The Others Eski tas, eski hamam

Eski tas, eski hamam

24.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Eski tas, eski hamam

Eski tas, eski hamam


Sinop'tan 1995 seçimlerinde, TBMM'ye ANAP'tan Yaşar Topçu, DSP'den Metin Bostancıoğlu, DYP'den Kadir Bozkurt'u gönderenler, karşılarında yine aynı partilerden aynı isimleri buldu.

İsmail Başaran - Sinop


Sinop'ta, 18 Nisan seçimleri öncesinde henüz "yaprak kıpırdamıyor". Seçime ısınamayan Sinop'ta yurttaşların büyük bölümü; mutfaktan, çarşı pazardan, sağlık sorunlarından söz açıyor.
Türk - Amerikan Ortak Savunma Tesisleri'nin ardından, Sinop Şişe Cam Fabrikası'nın da kapanmasıyla başlayan işsizlik, Sinoplular'ı "yarınlar" konusunda biraz daha karamsar hale getirmiş.
Sinoplu'nun geçimi, sadece orman ürünleri ve hayvancılığa, biraz da tarıma kalmış. Orman Müdürlüğü'nde kesim işinde çalışan işçiler ve pancar üreticileri, ücretlerini alamamaktan ve hayat pahalılığının günden güne ağırlaşmasından yakınıyor.
"Geçim rüzgarı"nın estiği Sinop'ta seçmen, milletvekilleri ve adayların kendilerini seçimden seçime hatırlamasına öfkeli. Önemli bir noktanın altı özenle çiziliyor burada: "Televizyonlarla, gazeteyle dünya küçüldü, artık herşeyi görüyoruz, seçerken titiz olacağız."
Sinop'tan 1995 seçimlerinde, TBMM'ye ANAP'tan Yaşar Topçu, DSP'den Metin Bostancıoğlu, DYP'den Kadir Bozkurt'u gönderenler, 18 Nisan için listeler açıklandığında, karşılarında yine aynı partilerden aynı isimleri buldu.
Tanınma konusunda Topçu ilk sırada. Bostancıoğlu, onu izliyor. Bostancıoğlu'nun adını tam çıkaramayanlar, "Hani Ecevit'in bakanı var ya" diye tanımlıyor. Ecevit'in 70'li yıllardan kalma ünü, Sinop kırsalında hala yaşıyor.

Erbakan'ın köylüleri

Sinop'un Uzungürgen köyü, Türk siyasetine Necmettin Erbakan'ı kazandırdı. Bu köyün kahvesinde Erbakan'ın hemşehrileriyle seçimleri konuşurken, iş döndü dolaştı Erbakan'ın siyaseten yasaklanmasına geldi. Köylüleri, Erbakan'ın bu durumu karşısında biraz ketum tavır içinde. konuşmak istemiyor. Köyde 95 seçim sonuçlarının DSP lehine olduğu anımsatıldı. Akaryakıta otomatik olarak gelen zamlar, hayat pahalılığı, pancar bedellerinin ödenmemesi, burada da gündemin ilk sırasında.

Partilerde sancı..

DSP İl Başkanı Bahadır Oktay, Metin Bostancıoğlu'nun ardından milletvekilliği listesinin ikinci sırasında. İl Sekreteri Bahri Koç ise partisinin belediye başkan adayı. Yani DSP'de ne il başkanı ne de il sekreteri var. Seçim gününün ufukta görünmesine rağmen, parti bazında yeterli bir çalışma hissedilemiyor.
Benzeri durum ANAP için de geçerli. Tek değişiklik, İl Başkanı Hamza İnce'nin tüzük elverişli olduğu için, başkanlığı bırakmadan belediye başkan adayı olması. Ancak bazı ANAP'lılar, İnce'nin kendisi için çalışacağını, zaman bulamayacağı için de, milletvekili seçimine ağırlık veremeyeceği görüşünde birleşiyor. Buna rağmen, ANAP kadın kolları harıl harıl çalışıyor. Diğer partilerdeyse bu hareketlilik yok.
Sinop'ta milletvekilliği genel seçimi yarışının; ANAP, DSP ve DYP arasında geçmesi bekleniyor.
Kim, "Ecevit, Apo'nun yakalanışını siyasi malzeme yapmıyor" derse desin, tabanda konuşulan konu bu. DSP'liler, seçim günü yaklaştıkça bu konunun, partilerinin hanesine bir "artı" olarak yazılacağını düşünüyor. Sinop'ta yarışacak partilerin en büyük handikapı; sağ ve soldaki bölünmüşlük.
Bu bölünmüşlük, belediye başkanlığı seçiminde de kendini hissettirecek.
Belediye başkanlığı için Sinop merkezde, İP Hidayet Uysal'ı, ANAP Hamza İnce'yi, DTP Recep Özcan'ı, DSP Bahri Koç'u, FP Gültekin Çetin'i, CHP yine Ali Karagülle'yi, DYP Hikmet Karaduman'ı, MHP ise Rasim Akliman'ı aday gösterdi.
Selahattin Gökdağ CHP'den İl Genel Meclisi üyesiyken, kızıp istifa ettikten sonra, bağımsız adaylığını açıkladı.
Aynı kızgınlık ANAP'ta da yaşandı. Zeki Yılmazer, belediye başkanlığına başvuru formu alamadığı gerekçesiyle, partisinden istifa edip bağımsız adaylığa soyundu.
Bu iki hareket de CHP ve ANAP'ı Sinop belediye başkanlığı seçiminde "Sırat Köprüsü"ne taşıdı. Çünkü 94 seçim sonuçlarına göre, CHP, ANAP'ın sadece 98 oy gerisinde.
Sinop, kızgınlıkları ve kırgınlıklarıyla bir seçimi daha geride bırakacak..
Sinoplu ise "Seçimler sonunda yine Batı'ya göçmeyelim, yöremizde insanca yaşayacak iş ve aşı bulalım" rüyasında...

SİNOP

İlçeleri: Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü, Türkeli.
Nüfusu: 214.925
Milli Gelir: 2026 USD
1995 ve 1999 Seçmen Sayısı: 148.178 / 141.075
1995'te Seçime Katılma Oranı: %83.41
1995'te Partilerin Aldığı Oy Sayısı ve Oranları: ANAP 25.723 (%21.3), DYP 23.313 (%19.3), DSP 23.025 (%19.1), RP 21.619 (%17.9), CHP 10.581 (%8.8), MHP 10.143 (%8.4), HADEP 2.182 (%1.8), YDP 1.145 (%1), MP 1.103 (%0.9), YDH 984 (%0.8), İP 607 (%0.5), YP 287 (%0.2).
1995'te Seçilen Milletvekilleri ve Partileri: Kadir Bozkurt (DYP), Yaşar Topçu (ANAP), Metin Bostancıoğlu (DSP).
18 Nisan'da Çıkaracağı Milletvekili Sayısı: 3.