The Others DYP'den seçim bloku

DYP'den seçim bloku

01.07.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

DYP'den seçim bloku

DYPden seçim bloku

Üçlü ittifaktan vazgeçen DYP Lideri Çiller, muhalefet stratejisini erken genel seçim üzerine oturttu

RP ve BBP'yle oluşturduğu üçlü ittifaktan vazgeçen DYP Lideri Tansu Çiller, muhalefet stratejisini erken genel seçim üzerine oturttu. Yılmaz'ın başbakanlığında yeni hükümetin kurulmasından sonra Çiller, Yüce Divan ve muhtemel olağanüstü kongre girişimi endişeleri nedeniyle erken genel seçim için CHP ve RP'yle üçlü seçim bloku oluşturma çabası içine girdi.
Yılmaz'ın Köşk'e çıktığı saatlerde Çiller de, DYP Genel Merkezi'nde partisinin Başkanlık Divanı'nı topladı. Öğleden sonra ise DYP Genel İdare Kurulu toplantısı yapıldı. Çiller, Başkanlık Divanı'nda kurmaylarıyla, partisinden istifalar, yeni hükümet ve muhalefet stratejisi konularında değerlendirmede bulundu.
Çiller, toplantıda, hükümetin güvenoyu alma ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Bu hükümet beş partinin 19 bağımsızın oluşturduğu bir yamalı bohça. Milli irade alınıp satılarak bu hükümet kuruldu. Kumarhanelerin, kara paraların aklandığı çamur üzerine kurulmuş bir hükümet. Güvenoyu alsa dahi bu hükümet kompozisyonu gereği erken seçimi Türkiye'nin gündeminden çıkaramaz. Baykal, kendini erken seçime angaje etti. Biz grupta daha önce karar almıştık. RP'nin de seçim kararı var. Bu hükümet en fazla seçim hükümeti olabilir. 28 Aralık'ta seçime gidilir. CHP'nin ne yapacağını bekleyelim. Onların seçim girişimlerine destek veririz. RP de buna iştirak eder."
DYP'li bir yönetici ise Yılmaz hükümetini "husumet hükümeti" diye nitelendirerek "Transferlerle ilgili elimizde kasetler var. Bunları değerlendirdik. Zamanı gelince açıklarız" diye konuştu. Aynı yönetici, Demirel'in ANAP Manisa milletvekili Ekrem Pakdemirli'den intikam aldığını iddia ederek, "Mesut Bey'in listesinde Pakdemirli varmış. Demirel, Pakdemirli'yi listeden çıkartmış" dedi.
Toplantıda bazı Başkanlık Divanı üyeleri de "Kabinede bizden giden DTP ve ANAP'lı çok sayıda arkadaş var. Bu hükümete Demirel damgasını vurmuş" görüşünü dile getirdi.
Çiller, Başkanlık Divanı toplantısında bazı üyelerin eleştirisine uğradı. Üyeler Çiller'e tepkilerini şöyle dile getirdi:
"Kırsal kesimle toplumun düşük gelir grubunda yer alan seçmen kitlemizi dikkate almadınız. Oysa, 1995 seçimlerinde bunu dikkate almanız gerekirdi. Bu kitleyi kaybetmeye başladık. Buna göre politikalar oluşturmamız lazım. RP'yle koalisyonda ısrarlı oldunuz. Büyük şehirlerde zarar gördük. Bu aşamadan sonra RP'nin izlerini silelim. RP'yle aynı paralelde görünmeyelim."
Partisinde peşi sıra gelen istifalara değerlendiren Çiller ise "37 kişi de olsa, 47 kişi de olsa, bizim oyumuz hiçbir zaman yüzde 10'un altına düşmez" dedi.
Çiller, dünkü Genel İdare Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada ise ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın başbakanlığında kurulan hükümeti "ara rejim hükümeti" olarak nitelendirdi.
"Türkiye bir ayıplı dönemi yaşamaktadır" diyen Çiller, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e yüklenerek şunları söyledi:
"251'e görev vermek; kanca atın, gereğini yapın, bu hükümeti kurun demek olur dedik. Dediğimiz çıktı. Bu hükümet gasp hükümetidir. Kumarhanecilerin kurduğu bir hükümet olmuş. Güç odakları adına adeta gasp edilmiştir. Milli irade üstü güçler tarafından yönlendirilen bu hükümet Nihat Erim, Sadi Irmak hükümetleri gibi kurulmuştur. Kurulan hükümet tam sol olmuştur. Milliyetçi muhafazakar zihniyet ipotek altına alınmış, Ecevit'e teslim edilmiştir. Bu hükümetin kuruluşunda 80 öncesi Ecevit'in Güneş Motel modeli uygulanmıştır."