The Others Emniyeti suistimal!

Emniyeti suistimal!

24.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Emniyeti suistimal!

Emniyeti suistimal


İçişleri Bakanlığı'nın Şırnak eski Emniyet Müdürü Yalçın Gökalp için hazırladığı rapordan: Terörü önlemedi. Yanıltıcı bilgiler verdi. Oğluna mazot ticareti yaptırdı. PKK saldrırısı dedi, bombayı koyanlar istihbaratçı çıktı


       Batman eski Valisi Salih Şarman'ın adının karıştığı "ithal silah" tartışması sürerken Şırnak'ta dönemin Emniyet Müdürü ile ilgili soruşturma yeni bir skandal zincirini ortaya çıkardı.
       Vehbi Yalçın Gökalp'in Şırnak'ta Emniyet Müdürü olarak görev yaptığı dönemde "terör eylemlerinin tırmanmasını önleyemeyip yanıltıcı bilgiler verdiği, PKK saldırısı olarak açıklanan bazı saldırıların altından emniyet istihbaratının kullandığı kişilerin koyduğu bombaların çıktığı" İçişleri Bakanlığı raporuna yansıdı. Gökalp'in oğlunun da babasının adını kullanarak Habur sınır kapısından mazot kaçakçılığı yaptığı saptandı. Gökalp ile ilgili açılan ilk müfettiş incelemesinde "Soruşturma açılmasına gerek bulunmamıştır" raporu verildiği de ortaya çıktı.
       Skandal zinciri, Diyarbakır 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne, Emniyet Genel Müdürlüğü APK Dairesi Başkanlığı'ndan gönderilen resmi yazıda ortaya kondu. "Şırnak il Emniyet Eski Müdürü 27439 sicil sayılı Vehbi Yalçın Gökalp'in göreve başladığı 21. 07. 1997 tarihinden bu yana Şırnak il ve ilçelerinde iki yıldır yaşanmayan olayların yaşandığı, adı geçenin olayları önlemede başarılı olamadığı gibi yanıltıcı tavır ve davranışlarda bulunduğu" diye başlayan soruşturma raporunda, özetle şu saptamalar yer aldı:

       * Cizre ilçesinde 1 Ağustos 1997'de bir korucunun düğününde patlayan el bombasının bir kaza olduğunu ısrarla belirtti. Ancak yapılan soruşturmada, olayın saldırı olduğu ve kişisel anlaşmazlıktan kaynaklandığı ortaya çıktı.

       * Şırnak'ta 11 Ağustos 1997'de meydana gelen patlama "PKK eylemi" olarak gösterildi. Ancak bombayı, emniyet istihbaratının kullandığı bir kişinin patlattığı anlaşıldı. (Mustafa Abuzetoğlu ve Abdulmecit Tekme adlı kişiler bu olay nedeniyle halen Diyarbakır DGM'de yargılanıyor).

       * Şırnak'ta 13 Ekim 1997'de il merkezinde meydana gelen patlama, basına "teröristlerce il merkezine havanlı saldırı" olarak açıklandı. Yapılan araştırmada, olayın sabotaj olduğu anlaşıldı.

       * Emniyet Müdürü Gökalp, nüfuzunu kullanarak oğlu Levent'e Habur'da mazot ticareti yaptırdı. Levent Gökalp, 73 SC 222 plakalı aracıyla Habur Gümrük Kapısı'ndan mazot getirip satarak haksız menfaat sağladı. Levent Gökalp hakkında Silopi Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurularında bulunuldu.

Maaş cezası

       Vehbi Yalçın Gökalp hakkında yapılan ilk incelemede müfettişler "soruşturma açılmasına gerek bulunmadığı" yönünde rapor hazırladılar. Ancak İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu tarafından "10 ay süreli kıdem durdurma cezası" verilen Gökalp, yükselebileceği kadronun son kademesinde olduğu için dörtte bir maaş kesimi cezasına da çarptırıldı.
       Gökalp'in, Şırnak'tan önce Mardin Emniyet Müdür Yardımcısı olarak görev yaptığı 1992'de, akaryakıt yolsuzluğuna karıştığı gerekçesiyle Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 4 ay kıdem durdurma cezasına çarptırıldığı da anlaşıldı.
       Gökalp, mazot yolsuzluğu iddialarının basına yansımasının ardından Şırnak Emniyet Müdürlüğü'nden alınarak "geçici görevle" merkeze çekildi.

Korucu düğününde 7 ölü

       Vehbi Yalçın Gökalp'in "kaza" olarak yansıttığı korucu düğünündeki patlamalarda 7 kişi öldü. Şırnak'ın Cizre ilçesinde, 1 Ağustos 1997 gecesi Sekvan Kolanç ile Sime Geçmiş'in Cudi Mahallesi'ndeki düğününe, korucu aşiretleri de konuk olarak katıldı. Açık havada, eğlencenin doruğa çıktığı saatlerde, önce bir patlama sesi duyuldu, ardından bazı korucular otomatik silahlarla çevreye rastgele ateş etmeye başladılar. Gece sessizliğe büründüğünde geride 7 ölü, 50 yaralı kaldı. Emniyet Müdürü, önce olayın bir kaza olduğunu açıkladı, ancak daha sonra düğüne saldırı düzenlendiği anlaşıldı.