The Others EN BÜYÜK NAPOLYON!

EN BÜYÜK NAPOLYON!

02.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Turkuazoo Akvaryum’a getirilen Napolyon balığına ‘dünyanın en büyüğü’ vurgusu yapılmasına çevre ve doğa dostu okurlardan itiraz geldi. Balık, Avrupa’da ‘türünün en büyüğü’...

EN BÜYÜK NAPOLYON

Avrupa’da türünün en büyüğü sayılan olan Napolyon balığı, İstanbul Turkuazoo Akvaryum’a getirilince, Milliyet haberi “Dünyanın en büyük Napolyon balığı İstanbul’da” başlığıyla yayımladı. 29 Haziran tarihli haberin içeriğinde özetle şu bilgiler yer alıyordu:
“Avrupa’da türünün en büyüğü olan, 1,30 metre boyundaki Napolyon balığı, İstanbul Turkuazoo Akvaryum’a getirildi. İsmini Napolyon şapkasına benzeyen alın çıkıntısından alan Napolyon balığına Maori ismi verildi. Pasifik Okyanusu’nda yaygın olup savaşçı Yeni Zelanda yerlileri anlamına gelen ‘Maori’ kelimesiyle adlandırılan Napolyon balığının maksimum boyu 2.3 metreye, ağırlığı ise 200 kiloya kadar ulaşabiliyor. Turkuazoo Akvaryum ziyaretçileri, Avrupa’da türünün en büyüğü olan Napolyon balığının Napolyon askerleri kostümlü dalgıçlar ile çıkmış olduğu maceralı sualtı yolculuğuna tanık oldu.”

BAŞLIKLA YAZI ÖRTÜŞMÜYOR
Burçak Sanbey adlı okurumuz şöyle diyor: “Çevre haberleri söz konusu olduğunda referans aldığım gazete Milliyet’tir. Ancak ‘Dünyanın en büyük Napolyon balığı İstanbul’da’ başlığını attığınız haberinizdeki bilgilerin doğruluğuna ilişkin tereddütlerim oluştu: Birincisi, başlıkta belirttiğiniz gibi bu balık dünyanın en büyük balığı mı? Yoksa haberde belirttiğiniz gibi Avrupa’da türünün en büyüğü olanı mı? İkincisi, 1,30 metre boyunda olduğu yazılıyor ama bazı gazeteler bunu 1,40 olarak vermiş. Gerçek hangisi bilmiyorum. Ayrıca balığın maksimum boyu 2,5 metreye kadar çıkıyorsa bu gelen en büyük balık nasıl oluyor?”

Haberin Devamı

OMBUDSMAN’IN GÖRÜŞÜ
Çevre ve doğa konusunda önemli haberlere imza atan ve kendisi de Greenpeace üyesi olan arkadaşımız Gökhan Karakaş’ın haberinde yer alan bilgilerde -başlığın dışında- aslında sorun yok. Ancak haberin bülten üzerinden özetlenmesi okurda tereddütlere yol açmıştır.
Turkuazoo Akvaryum İletişim Yetkilisi Berna Alamehmet’ten bilgi aldık. Alamehmet şu açıklamayı yaptı:
“Dünyanın en büyük balığı Napolyon balığı” ifadesi doğru değil. Ancak Avrupa’daki akvaryumlarda bulunan en büyük Napolyon balığı olduğu doğrudur. Boyu 1,30’dur. 40 kilo ağırlığındadır. 9-10 yaşlarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu balığın okyanusta maksimum boyu 2,3 metreye, ağırlığı ise 200 kiloya kadar ulaşabiliyor.” Uyarısı için sayın Burçak Sanbey’e teşekkürler.

Yazarlar