The Others Ecevit'e deprem brifingi

Ecevit'e deprem brifingi

06.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ecevit'e deprem brifingi

Ecevite deprem brifingi


Başbakan olası bir depremle ilgili hazırlıkları beğendi. Vali Çakır İstanbul'a özel yönetim istedi. Prof. Işıkara: İyileştirmek yerine binaları yıkıp yapmak daha doğru


       Başbakan Bülent Ecevit'e, İstanbul Valisi Erol Çakır tarafından olası bir depremle ilgili hazırlıklar konusunda Afet Yönetim Merkezi'nde brifing verildi. Ecevit, Marmara depreminin ardından yapılan çalışmalarla devletin büyüklüğünü bir kez daha gösterdiğini belirterek, "Ağır ekonomik sıkıntılar içinde bulunmamıza rağmen, önlemler büyük ölçüde alınabildi" dedi.
       Ecevit, dün İstanbul Valiliği bahçesinde bulunan Afet Yönetim Merkezi'ne gelişinde, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, tarafından karşılandı. Karşılamada ayrıca, bir polis mangasıyla İstanbul'daki 32 ilçenin sivil savunma ekiplerinden oluşan bir grup temsilci de yer aldı.
       Afet Yönetim Merkezi'ne girişinden önce, merkezin bahçesinde sergilenen arama - kurtarma amaçlı malzemeleri inceleyerek, bilgi alan Ecevit, yeraltında görüntülü olarak canlı arama cihazı, beton ve demir kesme cihazlarının kullanılıp kullanılmadığını sordu. Ecevit'e, görevliler tarafından, cihazların 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde kullanıldığı yanıtı verildi.

       17 trilyonluk hasar
       Sinevizyon eşliğinde Başbakan'a brifing veren Çakır, İstanbul'un 32 ilçesinde "Afet Yönetim Merkezi" oluşturulduğunu söyledi. Çakır, İstanbul'daki deprem hasarının giderilmesi için 17 trilyonun üzerinde para harcandığını belirterek, Afet Yönetim Merkezi'nin amacının, "koordinasyon, denetim, yeni fikir üretip geliştirme ve bunun tatbikini sağlamak" olduğunu anlattı.

       Başbakan beğendi
       İstanbul Valiliği'ni afet çalışmaları nedeniyle kutlayan Ecevit, şunları söyledi:
       "Devletin kendi yardım, kurtarma kuruluşları dışında, sivil savunma dışında özel kuruluşların da gönüllü olarak bu önlemlere katkıda bulunması, bana huzur veriyor, güven veriyor. Depremden alınan dersler, öyle anlaşılıyor ki, çok yararlı oldu. Allah bir daha böyle felaketlerden bizleri esirgesin. Ama bu sadece dua ile önlenebilecek bir olay değil. Allah insana doğal afetlere karşı tedbir alabilme yeteneği de bağışlamıştır. O yetenekler, ancak eğitimle ve iyi örgütlenmeyle etkili hale getirilebilir. Vatandaşlarımızda bir doğal afetler bilinci oluşmaya başladı. Bu da insana güven veriyor."

       Ecevit mevcut binaları sordu
       Başbakan Bülent Ecevit, deprem felaketinin sonuçlarını ağırlaştıran etkenlerin başında çarpık yapılaşmanın geldiğini kaydederek, İstanbul'un da bu bakımdan son derece olumsuzluklar içinde görüldüğünü ifade etti. Vali Çakır'dan bu konuda bilgi vermesini isteyen Ecevit ayrıca, doğal afetler kadar tehlikeli olan, ancak "doğal olmayan" afetler de bulunduğunu vurgulayarak, geçtiğimiz günlerde Topkapı'da meydana gelen boya fabrikası yangınının buna bir örnek olduğunu söyledi.
       Ecevit, Çakır'a özellikle varolan yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi çalışmaları konusunda neler yapıldığını, vatandaşların kendi imkanları ile binalarını güçlendirmeye başlayıp başlamadıklarını da sordu.
       Depremden sonra kaçak yapılara karşı ciddi tedbirler aldıklarını dile getiren Çakır, "Geçmişte çok kötü uygulamalar olmuş. Bu kişilerin takdirine bırakılmayacak kadar önemli bir olaydır. Belediye başkanlarının niyetlerine, tutumlarına ve politikalarına bırakılmayacak kadar önemlidir" dedi.

       Vali özel yönetim istedi
       Vali Erol Çakır, İstanbul'da Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 74 belediye olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:
       "Bu kuruluşların ayrı ayrı imar yetkileri ve imar uygulamaları var. Bunların politikaları, bağlantıları, çizgileri ayrı, düşüncüleri ayrı. İyi niyetli şüphesiz ama ayrı. Bu ayrı uygulamalar hizmet bütünlüğünü asla sağlamıyor. Hizmet dağınıklığı ve bir tek otoriteye bağlı olmamanın eksikliği hissediliyor. İstanbul'da özel bir yönetimin, sağlam bir modele getirilmesi konusunda bizimde çalışmalarımız var. Ben gerekli gördüğümü arz ediyorum."
       Ecevit'in, "Vatandaşlar kendi binalarını iyileştirmeye başladı mı" sorusu üzerine söz alan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara şu bilgileri verdi:
       "İyileştirme bazı binalarda maliyetinin yüzde 80'ine mal oluyor. Bunları yıkıp yenisini yapmak en doğrusu. İyileştirme konusunda sıkıntı var. Bankalarımızın uzun vadeli ve sade vatandaşlarımızın ödeyebileceği miktarda kredi vermesi ve yeniden şehirleşmeye gidilmesi gerekir."