The Others En düşük memur maaşı

En düşük memur maaşı

08.09.2008 - 00:59 | Son Güncellenme:

Benzer bir eleştiri, memur konfederasyonlarıyla kamudaki toplu görüşmelerde varılan uzlaşmayla ilgili habere... 3 Eylül tarihli Milliyet'te zamlar Anadolu Ajansı'nın geçtiği tablolar çerçevesinde 'En düşük memur maaşı ocakta 45 YTL artacak' diye verilmişti.

En düşük memur maaşı

Mühendis Ali Polat, Okur Temsilcisi'ne gönderdiği açıklamada şöyle diyor:
"Haberin içerisinde verilen listede mühendis - şantiye 1/4'nün şu anki maaşı 2087 YTL olarak gösterilmiştir. Keza uzman doktor 1/4 içinde 2034 YTL maaş gösterilmiştir. Haberin ilerleyen bölümünde Ankara Tabip Odası'nın açıklaması yer almakta olup söz konusu açıklamada 1/4’te yer alan uzaman doktor maaşının 1561 YTL olduğu ifade edilmektedir. Görüleceği üzere 1/4'te yer alan uzman doktor maaşı mevcut durumdan 473 YTL yüksek gösterilmiştir. Benzer durum mühendis maaşları içinde geçerlidir. Şu anda memur statüsünde teknik hizmetler sınıfında yer alan mühendislerin çok azı şantiye hizmetinde yer almaktadır.
Çok büyük oranı bu durumda olmamasına karşın mühendis maaşı için şantiye görevinde çalışanların maaş tutarlarının bilgide verilmesi yanıltıcı bir durum ortaya çıkarmaktadır.
1/4'ün de yer alan mühendisin özel tazminat oranı 160 iken şantiyede bulunan 1/4'ünde yer alan mühendisin özel hizmet tazminat oranı azami 60 puan fazladır. Bugün çok büyük kısmı şantiye görevinde yer almayan Mühendislerin aldığı maaş söz konusu tabloda yer alan 25 yıllık hizmet süreli, evli, eşi çalışmayan, iki çocuklu ve asgari geçim endeksine göre hesaplandığında 1602 YTL olmaktadır.
Söz konusu haberde verilen bilgi bu yönde olmuş olsaydı haber daha gerçekçi ve mevcut durumu daha iyi belirtir olacaktı.
Bahse konu haber ile mevcut durum arasındaki bu fark neredeyse bütün mühendislerin 2000 YTL'nin üzerinde maaş aldığı izlenimini vermektedir. Bu tür haberlerde aynı meslek grubu için azınlıktaki durumun değil, genel plandaki durumun verilmesi daha doğru olacağı kanaatindeyim.”

Haberin Devamı

TABLONUN ALTINDAKİ NOT
Milliyet Gazetesi Ekonomi Editörü Ebru Sungur'un yanıtı şöyle:
“Anadolu Ajansı mahreçli memur maaşları haberinde hesaplamalar evli, iki çocuklu, eşi çalışmayan memurların asgari geçim indirimi dahil edilerek yapılmıştır. Dolayısıyla aynı haberin kutuları şeklinde sunulan açıklamalardaki maaşlarla uyuşmaması çok doğaldır. Çünkü onlar çıplak rakamları yansıtmaktadır. Elbette evli olmak, iki çocuğunun bulunması ve eşinin çalışmaması durumu her memur için geçerli olamaz ve bu nedenle de tablodaki maaşlar tüm memurları kapsamıyor. Zaten tablonun altındaki notta da hesaplamanın bu yöntemle yapıldığı belirtiliyordu.”