The Others Emniyet'te tayin bombası!

Emniyet'te tayin bombası!

16.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Emniyet'te tayin bombası!

Emniyette tayin bombası

       İSTANBUL Narkotik Şube Müdürlüğü'nden önceki akşam ani bir kararla Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne atanmasının ardından, İstanbul Emniyet Müdürlüğü üst düzey yöneticilerinin uyuşturucu kaçakçılarından rüşvet aldığı iddiasında bulunan Ferruh Tankuş, "devlet memuru olduğu halde basına açıklama yapmak" suçundan açığa alındı.
       Tankuş açıklamalarının görev değişikliğinden kaynaklanmadığını, sözkonusu bilgilerin önceki gece eline geçtiğini söyledi.
       Başarılı operasyonlarla adını duyuran Tankuş, dün sabah yeni görev yerine gitmeden önce Narkotik Şube Müdürlüğü Brifing Salonu'nda yaptığı basın açıklamasında, kendisinin 4 milyon dolara satıldığını öne sürdü. Tankuş, Mersin'de bir süre önce ele geçirilen 375 kilo eroinin sahibi olduğu öne sürülen Sultan Doğan'ın, İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ercüment Özbeyli'ye, tayini için 4 milyon dolar verdiğini iddia etti.
       Önceki akşam aldığı bilgiler doğrultusunda, tayininde bazı şaibeler olduğunu belirten Tankuş şunları söyledi:
       "Çalışmamızdan rahatsız olan uyuşturucu kaçakçıları, bazı emniyet üst düzey yetkililerine 4 milyon dolar vermiştir. İstanbul ve Mersin Narkotik Şube Müdürlüğü ekiplerinin ortak operasyonunda ele geçirilen 375 kilo eroinin mal sahibi Sultan Doğan'ın incelenmesi gerekir."
       Halen uyuşturucu kaçakçılığı suçundan cezaevinde bulunan Doğan'ın ortağı Mersinli ünlü kuyumcu Yasin Umo'nun da konuyla ilgisi olduğunu öne süren Tankuş, Özbeyli'nin, Doğan'ı makam aracında gezdirerek sakladığını da iddia etti. Tankuş, İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir'in oğlu Aykut Özdemir adına Etiler'de 150 milyar liraya bir daire satın alındığı iddiasının da araştırılmasını istedi.
       Tankuş, Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican'ın, Çırağan Sarayı'nda şehit aileleri yararına düzenlenen baloda, uyuşturucu kaçakçılığından aranan Mehmet Hayri Katmerci'nin ağabeyi Yılmaz Katmerci'ye onur plaketi verdiğini de söyledi. Mehmet Hayri Katmerci hakkında Narkotik Şube Müdürlüğü'nde iki ayrı uyuşturucu kaçakçılığı dosyası, Yılmaz Katmerci hakkında ise Mali Şube Müdürlüğü'nde bir karapara dosyası bulunduğunu bildiren Tankuş, "Baloya eşimle katıldım. Öyle birine plaket verilmesi yanlıştı. Ancak Genel Müdürümüz vardı, müdahale edemedim. Hicap duydum" dedi.

       Tankuş, basın toplantısı ardından gitiği yeni görev yeri Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde de, açıklamalarının görev değişikliğinden kaynaklanmadığını vurgulayarak şunları söyledi:
       "Görevden alınmasaydım da açıklamayı yapacaktım. Bu istihbari bilgiler dün (önceki) gece bana ulaştı. Sabah makamıma geldiğimde de dosyaları inceledim, Mersin bağlantılarını belirledim. Taşlar yerine oturdu."
       Narkotik Şube Müdürlüğü'ndeki iki yılında dört - beş personeli uyuşturucu bağlantısı nedeniyle görevden aldığını bildiren Tankuş, açığa alınması halinde yalnız bırakılmayacağına, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlardan destek göreceğine inandığını ifade etti. Tankuş, tayin edildiği Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde beklerken, gelen telefonla görevden alındığını öğrendi.

       Tankuş'un açıklamalarının ardından Vilayete giden İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, Vali Erol Çakır'la 45 dakikalık bir görüşme yaptı. Çakır görüşmenin ardından, Tankuş'un görevinden alınma gerekçelerini şöyle açıkladı:
       "Hakkında polis müfettişlerince yürütülen soruşturma nedeniyle, polis müfettişleriyle yapılan istişare sonucu elde edilen bulgulardır. İkinci neden, daha önce çalıştığı ildeki organize suç teşekkülleriyle ilişki kurmak ve menfaat temin etmekten hakkında Yüksek Disiplin Kurulu'nca verilen disiplin cezası. Ceza kısa bir süre önce elimize geldi. Üçüncüsü, özel yaşamıyla ilgili iddialar."
       Tankuş'un iddialarını üzüntüyle öğrendiğini belirten Çakır, "Elindeki bilgiyi, görevden alınmadan önce yetkili mercilere, inceleme, araştırma, soruşturma fırsatı vermek için bildirmesi gerekirdi. İddiaların soruşturulması sağlanacak. Doğru ya da yanlış olması durumunda da, devlet gereğini yapacaktır" dedi.

       Çakır, Kadıköy Evlendirme Dairesi'nde katıldığı bir ödül töreninde, 657 sayılı kanun gereği devlet memurlarının demeç verme yetkisi olmadığını anımsatarak, Tankuş'un açığa alındığını açıkladı. Çakır gerekli soruşturmanın da başlatıldığını ve iddiaların çift yönlü olarak araştırıldığını bildirdi.
       İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir'in ise, korumalarına basın mensuplarının kendisinden uzak tutulması ve kokteyl salonuna alınmaması yönünde talimat verdiği görüldü.
       Açığa alınma kararının bildirilmesi ardından Emniyet Müdürlüğü binasına gelen Tankuş, çıkışta basın mensuplarına "Silahımı ve kimliğimi bıraktım. Artık sade bir vatandaşım, ancak bütün söylediklerimin arkasındayım" dedi.

       Emniyet Mensupları Yardımlaşma Derneği'nin (TEYED) geçtiğimiz hafta düzenlediği baloda, hakkında uyuşturucu suçundan kesinleşmiş ceza bulunan Mehmet Emin Katmerci'nin ağabeyi Yılmaz Katmerci'ye, ödül verildiği ortaya çıktı.
       Emniyet Müdürü Necati Bilican'ın eşi Nazan Bilican ve İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir'in eşi Şule Özdemir'in ev sahipliğini yaptığı baloda, Yılmaz Katmerci de üst düzey emniyet görevlileriyle bir aradaydı. Emniyet Müdürleri'yle aynı masada oturan ve gece boyunca samimi hareketleriyle dikkat çeken Katmerci, şehit çocukları yararına düzenlenen baloda, katkıları nedeniyle Bilican tarafından ödüllendirildi. Basını mensuplarının, ödül alan Katmerci'nin emniyet teşkilatı üyesi olup olmadığı yönündeki sorularını yanıtsız bırakan Bilican, "Bizden biri değil, sadece hayırsever bir vatandaş" demişti.

       Eski Narkotik Müdürü'nün açıklamalarını değerlendiren Bakan Aktaş, "İddialar araştırılacak. Kimsenin gözünün yaşına bakmayız" dedi

       İSTANBUL Narkotik Şube Müdürlüğü görevinden Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen Ferruh Tankuş'un "Dört milyon dolara satıldım" iddiası, İçişleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nde yankılandı. İçişleri Bakanlığı iddialarla ilgili soruşturma başlattı. Tankuş, İstanbul Valiliği'nin `olur'uyla görevinden alındı.
       İçişleri Bakanı Kutlu Aktaş, iddiaların ciddi olduğunu belirterek, "İddialar için gerekli araştırma yapılacak. Eğer doğru çıkarsa kimsenin gözünün yaşına bakmam. Gereği yapılır" derken; Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican, Tankuş'un ortaya attığı iddiaların araştırılacağını, doğruysa ilgililer hakkında gereğinin yapılacağını, değilse Tankuş'un "yaptığının hesabını vereceğini" bildirdi.
       Bakan Aktaş, Milliyet'e yaptığı açıklamada, Tankuş'un ortaya attığı rüşvet ve uyuşturucu kaçakçısı - emniyet müdürü ilişkileri konusunda gerekli soruşturmayı yapmak üzere iki mülkiye başmüfettişini görevlendirdiğini kaydetti. Aktaş, "Tabii bunlar bu aşamada bir iddia. Gerekli araştırmalar yapılacak. Doğru çıkarsa, kimsenin gözünün yaşına bakılmaz. Gereği yapılır" dedi.

       Emniyet Genel Müdürü Bilican da, Tankuş'un sözleri üzerine yaptığı açıklamada ilginç iddialarda bulundu. Tankuş'un bu açıklamayı, Emniyet teşkilatının şevkini kırıp, çetelerle mücadelenin önünü kesmek isteyenlerce yaptırılmış olabileceğini ifade eden Bilican, şunları söyledi:
       "Çetelerle mücadele konusunda teşkilatın önünü kesmeye çalışanlar var. Teşkilatın şevkini kırıp bu işin üzerine kararlıkla gidenlere `yeter artık' demek isteyenler var. Bütün bunların altında acaba bunlar da var mı diye düşünüyorum. Bu sorumsuzluk birilerinin dürtmesiyle de olabilir."

       Makamında basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını cevaplandıran Bilican, Tankuş'un zan ve şüpheyle birtakım açıklamalar yaparak meslektaşlarını suçlamasının kabul edilebilecek bir durum olmadığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
       "Varsa bir duyumun, bir sezgin varsa, onu ilgili yerlere getirirsin. Bunu yapmıyor. Böyle birtakım tahminlere, birtakım maksatlı, neye hizmet ettiği de farkedilecek açıklamalar yapıyor. Doğruluk payı var mı, inceleyeceğiz. Bütün yönlerini araştıracağız. Yaptığının hesabını verecek. Bildiklerini söyleyecek. Eğer söyledikleri doğruysa ilgililer hakkında gerekli işlem yapılır. Değilse, bir teşkilatın şevkini kırmaya, o teşkilatı zedelemeye kimsenin hakkı yoktur."

       Tankuş'un açıklamaları üzerine, "İddialar doğru ise şimdiye kadar niçin sustu?" diye tepki gösteren Bilican, ortaya atılan iddiaların çok ağır olduğunu, bunların altından kalkmanın mümkün olmadığını da belirterek, Tankuş'a şöyle çıkıştı:
       "Ne demek `ben şuna satıldım'. Bu ne kadar ağır bir ithamdır. Kimdir bunlar? İstanbul Emniyet Müdürü'ne de söyledim. Çağırın bunu. Kimdir o dediğin yer. Kime nasıl verildi? Bildiklerini söyle bakayım. Bunlar uluorta söylenecek şeyler midir? Böyle bir ithamın altından kalkmak mümkün müdür? Bunları belgeleriyle ortaya koymadan açıklama yapmak hakkını nereden buluyorsun?"
       Emniyet Genel Müdürü Bilican'ın, "Bir emniyetçinin suçu bilip de gizlemesi normal mi? İşler iyiyken sus, gidince konuş. Yok öyle şey" diye tepki göstermesi de dikkati çekti.
       Bilican, Tankuş'un şehit aileleri yararına düzenlenen bir baloda kardeşi uyuşturucu kaçakçılığı suçundan aranan bir kişiye kendisi tarafından onur plaketi verilmesine ilişkin suçlamaları karşısında da, plaket verilen kişiyi tanımadığını, toplantıda bulunması nedeniyle yardımda bulunan kişiye plaket vermesini istediklerini ifade etti.

       Bilican, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Tankuş'un görevinden uzaklaştırıldığına ilişkin açıklaması da Genel Müdürlüğe ulaştı. Açıklamada, Tankuş'un ortaya attığı iddialarla ilgili daha önce üst makamlarına yazılı veya sözlü bilgi vermediği kaydedilirken, "Ferruh Tankuş, 15.12.1998 tarihli valilik oluruyla görevinden uzaklaştırılmıştır" denildi.