali' işi, bünyesi dışındaki başka firmalara yaptırmaya yöneliyor. Teknoloji sayesinde, merkezi sunucular yerine internetle heryere kolaylıkla ulaşabilecek şirketlerin 'ana' konularına (mal veya hizmet) daha fazla odaklanma olanakları artıyor.
IBM Türk Genel Müdürü Hüseyin Kızıltay'a göre, örneğin ilaç firması tüm enerjisini ilaç üretimine, otomotiv firması tüm enerjisini otomobil üretimine verirken, diğer bütün işleri başka firmalara aktarması ütopik bir şey değil. Kızıltay sistemi şöyle anlatıyor:
"İnsanlar ısınma ihtiyacı duyduklarında şömineyi buldular ve geliştirdiler, ama doğalgaz ve elektrik gibi kullandığınız kadar ödeme olanağını da geliştirdiler. Tıpkı bunun gibi bilgisayarlarda da insanlar önce kendi bilgisayarlarını yapıp kendi programlarını yazdılar. Artık daha merkezi, kolaylıkla ulaşılabilen kişinin kendi asıl işini yapıp teknolojiyi kiralayıp başkalarına yaptırdığı bir yere doğru gidiyoruz. İnsan kaynakları, satın alma gibi operasyonlar da firma dışından verilebiliyor."

Maliyet değil gelecek
IBM'in Future Business adını verdiği ve üçüncüsünü 27 Nisan'da gerçekleştireceği seminerin ana gündemi de bu konu. Yani 'gelecek.' 'Gelecek peşimizde' sloganlı bu yılki konferans için Kızıltay, "Bugünü zaten yaşıyoruz. Önemli olan geleceği düşünmek. İnsanları günlük uğraşlarından bir gün de olsa uzak tutup geleceği yaşatmak istiyoruz" diyor.
İki üç yıldır herkesin önceliğinin verimlilik ve maliyet olduğunu söyleyen Kızıltay, bu konuyu artan 'verimlilik' ihtiyacı nedeniyle seçtiklerini belirtiyor. "Genellikle bu tip toplantılarda biri kalkıp toplantının sonuna kadar ürününü anlatır. Bunu gördüğümüz için bu toplantının formatının biraz daha değişik olmasına karar verdik" diyen Kızıltay, bu etkinlikle rekabetin arttığı küreselleşen dünyada 'seyirci' değil, 'aktör' olabilmek için birlikte hareket etme çağrısında bulunacaklarını belirtti.
Zirveye, IBM EMEA Bölgesi Yazılım Grubu Başkanı Thomas Francese, İş dünyasının 'bilgesi' olarak kabul edilen Giorgio Merli ve 'teknolojinin sihirbazı' Herbert Kircher de katılacak.

Tüm dünyayı etkileyecek bir altyapıyı bir iki kişiye emanet edebilmenin imkânsız olduğunu söyleyen Kızıltay, temel altyapıların açık sistemler üzerine inşaa edilmesinin şart olduğunu söylüyor. Kızıltay, "İnternetin bir kişiye ait olabileceğini düşünebiliyor musunuz? A şirketinin malı, kimse kullanamaz. Küresel bir ağ ortaya çıkacak. Bu da açık olmak zorunda" diyor. Çin ve Hindistan başta olmak üzere tüm devletlerin özellikle kamu alanında açık sistemleri tercih ettiklerini belirten Kızıltay, ilk başta teknolojiyi teknoloji olarak alan firmaların, artık teknolojiyi yeni iş yaratma ve işlerini daha verimli yapma anlamında kullandıklarını belirtiyor.