The Others Dünya sanatçısı

Dünya sanatçısı

11.04.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünya sanatçısı

Dünya sanatçısı

Dünya sanatçısı

Özel Hat’ta Mahsun Kırmızıgül vardı. Kendisini başka dünyalara açma telaşında. Gözünü yurt dışına bizim sınırların ötesine, hatta müzik dünyasında kalıcı bir isim olmaya dikmiş. Türkiye’de birçok alanda bu başarıyı elde etmiş isimler (hatta müzik alanında) da var. Sıkıntı çektiğimiz alan popüler müzik. Aslında bu konuda yeterince bilgilendirilmediğimiz için bizim tanımayıp, dışarıdakiların çok iyi bildiği birçok isim var. Kalan Müzik’ten çıkan albümlerin yurtdışında gördüğü ilgiyi biliyorum. Benim buradaki yazılarımda zaman zaman altını çizdiğim bir konu var. Biz, World Müzik klasmanı içinde iş yaparız. Tarkan da bu tınılarıyla ayakta kalmaya çalışıyor. Ben İbrahim Tatlıses’in, örneğin bir Youssou N’Dour olabileceğini yazmıştım. Ama onun buradaki lahmacun dükkanı, radyosu vs. gibi işlerden kafasını kaldıracak hali yok. İşte Mahsun Kırmızıgül "Özel Hatöta bu söylediklerimden bahsediyor. Ama bunları söylerken hâlâ klasik müzikçiyle yaşanan sorunlar olduğundan da söz ediyor. Türkiye artık onları aştı. Çok güzel sentezler yapan gruplar ve sanatçılar var. Tabii Mahsun popüler bir isim. Kendi çevresinde bunlara rastlamayabilir. Bunu ayrı bir yere koyarsak, Kırmızıgül müziğe bakışındaki bu geniş yelpazeyle kendini başka türlü ifade etmeye hazır gibi görünüyor. Yani dünya sanatçısı...

Orhan Gencebay’ın rol aldığı İdealkart reklamı... İşte her açıdan önemli bir reklam. Müzik enstrümanı satın almaya özendiriyor. Bir enstrüman çaldırmaya özendiriyor. Müziğin evrensel olduğu mesajını veriyor. Bunu da Türkiye’nin popüler müzik tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Orhan Gencebay’a yaptırıyor. Gencebay idealinde evrensel müzikte anılan bir müzisyen olmanın yattığını söylüyor. İzleyen bunu reklam için yapmadığına, içinden gelerek söylediğine inanıyor.

İzleyİcİye bir uyarı: Çok izlenen özel TV’lerdeki dizi, film ve programlarda üçüncü kuşak reklamlara girildiğinde bilin ki o program bitmiştir. Bu bir aldatmacadır. Böyle bir yönteme AB üyesi hiçbir ülkenin TV’sinde yapamazsınız. Resmen program daha devam ediyor aldatmacası yapılıyor, halbuki o reklam kuşağı bittiğinde karşınızda dizinin son bir diyaloğu ya da "Hadi bay bay" diyen bir sunucu buluyorsunuz.