The Others Dünyalılar astronomları tutuyor

Dünyalılar astronomları tutuyor

04.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünyalılar astronomları tutuyor

Dünyalılar astronomları tutuyor


5 gezegen, Dünya, Güneş ve Ay ile yarın aynı hizaya gelecek. Astrologlara göre bu diziliş felaketlere yol açacak, astronomlara göre bir şey olmayacak. Bakalım kim kazanacak?


       Beş Mayıs'ta 5 gezegenin (Merkür, Venüs, Mars, Satürn ve Jüpiter) Dünya, Güneş ve Ay ile aynı hizaya gelmesi yerkürede felaketlere yol açacak mı? Bu soruya gökbilimciler "hayır" astroloji bilimiyle uğraşanlar ise "evet" yanıtını veriyor.
       Bazı astrologlara göre, dünya 5 Mayıs'ta adeta kıyamet günü yaşanacak. Tüm gezegenlerin Ay'ın ve Güneş'in kütleçekimi biraraya gelecek ve bu olay yeryüzünde felaketlere yol açacak. Dünya'nın dönme ekseni kayacak, çok şiddetli depremler, fırtınalar olacak, her yeri sel basacak.

       Oysa gökbilimcilere göre durum hiç de öyle değil. Gerçekte gökcisimlernin üzerimizdeki etkisi o kadar az ki, çevremizdeki eşyalar bile bizi onlardan daha çok etkiliyor. Dünya üzerinde etkisi en fazla olan gökcismi Ay. Bu da onun öteki gökcisimlerine oranla Dünya'ya çok yakın olmasından kaynaklanıyor. Ay'ın etkisi, en çok gelgitlerde kendini gösteriyor. Güneş, Ay'a oranla çok daha büyük bir gökcismi olduğu halde, onun gelgit etkisi Ay'ın yaklaşık üçte biri.

       TÜBİTAK Uzay Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, bu astronomik dizilimin dünya üzerinde hiçbir etkisi olmayacağını belirtiyor, "Mayıs ayında hiçbir şey olmasını beklemiyoruz. Olay rutin bir gök olayı" diyerek tartışmalara noktayı koyuyor.
       Bu arada gökbilimciler, "Büyük Diziliş" sırasında Güneş'in ortaya geleceğini ve ışık dağılmasının etkisiyle insanların, uzaydaki bu muhteşem gösteriyi izleyemeyeceklerini belirtiyor,

Güneşin arkasında kalacaklar

       Diğer gezgenlerin Dünya'ya en yakın konumda oldukları zaman yaptığı gelgit etkilerine bakacak olursak; Merkür'ün gelgit etkisi Ay'ınkinin on milyonda üçü, Venüs'ünki yüz binde beşi, Mars'inki milyonda biri, Jupiter'inki milyonda altısı, Satürn'ünki on milyonda ikisi. Ancak 5 Mayıs'taki durum farklı, tüm gezegenler Güneş'in öteki tarafında, yani Dünya'ya hemen hemen en uzak konumunda olacak. Bu durumda yakınlığı nedeniyle Dünya'ya (Ay ve Güneş'ten sonra) en fazla etkisi olan Venüs'ün etkisi, en yakın olduğu konuma göre yaklaşık 500 kez daha az.

Türk astrologlar iyimser

       Özellikle ABD ve Avrupa'da bazı astrologlar kıyamet yaygarası yaparken, Türk astrologlar olaya biraz daha farklı bakıyorlar. Astrolog Barış İlhan ve Yasemin Boran, 5 Mayıs'ın dünyada değişimin habercisi olacağını söylüyor. Boran, 1962'de yedi gök cisminin aynı hizada dizildiklerini ve o yıllarda dünyanın yeni bir rönesans yaşadığını belirtiyor. Ünlü İtalyan astrolog Cladio Cannistra da, Boran ve İlhan'a yakın görüşler ileri sürerek, kötümser astrologlara katılmıyorlar.

Tarihi etkiler iddiası

       Sky and Telescope dergisinde yer alan bir habere göre, gökbilimci - tarihçi Bradley Scheefer, gezegenlerin aynı hizada dizilmesiyle tarihi gelişmeler arasında bağ kuruyor. Scheefer, Güneş, Ay ve beş gezegenin 16 derecelik açıyla dizildiği 5 Aralık 1962'de Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle'ün Cezayir'in bağımsızlığını tanımasını örnek olarak gösteriyor.