The Others Erkan ile Clinton cebimize girecek

Erkan ile Clinton cebimize girecek

12.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Erkan ile Clinton cebimize girecek

Erkan ile Clinton cebimize girecek


Depremzede bebe Erkan'ın Bill amcasının burnunu sıktığı o meşhur fotoğraf 'hatıra para' olarak yakında cebimize girecek


       Bugüne kadar 200 kişinin hatıra parasını basan Darphane, 15 Haziran'da piyasaya yeni hatıra paralar sürecek. Paralardan biri çok ünlü bir fotoğraf. Deprem bölgesini gezen ABD Başkanı Bill Clinton'ın ile 'burnunu sıkan' depremzede Erkan bebenin o unutulmaz fotoğrafı.
       Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Tuğrul Bilen Ünal, üzerinde üç ay çalıştıkları hatıra para için, Clinton'un Türkiye'ye ziyaretini simgeleştirmek istediklerini belirterek, "Burada Erkan bebek söz konusu değildi. Amaç ABD Başkanı Clinton'nın Türkiye ziyaretini vurgulamak" dedi.
       Darphane, günlerce gazete ve televizyon haberlerine konu olan bu fotoğrafın yanısıra, UEFA Kupası'nı kazanarak büyük başarı gösteren Galatasaray ile Cumhuriyet döneminin sembol kadınlarından Sabiha Gökçen'in de hatıra paralarını basacak.
       2000 bin yılı için çıkartılmasına karar verilen ve 7.5 milyon liraya piyasaya sürülecek hatıralar paralar için düşünülen diğer çalışmalarda şunlar:
       Bin Yılın Türkleri, Mimar Sinan'ın Eserleri, Anadolu'yu Aydınlatanlar, Türk El Sanatları serileri ve Geleneksel Türk Tiyatrosu.

       Konuya ilişkin çalışmalar yapan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Tuğrul Bilen Ünal'ın başkanlığında oluşan kurul, heykeltraş, arkeoloji ve üniversite üyeleri ile biraraya gelerek 15 Haziran'da hatıra para çıkartılması yönünde çalışmalarını tamamladı. Yine de son kararı Hazine Müsteşarlığı verecek.
       Ünal, "Paraların satın alma gücüne hiç bir katkımız olamaz ama estetik açıdan halkın beğenmesi için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Amacımız hafif, estetik ve görme özürlülerin de kullanabilecekleri para üretmek" dedi.

3.5 ayda ortaya çıkıyor

       Hatıra paranın heykeltraşlar tarafından yapılan artistik çalışması 2 - 3 ay, kalıp çalışması 15 gün, döküm, pres ve baskısı 3 gün süren para 3,5 ayda ortaya çıkıyor. Paranın maliyeti ise şöyle: 100 bin lira 11 bin 430, 50 bin lira 17 bin 37, 25 bin lira 14 bin 850 bin liraya maloluyor. Artık talep görmeyen 5 ve 10 bin liralıklar ise üretilmiyor.

Paranın pulunun üretimi

       Kararlaştırılan alaşım, kararlaştırılan ölçüde potaya konularak eritilir. İnceltilmek üzere dökümden çıkarılan haddehaneye verilir. Kararlaştırılmış incelik rulo halinde çekilip, pul halinde basılmak üzere preslere verilir. Burada istenilen ölçüde doğranır, tavlama fırınlarında pişirilir. Üzerindeki kimyasal alaşımlandan arınması için yıkanır. Temizlenen pul para haline getirilmeye hazırdır. Önce kenar işlemi yapılır, şekil ve yazıların yazılması için bu amaca uygun makinelere verilir. Baskı preslerinde ön ve arka yüzleri basılan para paketlenerek piyasaya sürülür.