The Others Eşber çıkıncaya kadar yazmayacağım

Eşber çıkıncaya kadar yazmayacağım

26.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Eşber çıkıncaya kadar yazmayacağım

Eşber çıkıncaya kadar yazmayacağım

YAZAR Yaşar Kemal, Eşber Yağmurdereli'nin tutuklanmasından duyduğu üzüntüyü tekrarlayarak, "O adam hapisten çıkıncaya kadar roman yazmayı bırakacağım" dedi.
Alman WDR Televizyonu'nun halka açık okuma ve sohbet toplantısına katılan Yaşar Kemal hayatında üç acı olay olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Bunlardan ilki babamın öldürülmesi, ikincisi cezaevlerinde açlık grevleri sırasında benim de müdaheleme rağmen kurtarılamayarak ölen gençler ve üçüncüsü Eşber Yağmurdereli'nin tutuklanması. Yağmurdereli, insanlığın onurlarından biri. Bu olay, İnsan Hakları Beyannamesi'ne ve birçok anlaşmaya imza atmış Türkiye'de cereyan ediyor. Hiçkimse bunu yutmayacak."
Yaşar Kemal, Berlin'de yapacağı basın toplantısından vazgeçtiğini, bu nedenle içini okuma akşamında döktüğünü belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'deki olaylara Avrupalılar seyirci kalıyor. Avrupa'nın demokrat insanlarının gerçekten demokrat olduğuna inanmıyorum. Türkiye'de savaşın hiçbir anlamı yok. Avrupa parmağını kımıldatsaydı çözülürdü. Benim elim, yahut bizim elimiz ne kadar kan içindeyse, Avrupalıların eli de o kadar kan içindedir."
Alman halkına güvendiğini ifade eden Yaşar Kemal, savaşta 20 milyon Rus ölmesine rağmen en çok acıyı Alman halkının çektiğini ve Nazi diktatörlüğü deneyiminden geçen Almanların, demokrasiye büyük önem verdiğine dikkat çekti. Yazar, "Alman halkından sınırsız bir demokrasi beklerdim" diyerek Türkiye'ye daha çok ilgi göstermeleri için sık sık gelip, kasaba kasaba dolaşarak durumu anlatacağını dile getirdi.
Yazarın eserlerinden Almanca bölümlerin okunduğu akşama, WDR Televizyonu Genel Müdürü Fritz Pleitgen, Alman Parlamentosu Başkan Vekillerinden ve Yaşar Kemal'in yakın dostu Milletvekili Burkhart Hirsch ile çok sayıda Türk - Alman davetli katıldı.