The Others Durmuş'u kandıramadılar!

Durmuş'u kandıramadılar!

11.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Durmuş'u kandıramadılar!

Durmuşu kandıramadılar


Sağlık Bakanı, ABD'nin grip ilaçlarına getirdiği yasağı yeterli bulmadı. "Zararlı olup olmadığı, Türkiye'deki labaratuvarlarda incelenecek" dedi


       Sağlık Bakanlığı İlaç Danışma Kurulu, ABD İlaç ve Gıda İdaresi'nin (FDA), içinde fenilpropanolamin (PPA) bulunan soğuk algınlığı ve diyet ilaçlarının genellikle 50 yaşın altındaki kadınlarda beyin kanamasına yol açtığı iddialarını ele aldı.
       İlaç Danışma Kurulu'nun toplantısından sonra açıklama yapan Sağlık Bakanı Dr. Osman Durmuş, "Araştırmalarda iddia edilen bulguları, bizim laboratuvarlarımız da teyit ederse, PPA maddesini ilaçların kapsamından çıkarırız" dedi.

"Rakipleri karalıyor olabilir"

       "Alternatif olarak çıkacak ilaçlara pazar bulabilmek için bu yasaklanması tartışılan ilaçların karalandığı endişesinde olduğunu" da belirten Durmuş, şunları söyledi:
       "Dolayısıyla bizim ülkemizde de etik çalışmaları ruhsatlandırılmış laboratuvarlarımızda bunun araştırılması sağlanacak. Bu maddenin ilaçlarımızın bünyesinden çıkarılması bizim bir yazımıza bağlıdır, kolaydır. Gribal enfeksiyon için kullanılan ilaçlardan, bu maddeyi istediğimiz zaman çıkarabiliriz. En zararsızmış gibi görünen aspirin bile mide kanaması yapar, sistemik kanama yapabilir. Novaljin damar yoluyla verildiğinde ana filaktik yoldan insanı öldürebilir. Birçok ilaç reçete ile alınarak kullanılmalıdır. Aşırı dozlarda ısrarcı kullanılmamalıdır."

"Etkileri açıklanamadı"

       Durmuş, ABD'de yapılan araştırma sonuçlarına ulaşmaya çalıştığını ve iddia edilen yan etkilerin ne olduğunu bugüne kadar hiç kimsenin açıklayamadığını da vurguladı. Araştırmalara ulaşıldığında Sağlık Bakanlığı laboratuvarlarında yapılan araştırma sonuçlarının da bunu teyit etmesi halinde PPA maddesinin ilaçların kapsamından çıkarılacağını belirten Durmuş, bu konuda şu çekinceyi dile getirdi:
       "Ama unutulmamalıdır ki, yıllardır kullanılan ilaçlar ve bunlara bağlı beyin kanaması da tarif edilmemiştir. Tüm romatizmal ilaçların kanama yapma etkileri vardır."

TTB Başkanı:

       "Önce ilaçlar toplatılsın"
       ANKARA Milliyet
       Türk Tabipleri Birliği Başkanı Füsun Sayek, kadınlarda beyin kanamasına neden olduğu ileri sürülen PPA içeren bazı soğuk algınlığı ve diyet ilaçlarının önce satışının durdurulması, araştırmaların ise sonra yapılması gerektiğini söyledi.
       FDA'nın çok titiz bir bilimsel kuruluş olduğunu anımsatan Sayek şunları söyledi:
       "FDA'nın aldığı üretimi durdurma kararının anlamı, piyasada var olan ilaçların da toplatılması anlamına geliyor. Bundan sonra Amerika'da bu ilaçların PPA içerecek şekilde üretilmesi söz konusu olamaz. Biz, yeniden bilimsel araştırmalar yapmak yerine, halk arasında çok yaygın olarak kullanılan bu ilaçların satılmasına engel olmalıydık."
       Durmuş'un, "araştırmalarda iddia edilen bulguları, bizim laboratuarlarımız da teyit ederse, bu maddeyi ilaçların kapsamından çıkarırız" açıklamasını değerlendiren Sayek, şöyle konuştu:
       "Bakanın `önce bilimsel araştırma yapalım' kararı, biraz muğlak bir karar. Bilim dünyasında önceden beri yan etkileri tartışılan bu ilaçların önce araştırılması çok doğru bir karar değil. Her ülke, kendi halkında da ilaçları test etme özgürlüğüne sahipse de, yeniden araştırma yapmak çok anlamlı değil. FDA üretilmesin demiş. Türkiye'de de en azından önce satışı durdurulmalı, arkasından araştırma yapılmalıydı."

Eczacılar Birliği:

       "İlaçları kullanmayın"
       ANKARA Milliyet
       Türk Eczacılar Birliği (TEB) soğuk algınlığı için kullanılan ilaçların felç veya beyin kanamasına yol açtığını belirterek, bu ilaçların kullanılmasının doğru olmayacağını vurguladı.
       Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Betül Bilgetekin, bu konuda uluslararası bir otorite olan FDA'nın uyarısının dikkate alınması gereğini vurguladı. Bakan Durmuş'un açıklamasında her ilacın yan etkisi bulunduğu şeklindeki ifadesine işaret eden Bilgetekin, bu ilaçlarda "yan etki" değil istenmeyen etkinin sözkonusu olduğunu belirtti. Bilgetekin, içersinde "FPP" bulunan ilaçların istenmeyen etkilerinden korunmak için kullanılmaması gerektiği uyarısını yaptı.