The Others Eğitim boş puana koş

Eğitim boş puana koş

24.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Eğitim boş puana koş

Eğitim boş puana koş


Ortaöğretim Başarı Puanı nedeniyle Fen liselerinden ayrılan öğrenci sayısı her geçen gün artıyor


       Bir zamanların gözde okulları olan fen liseleri artık, üniversite giriş sınavında yarattığı dezavantaj nedeniyle öğrenciler tarafından terk ediliyor. Çocuklarını, sağlam bir altyapı ve teknik birikim kazanıp iyi derecede yabancı dil öğrensin diye küçük yaşlardan itibaren bu okullara kanalize eden veliler de, "Emeklerimiz boşa gidiyor. Çocuklarımızı binbir zorluklara yetiştirip sınavlara hazırlıyoruz. İyi yetiştikleri halde, sınavda mağdur oluyorlar" diyerek, sistemin düzeltilmesi gerektiğini belirtiyorlar.
       Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) uygulanan Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'ndan (AOÖBP) dolayı arkadaşlarına göre önemli oranda puan kaybına uğrayan öğrenciler, lise 2. sınıfta çeşitli gerekçeler öne sürerek okullarını bırakıp klasik liselere gidiyor.
       Sınavda bir puanın binlerce kişinin yerini oynattığı düşünülürse, fen lisesi öğrencileri rakipleriyle aynı soruyu yapsalar dahi diğer öğrencilerden 5-10 puan daha az alıyorlar. Fen lisesi müdürleri ise, klasik liselere öğrenci yetiştirir durumda kalmak istemediklerini dile getirerek, "Sınavla alıp yetiştirdiğimiz öğrenci, olmayacak bir zamanda bizi terk ediyor. Sistem yeniden gözden geçirilmeli" diyorlar. AOÖBP'nin etkisinin sıfırlanması gerektiğini düşünen yöneticiler de var. Okullarından 35 öğrencinin ayrıldığını kaydeden Adana Fen Lisesi Müdürü Alaattin Yetişken, başarı puanının sınava etki etmemesi gerektiğini vurguladı. YÖK, ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı2ndan ise bu konuda ses yok.

Anadolu liselerinden geçiş yapanlar

       ANTALYA:
       Antalya Yusuf Ziya Öner Anadolu Lisesi: 6 öğrenci

       ISPARTA:
       Isparta Anadolu Lisesi: 1 öğrenci
       Milli Piyango Anadolu Lisesi: 2 öğrenci

       BURDUR:
       Burdur'daki 3 Anadolu Lisesiïnden düz liselere geçen öğrenci bulunuyor

       AFYON:
       Afyon'daki 9 Anadolu Lisesiïnden düz liselere geçen öğrenci bulunmuyor

GÜNEYDOĞU.

       Güneydoğu'da bu yıl Fen ve Anadolu liselerinden 19 öğrenci klasik lise'ye geçiş yaptı Bölgede 1 Fen lisesi, 10 Anadolu lisesi bulunuyor.
       Diyarbakır'da bir fen lisesi iki Anadolu lisesi, Batman, Elazığ, adıyaman, Tunceli, Şanlıurfa, Bingöl, Siirt ve Şırnak'ta ise birer Anadolu lisesi bulunuyor. Diyarbakır Fen lisesi'nden ise klasik lise'lere geçiş yapan yok.

KARADENİZ

       Karadeniz yöresinde Anadolu Liseleri' nden normal liselere sadece Giresun' da 1 öğrenci geçiş yaptı. Trabzon ve Rize' de bulunan Anadolu Liseleri' nden ise son 2 yıl içinde normal liselere geçiş yapılmadı. Bölgedeki tek Fen Lisesi Trabzon' un Yomra ilçesinde bulunuyor. Ancak buradan da son 2 yıldır geçiş olmadı.