The Others Estetikte 'Türk lokumu' patenti

Estetikte 'Türk lokumu' patenti

04.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Estetikte 'Türk lokumu' patenti

Estetikte Türk lokumu patenti


Kusursuzluğunun vurgulanması amacıyla 'Türk lokumu' adı verilen estetik burun ameliyatı tekniği, ABD Plastik Cerrahi Dergisi'nde yayınlanarak tescillendi


       1989'dan beri estetik ameliyatlarda burun düzeltme yöntemi olarak uygulanan "Turkish delight" (Türk lokumu), uluslararası tıp literatüründe yerini aldı.
       Türkiye'de pek çok ünlünün yaptırdığı, "okka burun" diye de tanımlanan 'Türk lokumu' yöntemi, ABD Plastik Cerrahi Dergisi'nin Mayıs sayısında yayınlandı.
       İsmini, bir kongrede bu tekniğe hayranlığını dile getirmek isteyen ünlü Fransız cerrah Prof. Marshac'ın ağzından çıkan "Turkish Delight (Türk lokumu)" sözlerinden alan yöntem, estetik cerrahide Türk ismiyle tescil edilen ilk estetik ameliyat tekniği oldu.

İmza da Türk doktordan

       EURAPS (Avrupa Plastik Cerrahi Asosiyasyonu) Kongresi'nden sonra bu isimle anılmaya başlanan yöntem, plastik cerrahinin bir numaralı yayını olarak bilinen Amerikan Plastik Cerrahi Dergisi'nde (Journal of Plastic and Reconstructive Surgery), Türk Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Onur Erol'un imzasıyla yayınlandı. Prof. Dr. Erol, Türk ismiyle tıp literatüründe bir cerrahi tekniği isminin ilk kez girdiğini tahmin ettiklerini belirterek, "Bu durum bize büyük bir onur verdi" dedi.
       'Turkish delight' tekniğiyle burnunu yaptıranlar arasında manken Deniz Akkaya, Emel Yıldırım ve pop şarkıcısı Aşkın Nur Yengi gibi ünlü isimler bulunuyor.