The Others Ekonomik kriz dizileri vurdu

Ekonomik kriz dizileri vurdu

15.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ekonomik kriz dizileri vurdu

Ekonomik kriz dizileri vurdu

       TELEVİZYON knalları ile reklam veren şirketler arasındaki sorunlara ekonomik kriz de eklenince, diziler birer ikişer yayından kaldırılmaya başlandı. Birbirinden ünlü oyuncuların rol aldığı ve kanalların "amiral gemileri" sayılan dizilerin büyük bölümü, kriz tamamen sona erene dek yayınlanmayacak. Bu gelişmeyle birlikte yayınına ara verilen 10'dan fazla dizide çalışan bine yakın oyuncu, yönetmen, yapımcı, senarist, teknik eleman bir anda işsiz kaldı. Kanal yöneticileriyle sanatçıların konuyla ilgili görüşleri şöyle:
       * Atv Genel Müdürü Ekrem Çatay: "Her yıl ocak - şubat aylarında reklam sektörü durgunlaşır. Bu yıl ekonomik krizin de etkisiyle bu durgunluk daha yoğun yaşanıyor. Krizden bizim de etkilenmememiz söz konusu olamaz. Büyük bir kriz döneminden geçiyoruz. Bizim de, sanatçı arkadaşlarımızın da fedakarlık göstermesi gerekiyor."
       * İnterstar Genel Müdürü Cem Şaşmaz: "Ocak - şubat, reklam açısından ölü aylardır. Ramazan ayı da geldi, ardından ekonomik kriz iki misli bir durgunluk yaşanıyor. Biz tasarruf tedbiri olarak `Ferhunde Hanımlar' ve `Bizimkiler'in yayınına marta kadar ara verdik."
       * TGRT Genel Müdürü Ali Baransel: "Bazı dizilerimizi sözleşme süresi bitince ekranımızdan çekme kararı aldık. Önümüzdeki dönemde daha çok iç yapımlara ağırlık vermeyi planlıyoruz."
       * Türkan Şoray: "ATV'deki `İkinci Bahar' çok severek oynadığım bir diziydi, bu duruma çok üzüldüm. `Hanım' karakterini çok benimsemiştim. Büyük emek ve özveri gösterilerek çekilen bir diziydi. Seyircinin de büyük ilgisin gördük. Yayın durunca büyük şok yaşadım. Umarım kısa sürede sorun çözülür. Aksi halde çok yazık olur."
       * İbrahim Tatlıses: "Televizyon yöneticileri gelip durumu anlattı. Ben de üzerime düşeni yapmaya hazır olduğumu söyledim. `İmparator'un yayınına ocak ayından itibaren ara verecektik. Ancak ekonomik kriz nedeniyle bu ara bir ay önce oldu. Dizide çalışan yaklaşık 50 kişi var. Onlara bu kararı açıklamak çok zor oldu. İşlerine son verirken çok üzüldüm."
       * Umur Bugay ("Bizimkiler"in yapımcısı): "Son beş bölümdür İnterstar'dan alacaklarımızı tahsil edemedik. 12 yıldan bu yana yayınlanan dizide bugüne dek herhangi bir mali sorunla karşılaşmamıştık. Eğer bu bize de yansıdıysa durum gerçekten çok kötü demektir. Dizinin son bölümü 27 Aralık'ta yayınlanacak. Dizinin oyuncu ve teknik kadrosunda yer alan yaklaşık 100 kişi işsiz kalacak."
       * Berna Laçin: "Televizyonlarla reklamverenler arasında yaşanan probleme ekonomik kriz de eklenince fatura oyunculara ve teknik ekibe çıktı. Ben iki aydan bu yana televizyonlardan tek kuruş para almadım. Geldiğimiz bu noktayı bekliyordum. Abuk sabuk insanlara milyarlaca lira para verdiler ve büyük bir çıkmaza girdiler. Bu durum düzelmezse özel televizyonculuk bir günde batar ve yüzlerce insan işsiz kalır demiştim."
       * Kutay Köktürk (ÇASOD Genel Sekreteri ve oyuncu): "Yaşanan kriz sonucu derneğimize bağlı 150 oyuncu, Sine - Sen'e bağlı 300 teknik eleman işsiz kaldı. Bu rakam diğer dernek üyeleri ve herhangi bir derneğe üye olmayanlarla daha yüksek bir rakama ulaşıyor. ÇASOD, SODER, TODER, TOBAV ve Sine - Sen yöneticileriyle bir araya gelerek bu durumu değerlendireceğiz."

       Unutabilsem, Yüzleşme, Ayrı Dünyalar, Bizimkiler, Ferhunde Hanımlar, İmparator, Yıkılmadım, İkinci Bahar, Sıcak Saatler, Küçük İbo, Sırılsıklam, Huysuz Virgin, Marziye, Kırık Hayatlar, Eltiler, Kiboş Geliyor, Süt Kardeşler, Üç Yapraklı Yonca, Aşk Değirmeni, Ğ TV, Kuruntu Ailesi.