The Others DÜNYA SİNEMALARINDAN

DÜNYA SİNEMALARINDAN

14.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

DÜNYA SİNEMALARINDAN

DÜNYA SİNEMALARINDAN





Taylor Hackford sinema sanatına her yönüyle egemen olan ve izleyiciyi dilediği gibi yönlendirebilen Hollywood yönetmenleri kuşağına ait. Yapımcı yönü yönetmenliğine ağır basan Hackford'ın, belirli bir düzeyin altına düşmeyen yapıtlarla dolu filmografisinde "Subay ve Centilmen"in yanı sıra Stephen King uyarlaması "Dolores Claiborne", değişken ve çarpıcı "Şeytanın Avukatı" özellikle sivriliyor. Oyuncularından Oscarlık performanslar almayı bilen Hackford, "Subay ve Centilmen" ile Louis Gosset Jr.'ın En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar kazanmasına da aracı oldu. Filmin ikinci Oscar'ı ise En İyi Şarkı ("Up Where We Belong"; söz Will Channings, beste Bufffy Sainte Marie) dalındaydı. "Subay ve Centilmen" ayrıca En İyi Müzik (Jack Nitzsche), En İyi Kadın Oyuncu (Debra Winger), En İyi Özgün Senaryo (Douglas Day Stewart), En İyi Kurgu (Peter Zinner) dallarında da Akademi Ödülü'ne aday gösterilmişti.

Kaliteli manipülasyon!
Hayatına bir anlam verebilmek için donanmaya yazılan Zack Mayo'nun (Richard Gere) subay olmak üzere eğitim aldığı süreçte yaşadıklarını konu alan film, izleyiciyi bir duygudan diğerine sürükleyen yapımlardan. Hem ağlatıp hem güldüren "manipülatif" filmlerden. Ama bunu kaliteli biçimde yapıyor! Kahramanın kişiliği ve mekan bakımından daha çok bir erkek filmi olabilecekken içerdiği aşk öyküsüyle kadın izleyicileri de etkilemişti. Bu etkilenmede beyaz üniforması içinde son derece çekici olan Richard Gere'in de payı büyük.
TRT 1 / 20.00

İngiliz sinemasının ustalarından Tony Richardson'ın yönettiği, Sir Laurence Olivier (solda), Joan Plowright, Alan Bates, Albert Finney gibi usta oyuncuların rol aldığı "The Entertainer" savaş zamanında yaşlı bir aktörün umutsuz çabalarının yanı sıra kızının kişisel sorunlarını da ele alan bir John Osborne uyarlaması.
CNBC-e / 12.30