The Others Eğitim Maratonu Başladı

Eğitim Maratonu Başladı

15.09.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Eğitim Maratonu Başladı

Eğitim Maratonu Başladı

       İLKÖĞRETİM okulları ve liseler 1998-1999 eğitim-öğretim dönemine dün 'merhaba' dedi.
       Yaklaşık 13 milyon öğrenci ve 500 bine yakın öğretmen uzun yaz tatilinin ardından ders başı yaparken, okula yeni başlayan öğrenciler ile velilerin heyecanı görülmeye değerdi. Yeni öğretim yılında, 1 milyon 300 bine yakın öğrenci, ilk kez okullu olmanın heyecanını yaşadı. Bazı anaokulu ve birinci sınıf öğrencileri ise, ailelerinden ayrılma vakti gelince ağlamaya başladı.
       Yapılan açılış konuşmalarında, genel olarak 8 yılın eğitimdeki önemine değinilirken, temel eğitimin 11 yıl olması gerektiği savunuldu.

       Cumhuriyet'in 75. yıldönümü dolayısıyla, bu yıl okullar geçen yıllardan farklı olarak şenliklerle açıldı. Okullar, araçlarını süsleyerek oluşturdukları "ilköğretim kervanları" ile cadde ve sokaklara çıktılar. Öte yandan, "İlköğretim Haftası" boyunca hayırsever vatandaşların desteği sağlanarak Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'ndaki öğrencilere kitap, defter, kalem, çanta, okul kıyafeti gibi yardımı yapılması hedefleniyor.

       Bu yıl ilk defa "Fen Liseleri"nin önüne hazırlık sınıfı konuldu. Fen, Anadolu, Anadolu Öğretmen, Anadolu İmam Hatip, Anadolu Meslek ve Teknik ile MEB'ye bağlı Sağlık Meslek Liseleri'ni kazanan öğrencilerden, daha önce hazırlık sınıfında okuduğunu belgelendirecekler ve 16-17 Eylül günlerinde yapılacak seviye tespit sınavına girerek başarılı olacaklar, hazırlık sınıfında okumadan 9. sınıfa devam edecekler. Hazırlık sınıfından 9. sınıfa devam edecek öğrencilerden boşalan hazırlık sınıfı kontenjanlarına, ön kayıt listesinden sıra atlamadan 22 Eylül mesai saati bitimine kadar öğrenci alınacak.

       *1998-1999 eğitim-öğretim yılında, 533 bin 488 öğrenci taşımalı eğitim sisteminden yararlanacak. Taşımalı sistemden yararlanan öğrencilerin öğle yemekleri karşılanacak. bunun için 5 trilyon lira ayrıldı.
       *Sosyal Yardım Projesi sürecek. Maddi durumu yetersiz öğrencilere kıyafet ve kırtasiye yardımında bulunulacak.
       *Öğrencilerin sadece taşıma giderleri için 33 trilyon lira harcanacak.
       *Sınıf mevcutlarının standart hale getirilmesi amacıyla 1998 yılı sonuna kadar 21 bin 143 derslik hizmete açılacak. Eylül ayında 15 bin 217, Ekim ayında 2 bin 602, Kasım-Aralık aylarında ise 3 bin 324 derslik hizmete girecek. Halen 25 bin 426 dersliğin yapımı sürüyor.
       *Ekim ayında da yeni öğretmenler alınacak.
       *Felsefe dersi, tüm liselerde zorunlu olacak.
       *Bilgisayar laboratuarı kurulması amacıyla ihalesiye çıkılacak. İlk aşamada, 160'tan fazla okula 3 bin 780 bilgisayar konulacak. Halen ülke genelinde 779 okulda bilgisayar laboratuvarı ve 17 bin 922 bilgisayar bulunuyor.
       *Üniversiteye giriş tek sınavla olacak.